Právě Češi patří k největším producentům i konzumentům potravinářského máku na světě. Tato plodina skvěle chutná a navíc prospívá zdraví. Jak ale poznat kvalitní mák a jak ten šizený? Podívejme se na to.
Mák se pyšní antioxidačními účinky. Jeho vůni způsobuje velké množství mastných kyselin a esenciálních olejů, které snižují hladinu škodlivého cholesterolu LDL a zvyšují hladinu HDL cholesterolu v krvi.
Vnější slupka máku je zdrojem vlákniny, ve 100 g syrových semen je 51 % doporučené denní dávky pro zdravé trávení. Dále obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako železo, měď, vápník, draslík, mangan, zinek a hořčík.
Mák je potravina, která má mnoho zdravotních výhod. V těhotenství a při kojení se dokonce doporučuje, nezapomeňte ale, že nic se nemá přehánět a měli byste ho konzumovat jen v přiměřeném množství. Jak může pomoci?
Sušený potravinářský mák obsahuje jen minimální množství opiových alkaloidů, jako jsou morfin, thebain, kodein a papaverin. Ty se získávají zejména z nezralých makovic. Při konzumaci potravin s mákem se tedy nemusíte obávat jejich působení. Výtažky ze semen se využívají ve farmacii do přípravků na kašel pro vykašlávání.
Technický mák je pěstovaný v zahraničí na přípravu léků pro farmaceutický průmysl. Z rostliny se používá jen makovina, tedy makovice s částí stonku. Semena jsou z hlediska farmakologického průmyslu odpadem, jsou dřevitá, nahořklá a často znečištěná alkaloidy.
Pro svou nízkou cenu se někdy používají do nádivek a směsí jako náhražka modrého máku. Spotřebitel pak nepozná kvalitní semena od nekvalitních a nerozezná ani vysoký podíl alkaloidů. Technický mák je hnědý až šedý, hořký až pálivý.
Modrý mák vypěstovaný v České republice je dražší, s typickou makovou vůní a chutí. Spotřebitelům může pomoci Česká cechovní norma, která podle označení na obalu určí původ a kvalitu modrého máku. Pozor byste si měli dát na mletý mák.
Jistotou je nakupovat mák u farmáře a v obchodech hledat výrobky, kde je pěstitel na obalu přímo uveden. Ročně se u nás sklidí 26 000 tun máku a spotřeba je 4 500 tun, tedy 430 gramů na osobu. Průměrně sníme za rok 25 buchet s makovou náplní. Mezi modrosemenné odrůdy patří Major, Aplaus a Onyx, bělosemenné odrůdy se pěstují spíše na vývoz. Téměř všechen mák je určen pro potravinářství.
Skladovat se má v temnu, suchu a chladu, aby nežlukl. Z umletého a tepelně neupraveného máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny. Můžete si jej přidat do jogurtů, kaší, smoothie i buchet.
Hořký mák je znamením, že je žluklý a může být škodlivý pro zdraví. Žluklý mák obsahuje kyselinu linolovou, která může poškodit játra a způsobit zánět. Žluklý mák také může obsahovat plísně, které mohou vyvolat alergické reakce nebo otravu jídlem.
Hořký mák by se neměl konzumovat ani používat jako náplň do pečiva. Pokud si nejste jisti, zda je váš mák čerstvý, ochutnejte ho před použitím. Pokud je hořký, vyhoďte ho.
Zdroje: CPZP.cz, Ochutnejorech.cz, Blesk.cz, Ceskymodrymak.cz