Na Matchu nedáte dopustit? Potom musíte vyzkoušet našlehanou Dalgona Matcha

Sklenice mléka se zelenou matcha pěnou nahoře Pixel-Shot / Shutterstock.com

Matcha je známá svými mnohými zdravotními přínosy a je stále populárnější mezi milovníky čaje po celém světě. Pokud jste jejím fanouškem, měli byste vyzkoušet nový trend – našlehanou Dalgona Matcha, která kombinuje výhody matchy s lahodnou pěnovou texturou podobnou Dalgona kávě.

Přečtěte si také

Vinný střik nemusí být nuda. Víte, s čím vším se dá míchat víno?

Jaké benefity má matcha?

Matcha je typ japonského mletého zeleného čaje, který se vyrábí z listů čajovníku Camellia sinensis. Je bohatá na antioxidanty, polyfenoly a další bioaktivní sloučeniny, které mají mnoho zdravotních přínosů:

  1. Antioxidanty: Matcha obsahuje vysoké množství katechinů, zejména epigallokatechin gallátu (EGCG), který má silné antioxidační vlastnosti. Tyto látky pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a mohou snižovat riziko chronických onemocnění.
  2. Podpora kognitivních funkcí: Pravidelná konzumace matchy může zlepšit kognitivní funkce a koncentraci díky obsahu theaninu, který má relaxační účinky bez ospalosti. Studie ukazují, že matcha může zlepšit paměť a reakční čas, což je užitečné pro studenty a profesionály.
  3. Podpora srdečního zdraví: Matcha může pomoci snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat celkové srdeční zdraví. Pravidelná konzumace může snižovat riziko srdečních onemocnění a podporovat zdravý krevní oběh.
  4. Zlepšení trávení: Polyfenoly v matcha prášku podporují zdraví střevního mikrobiomu, což může mít pozitivní vliv na trávení a celkové zdraví střev. Pravidelná konzumace matchy může pomoci při prevenci gastrointestinálních problémů a zlepšovat metabolické funkce.
  5. Redukce stresu a úzkosti: Díky obsahu theaninu může matcha pomoci snižovat hladinu stresu a úzkosti. Theanin podporuje produkci alfa vln v mozku, což navozuje stav uvolnění a klidu.
  6. Podpora imunitního systému: Matcha je bohatá na vitamíny a minerály, které podporují imunitní systém. Obsahuje vitamín C, selen, zinek a hořčík, které jsou důležité pro udržení silného imunitního systému a ochranu před infekcemi.
  7. Zlepšení fyzické výkonnosti: Matcha obsahuje kofein, který může zlepšit fyzickou výkonnost a vytrvalost. Studie ukazují, že konzumace matchy před fyzickou aktivitou může zvýšit spalování tuků a zlepšit aerobní kapacitu.
Dřevěná miska plná matcha prášku, vedle ní je dřevěná lžička s matchou a zelené listy. New Africa / Shutterstock.com

Co je to trend Dalgona?

Trend Dalgona začal s kávou a během pandemie se stal velmi populárním na sociálních sítích, zejména na TikToku. Dalgona káva je pěnová káva připravovaná smícháním instantní kávy, cukru a horké vody, které se šlehají do husté pěny. Tato pěna se pak nalije na sklenici s ledem a mlékem. Nápoj byl inspirován korejskou pouliční sladkostí „dalgona“, která má podobnou texturu.

Dalgona Matcha – recept

Po úspěchu Dalgona kávy se objevily různé varianty tohoto trendu, včetně nápoje Dalgona Matcha, který je skvělou alternativou pro milovníky matchy i kávy.

Ingredience:

  • 1 lžíce matcha prášku
  • 2 lžíce cukru (může být i med nebo jiné sladidlo)
  • 2 lžíce horké vody
  • Mléko (podle preference)
  • Led
Skleněná mísa s našlehanou zelenou pěnou a kovovou metličkou evaspure_2781 / Shutterstock.com

Postup:

  1. Smíchejte matcha prášek, cukr a horkou vodu v misce.
  2. Šlehejte směs ručně metličkou nebo elektrickým šlehačem, dokud nevznikne hustá pěna.
  3. Naplňte sklenici ledem a mlékem.
  4. Nalijte pěnu na vrchol mléka a podávejte.

Našlehaná Dalgona Matcha je nejen vizuálně atraktivní, ale také nabízí všechny zdravotní přínosy matchy v osvěžující a chutné formě. Pokud máte rádi matchu a chcete vyzkoušet něco nového, Dalgona Matcha je skvělá volba.

Matcha latte
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Matcha latte

Matcha latte je variace na matcha tea, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud nepijete kávu, ale přesto byste chtěli být nabití energií, je tento horký nápoj s napěněným mlékem ideální volbou.

Matcha latte
Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic

Další varianty Dalgona nápojů

Kromě Dalgona kávy a Dalgona Matcha se objevily i další varianty tohoto trendu, které můžete vyzkoušet:

  • Ube Dalgona Coffee: Vyrobená s práškem ube, levandulovým sirupem a chlazeným kokosovým mlékem.
  • Rose Dalgona: Používá růžový sirup místo kávy, což dodává nápoji jemnou květinovou chuť.
  • Whipped Strawberry Milk: Pěna z domácího jahodového sirupu, ideální pro nostalgickou chuť.
  • Nutella Dalgona Coffee: Místo kávy v pěně použijete Nutellu, čímž vytvoříte v podstatě nutellový milkshake.

Vyzkoušejte různé varianty a najděte tu, která vám nejlépe vyhovuje!

Zdroje: Harvard T.H. Chan, Healthline, Nutrition Journal, Let's eat cake