Sušenky Oreo mají v Česku vlastní ulici. Najdete ji na severní Moravě

5 mužů u cedulky s nápisem Oreo, kolem balonky Mondelez International

Oblíbené sušenky Oreo mají v Česku vlastní ulici! Je to druhá ulice na světě, která je pojmenovaná po této populární sladkosti. Najdete ji v Moravskoslezském kraji a k jejímu slavnostnímu odhalení došlo tento týden za účasti nejvyšších představitelů společnosti Mondelez International. Do jakého města musíte vyrazit, abyste se po Oreo Ulici prošli?

Přečtěte si také

Nevíte, co k obědu? Do špaget s rajčatovo-česnekovou omáčkou se zamilujete

Kde najdete Oreo ulici?

Abyste se po ní prošli, musíte vyrazit do Opavy-Vávrovic. V této městské části Opavy najdete závod společnosti Mondelez International, který je největším výrobcem Oreo sušenek v Evropě. Podnik sídlí v Opavě-Vávrovicích na ulici K Celnici a právě část této ulice nově nese název Oreo.

Návrh na přejmenování ulice předložil opavský závod Mondelez už v březnu během návštěvy amerického velvyslance Bijana Sabeta. Zastupitelé města tomuto návrhu ochotně vyšli vstříc. Opava je tak druhé město na světě, které se pyšní ulicí Oreo. První ulici Oreo najdete v New Yorku.

Sušenky Oreo Taras Vykhopen / Shutterstock.com

Slavnostní odhalení nově pojmenované ulice proběhlo v souvislosti s návštěvou nejvyšších představitelů společnosti Mondelez v opavském závodě. Zúčastnil se ho generální ředitel Mondelez International, Dirk Van de Put, primátor Opavy Tomáš Navrátil, hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica a starosta Opavy-Vávrovic Miroslav Kořistka. Ulice byla přejmenovaná na náklady firmy Mondelez a změna v názvu se nijak nedotkne zdejších obyvatel, kteří si kvůli tomu nemusí měnit doklady.

Výroba sušenek má v Opavě dlouhou tradici

V opavském závodě společnosti Mondelez se kromě Orea vyrábí sušenky BeBe Dobré ráno, oplatky Opavia, BeBe Brumík, oplatky Fidorka, Miňonky nebo Tatranky. Podnik tak úspěšně pokračuje v dlouholeté tradici, kterou v Opavě před více než 180 lety založila Amálie Fiedorová se svým manželem.

Generální ředitel společnosti Mondelez Dirk Van de Put také oznámil, že plánuje investovat do opavského závodu více než miliardu korun. S investicemi ale přijde i zdražování. Ivana Tůmová, generální ředitelka Mondelez International pro ČR, uvedla, že kvůli rostoucím cenám kakaa dojde ke zdražování potravinářských výrobků.

Čokoláda totiž tvoří 40 % výrobního portfolia podniku. Nejvíce samozřejmě zdraží čokoláda, ale vyšší ceny budou také u sušenek, máčených v čokoládě. Ke zdražení by mělo dojít v průběhu září.

Ulice pojmenované po sladkostech jsou výjimkou

Pojmenování ulic po komerčních produktech není u nás ani ve světě příliš časté. V Česku mnohem častěji najdeme ulice nesoucí jméno nejznámějších českých značek. Ulice U Tescomy ve Zlíně, pojmenovaná po světoznámém výrobci kuchyňských potřeb, vás zavede přímo k sídlu této úspěšné firmy. V Karlových Varech se můžete projít po Mattoniho nábřeží, které je pojmenováno po výrobci minerálních vod Mattoni. V Mladé Boleslavi mají zase Laurinovu ulici, která nese jméno po automobilovém konstruktérovi Václavu Laurinovi, spoluzakladateli Škody.

V zahraničí narazíte na ulice, pojmenované po konkrétních jídlech. Například v Idahu najdete „Chicken dinner road“, v překladu „ulice kuřecí večeře“. V Alabamě je to třeba „Butter & Egg road, v překladu „ulice másla a vajíček“.

Pokud budeme hledat názvy ulic, pojmenované po sladkostech, bude to větší oříšek. Když se znovu podíváme do USA, najdeme alespoň ulici Jelly Belly Lane v Californii, na níž sídlí továrna na výrobu želé bonbonů Jelly Belly.

Zdroj: Mondelez International, Kupi