Jak zabránit plísni šedé: Ověřené postřiky, které pomohou chránit rostliny před infekcí

Hrozny vína postihnuté plísní. KUEO / Shutterstock.com

Snad každý zahrádkář se setkal s tím, že na jeho oblíbené rostlině viděl cosi šedého, podobného pavučince. Není to nic jiného, než plíseň šedá. Jedná se o onemocnění, které postihuje mnoho druhů rostlin. Jaké jsou účinné způsoby, jak plísni předcházet a bojovat s ní? Postřik proti plísni šedé je jednou z možností v boji s touto nebezpečnou infekcí. Zjistěte, jak účinně chránit rostliny na vaší zahradě proti plísni šedé a jaké přípravky použít ke snížení jejich nežádoucích účinků.

Přečtěte si také

Zapečené noky se smetanou: 20minutový oběd z pekáčku, který stačí šoupnout do trouby. Zkuste je s masem i bez

Co je plíseň šedá?

Poškození způsobují spory houby Botrytis cinerea, které vytvářejí typický šedý povlak na povrchu různých rostlinných orgánů. Ke svému rozvoji potřebuje plíseň šedá vhodné podmínky, mezi které patří teplota vzduchu mezi 18–25 °C, vlhkost vzduchu 90 %, málo světla a nízkou cirkulaci vzduchu způsobenou těsnou výsadbou. Plísni šedé nahrávají i dlouhá období chladného a vlhkého počasí, stejně jako mrazy a škůdci, kteří rostlinu oslabují.

Ruka v rukavici drží list porostlý plísní. YARphotographer / Shutterstock.com

Jaké rostliny plíseň šedá nejčastěji napadá:

• vinnou révu,

• rajčata,

• růže,

• jahody,

• maliny,

• hlávkový salát,

• špenát atd.

Pro houbová onemocnění je charakteristická vysoká vlhkost a teplota, proto jsou i rostliny pěstované ve skleníku nebo fóliovníku ohroženy infekcí plísně šedé.

Dvě jahody vedle sebe na stonku, jedna je porostlá šedou plísní. Tomasz Klejdysz / Shutterstock.com

Jak poznám plíseň šedou?

Plíseň se projevuje prašným povlakem na povrchu rostlin. Jedním z hlavních příznaků je výskyt šedé, načechrané plísně na různých částech rostlin, například na listech, květech nebo plodech. Objevit se mohou hnědé nebo černé skvrny a jak infekce postupuje, rostliny mohou vadnout a deformovat se. Proto je včasné rozpoznání příznaků zásadní pro účinný boj proti plísni šedé.

Prevence proti vzniku plísně šedé

Nejlepší je předcházet rozvoji této infekce, proto je vhodné dbát již při výsadbě rostlin na velký rozestup a dostatek světla. Důležitou roli hraje také zalévání rostlin, proud vody směřujte na zem, nikoli na nadzemní části rostlin. Vhodné je také střídat plodiny a pamatovat na správné hnojení. V případě, že objevíte rostlinné orgány napadené plísní šedou, co nejdříve je odstraňte a zlikvidujte.

Člověk s ochrannými rukavicemi aplikuje postřik na rostliny v záhoně. VH-studio / Shutterstock.com

Přípravky na ochranu rostlin proti plísním

„Nejprve rostlinu seřízněte, díky tomu zlepšíte cirkulaci vzduchu mezi rostlinami. Po každém řezu je nutné vydezinfikovat zahradnické nůžky, kterými budete řez provádět,“ doporučuje pro redakci Kupi zahradnice Stanislava Erbenová. Další možností jsou fungicidy, chemické nebo biologické látky používané pro hubení patogenních hub, které napadají rostliny. Používají se v zahradnictví, zemědělství i lesnictví k prevenci houbových chorob. Úlohou fungicidů je hubit houby nebo tlumit jejich růst, což pomáhá chránit rostliny před infekcemi. „Doporučený přípravek v boji proti plísni šedé je například Prolectus nebo Syngenta Switch. Pokud používáte rádi přírodní přípravky, vyzkoušejte Polyversum Biogarden,“ radí dále Stanislava Erbenová. Nezapomeňte, že přípravky na ochranu rostlin by měly vždy být používány bezpečně, proto si pozorně přečtěte etiketu a popis činnosti vámi vybraného výrobku.

Zdroje: Kupi.cz, Choroby a škůdci na zahradě (Jaroslav Rod)