Myslíte si, že sekáč není nic pro vás? Díky těmto tipům si nákupy z druhé ruky oblíbíte

Oblečení na ramínkách Iryna Mylinska / Shutterstock.com

Pod slovem sekáč si spousta z nás stále představuje hrabárny, kde sežene jen roky staré a poničené oblečení. V luxusnějších second handech a vintage obchodech už se takové kousky vůbec neprodávají, jen musíte počítat s vyšší cenou. V klasických levných sekáčích na ně narazit můžete, ale pokud si osvojíte pár jednoduchých tipů, snadno se jim obloukem vyhnete. Záleží tedy jen na vás, jestli raději ušetříte čas a zamíříte tam, kde už první výběr někdo provedl, nebo se sami pustíte do hledání pokladů z přírodních materiálů či od dražších značek. Šetrnější k planetě budete v obou případech.

Přečtěte si také

Jak dlouho můžeme nechat máslo mimo lednici?

Second handy s ramínky pro začátečníky i estéty

Byla by škoda si první návštěvou sekáče znechutit. Raději tedy nezačínejte hrabárnou, kde je oblečení sice za pár korun, ale válí se na nevzhledných hromadách. Takové prodejny jsou spíš pro pokročilé nakupující nebo lidi, kteří rádi zkouší štěstí a přehrabování v oblečení berou spíš jako zábavu. Nevadí jim tedy prostředí, které připomíná spíš starý sklad, a netrápí se ani v případě, že si zrovna nic neodnesou.

Mnohem lepší estetický dojem na vás udělají prodejny, kde je vše úhledně srovnané. Oblečení tedy visí na ramínkách, často srovnané podle typu, barvy nebo velikosti, a doplňky jsou vyrovnané v regálech. Navíc zde s větší pravděpodobností uspějete i v případě, že sháníte nějaký konkrétní kousek. Nejdříve bude potřeba si zmapovat terén a zjistit, kdy přivážejí nové zboží, nebo naopak finálně zlevňují.

Potom už stačí si udělat systém ve výběru, kdy nevynechejte ani štendr s právě vybaleným zbožím a také ten s odloženými věcmi u kabinek, ani tam ale nezapomínejte kontrolovat štítky a případné nedostatky, jako jsou žmolky či dírky. S rozmýšlením vám pak pomůže zkoušení i ponechání věcí v košíku během celého nakupování.

Jakmile si ale vytipujete pár oblíbených prodejen, velmi rychle najdete přesně to, co potřebujete. Jen myslete na to, že nejlepší úlovky si zpravidla odnášejí pravidelní zákazníci. Podle stejného, výše uvedeného klíče pak můžete postupovat i v dalších podobných second handech. Originální kousky za super ceny si tak s trochou štěstí přivezete i z dovolené nebo zahraniční cesty.

Postava drží v ruce kartu a nakupuje na internetu Wayhome Studio / Shutterstock.com

Místo, kde se módní pravidla porušují

I v sekáčích je zboží většinou rozdělené do dámské a pánské sekce. Nikdo ale neříká, že si nemůžete projít obě. Právě naopak, pánské košile často dobře vypadají jako oversized a spousta věcí má dnes unisex vzhled. A to stejné platí pro velikosti, které mnohdy ani nemusí sedět, zejména u starších vintage kousků. Mnohem lepší je oblečení vyzkoušet a případně vymyslet styling, který vám bude dokonale sedět. A pokud natrefíte na opravdu luxusní kousek, můžete si ho nechat upravit na míru.

Nakupujete raději na e-shopech? Zkuste online second handy

Kousků z druhé ruky se nemusíte vzdávat ani v případě, že nechodíte do kamenných obchodů. Spousta second handů má dnes svoje e-shopy nebo funguje plně online. Místo procházení štendrů tak vyfiltrujete a seřadíte vybrané kousky na pár kliknutí. Nevýhodou ale je, že si nemůžete nic osahat ani vyzkoušet, což může být problém zvlášť v případě, že chybí informace o velikosti nebo rozměrech. Někde však fungují výdejny, kde si můžete zboží vyzkoušet.

Samostatnou kategorií jsou instasecondhandy, kde nakupujete jednoduše přes zprávy v directu, případně po prokliku na e-shop. V poslední době takových profilů výrazně přibylo a mnoho z jejich provozovatelů nabízí krásné a pečlivě vybrané kousky i osobní přístup

Cena je ale samozřejmě vyšší než v klasických sekáčích a musíte si dávat velký pozor na podvodníky, kteří jen vyinkasují peníze, a objednané zboží nepošlou, nebo vám přijde, ale v mnohem horším stavu. U značkového oblečení a doplňků pak hrozí i nákup padělků. Doporučujeme tedy číst recenze a nakupovat s rozmyslem.

Zdroj: Kupi