Stát prodává zabavenou elektroniku za pár korun: Kde ji koupit a jak na to?

Pohled na rodinný dům se zahradou Yoan1990 / Shutterstock.com

Stát bude už za několik týdnů prodávat elektroniku, kterou zabavil nepoctivým prodejcům. V červenci totiž proběhne veřejná aukce, jíž se může zúčastnit kdokoliv. Stačí se zaregistrovat na portálu Aplikace elektronických dražeb (APED). V článku vám poradíme, jak na to.

Přečtěte si také

Rýžovar dokáže mnohem víc, než si myslíte! Tady je 16 běžných jídel, která překvapivě skvěle zvládne

Na nepoctivé prodejce si v rámci kontrolní akce došlápla finanční a celní správa a zabavila tak elektroniku za několik desítek milionů. Cílem bylo odhalit nezdaněné dovozy na území členských států EU, a to se také povedlo.

Kdy bude aukce probíhat?

Nejrůznější novou elektroniku, včetně zlatých cihel a dokonce i ojetých automobilů, bude možné získat v červencové aukci, kterou bude pořádat stát. Jedná se o zboží zabavené celní správou, které bylo dovezeno z třetích zemí a nebylo z něj odvedeno DPH.

Pokud prodejci do července DPH neodvedou, zboží půjde do aukce i za třetinové ceny. Tímto způsobem chce ztracené peníze stát získat zpět do státního rozpočtu. Pokud máte zájem, v kalendáři si označte datum 9. července.

Kde se bude dražba elektroniky konat?

Podle našich informací bude v aukci možné získat mobilní telefony, notebooky, chytré hodinky, ale i sluchátka, drony a herní konzole. Aukce bude probíhat online a zapojit se do ní můžete i vy. Aktuálně mohou zájemci najít na portálu APED, kde bude aukce probíhat, například pozemky, automobily, a dokonce i zlaté cihly.

Různá elektronická zařízení Pixel-Shot / Shutterstock.com

V nabídce budou i produkty značky Apple

V aukci budou nabízeny i produkty značky Apple, jejichž vyvolávací cena má být za méně než 10 tisíc korun. Například u nejnovějšího modelu Apple iPhone 15 PRO 128 GB bude cena startovat na 9 167 korunách, cena modelu Apple iPhone 14 128 GB bude začínat na 6 167 korunách. V nabídce se objeví i notebook MacBook Air 13,3“ 256 GB, jehož vyvolávací cena je stanovena na 7 834 korun.

Jak se zúčastnit online aukce?

Aukce bude probíhat na portálu APED, kde se zájemce musí zaregistrovat, vyplnit žádost a ověřit svou identitu. Celý proces je snadný, ověření identity probíhá také online, avšak je možné ji provést i na finančním úřadu osobně.

Aplikace APED funguje již od roku 2019 a od té doby si ji vyzkoušelo více než 5 tisíc zájemců. Proběhlo celkem 2 410 elektronických dražeb, ve kterých se podařilo získat 446 milionů korun.

Zdroj: Celnisprava, Kupi