Melounová sezóna je tu! 7 tipů, jak ho stylově nakrájet a řešení pro odpůrce semínek

Vykrojené trojúhelníčky z vodního melounu a jeden napíchnutý na nanukovém dřívku vivooo / Shutterstock.com

Umíte si představit léto bez melounů? Těch vodních samozřejmě. Našli jsme pro vás 7 tipů, jak stylově nakrájet tuhle sladkou, osvěžující zeleninu. Kromě toho se dozvíte ještě pár zajímavostí o jeho původu a také o způsobech, jak se zbavit černých pecek.

Přečtěte si také

Typický letní koktejl Melón con vino z Chile: Meloun s vínem vás příjemně osvěží

Vodní meloun – zelenina z Afriky

Asi málokdo ví, že slovo „meloun“ pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“. Hodně lidí jej považuje za ovoce, ale je to druh plodové zeleniny, patřící do čeledi tykvovitých! Na světě se pěstuje spousta druhů melounů, přičemž u nás je nejoblíbenější červený vodní meloun, který obsahuje až 93 % vody a pouze okolo 20 kalorií na 100 gramů. Díky tomu je tak osvěžující a oblíbený nejen u milovníků fitness života.

Předpokládá se, že původně rostl v oblastech subtropické Afriky, odkud byl následně rozšířen do Asie. Dnes se pěstuje hlavně v teplejších oblastech Ameriky, Austrálie, Asie a Evropy. Do ČR se dováží většinou z Itálie, Španělska, Řecka, Kypru nebo Izraele.

7 tipů, jak stylově nakrájet meloun

Zkuste alternativy ke klasickým „měsíčkům“. Rozhodně se u nich tak neulepíte, nepotřísníte, a navíc vypadají na talíři stylově. Máme pro vás hned několik variant, jak se s melounem kreativně popasovat. Nechte se inspirovat tipy, které jsme zde pro vás shromáždili a dejte průchod své kreativitě při servírování melounů!

Vykrojená srdíčka z melounové dužiny napíchnutá na dřívka Olga Dubravina / Shutterstock.com

Tyčinky

Rozkrojte meloun na půl a půlku otočte dužinou k prkénku. Přes zelenou slupku veďte řezy cca 3 cm od sebe přes celý meloun a pak ještě napříč, dokud nevznikne mřížka. Jednotlivé kusy velikosti tyčinek pak vytahujete přímo z melounu.

Lodička

Ukrojte z melounu pořádnou výseč, aby svým tvarem připomínala lodičku. Poté vykrojte její střed, ale horní spojnici konců ponechte. Vyklepněte vnitřek na prkénko a opatrně nakrájejte na trojúhelníčky. Lodičku nasaďte na trojúhelníčky, otočte slupkou k prkénku a pak trojúhelníčky cik cak vysuňte.

Trojúhelníkové nanuky

Tohle je opravdu jednoduché a potěšíte tím hlavně děti. Nakrájejte z melounu dostatečně velké trojúhelníčky i se slupkou. Skrz slupku pak prostrčte dřívka od nanuku nebo silné špejle na grilování.

Kostky

Odkrojte čtvrtku melounu. Nožem veďte kolmo řezy směrem ke slupce cca 3 cm od sebe a u slupky se zastavte. Teď veďte cca 2 řezy ze stran mírně pod úhlem. Nakonec dužinu celou podkrojte do oblouku podél slupky. Jednotlivé kostky pak snadno odebírejte vidličkou.

Trojúhelníky cik cak

Tento způsob je podobný jako „lodička“ výše, ale snadnější. Ukrojte čtvrtku melounu a pak dužinu podkrojte do oblouku podél slupky. Meloun nakrájejte na trojúhelníčky široké cca 3 cm. Pak trojúhelníčky cik cak vysuňte, aby se daly snadno odebírat.

Jednohubkový ježek

Podobný způsob jako styl „tyčinky“. Akorát do rozkrájené půlky melounu, respektive do jednotlivých čtverečků mřížky nastrkejte špejle a máte stylového jednohubkového ježka.

Trojúhelník s držátkem

Z melounu odkrojte tlustou výseč asi jako na lodičku. Pak ji nakrájejte napříč na cca 3cm trojúhelníky. Nyní to nejdůležitější – slupku po stranách odkrojte a ponechte pouze kousek uprostřed na uchopení třemi prsty. Dužinu teď můžete bez kapání odkousnout, nebudete mít ulepené tváře a v ruce zbude jen trocha slupky.

Kovový vypeckovávač melounů s tenkými trny Tescoma

Jak odpeckovat meloun?

Někdo meloun jí i s malými černými peckami, které ničemu nevadí, jiný si zase meloun potřebuje před konzumací kvalitně odpeckovat. Pokud v obchodě neseženete vyšlechtěný bezsemenný meloun, použijte vidličku, nebo ještě lépe speciální odpeckovač melounů. Oproti vidličce má tenčí trny, takže vydloubnete pouze semínka a dužina zůstane tam, kde má.

Zdroje: Kupi, Zemědělské komodity, Prima Fresh