Energy drinky pije alarmující počet dětí, ukazuje studie. dTest popsal rizika a složení těch nejznámějších

Chlapec pije modrý nápoj Petro Artem / Shutterstock.com

Jsou sladké, obsahují kofein a povzbuzují. Aspoň 2x týdně pije energetické nápoje pětina českých dětí ve věku 11 až 15 let. V roce 2018 pilo takto pravidelně „energeťáky“ jen 40 000 dětí, nyní jejich počet narostl na 70 000. Výsledky zveřejnili autoři mezinárodní studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) a problematice se věnuje také český dTest.

Přečtěte si také

Co je to skinimalismus? Nejnovější trend v péči o pleť, díky kterému ušetříte

Typický energy drink se prodává v plechovce o objemu 250 nebo 500 ml, ale zákazník se s ním může setkat i v podobě plastové lahve, sirupu nebo prášku. Jak už prozrazuje jejich název, konzumentům mají rychle dodat energii, povzbudit je k lepšímu soustředění nebo potlačit ospalost. Obsahují značné množství cukrů, umělých sladidel, kofeinu, taurinu a dalších povzbuzujících látek, takže jsou léta předmětem vášnivých diskusí.

Nejznámější energy drinky v Česku

Na Heureka.cz je pod vyhledávacím heslem „energetický nápoj“ evidováno přes 1 500 produktů. Online, v supermarketu nebo v automatu si je můžou koupit dospělí i děti. Mezi nejpopulárnějšími plechovkami jsou různé druhy notoricky známých energeťáků Red Bull, Monster Energy, RockStar, Big Shock nebo Tiger, ale také méně známé energy plechovky a nápoje od značek GymBeam, Vilgain, Celsius nebo Dr. Witt.

Poslanci ze zdravotnického výboru připravili na konci roku 2023 novelu zákona o regulaci prodeje těchto nápojů. Pokud ji vláda schválí, bude možné si energy drinky koupit až od 15 let. Současně se uvažuje o zavedení spotřební daně na tyto nápoje – podobně, jako je tomu u alkoholu.

Red Bull Emilio100 / Shutterstock.com

Měly by je pít děti?

Energetické nápoje, které můžeme běžně najít v obchodech, v automatech nebo na benzinkách, neodporují české ani evropské legislativě, jinak by se nemohly prodávat. Ovšem výživoví specialisté, psychologové a pedagogové v posledních letech zdvihají prst nad tím, kolik dětí je pravidelně konzumuje a v jak velkém množství.

„Přijatelná dávka kofeinu závisí na věku a stavu člověka. Zdraví dospělí mohou podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) přijmout bez rizika 400 mg kofeinu denně a nejvýše 200 mg v jednorázové dávce. U dětí se bezpečná dávka kofeinu určuje na základě hmotnosti – na kilogram váhy by neměly připadnout více než 3 mg kofeinu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Energetické nápoje ukrývají také velmi vysoké množství cukru. Například některé testované nápoje obsahovaly více než 10 kostek cukru v jednom půllitrovém balení. To je dvakrát více než celodenní doporučená dávka pro děti a v řadě případů lze jedním balením energy drinku překročit i doporučenou denní dávku přidaného cukru pro dospělé, která činí 50 gramů na den.

Který energy drink je „nejhorší“?

Co se týče dětí, podle výpočtu by 12leté dítě s váhou okolo 42 kilogramů nemělo za 1 den přijmout více než 126 mg kofeinu. Ovšem dTest ve spolupráci s laboratoří odhalil, že více než bezpečnou denní dávku by dětem dodalo rovnou 9 z testovaných energy drinků.

V tomto ohledu nejrizikovější energy drink obsahoval v 355ml plechovce hned 196 mg kofeinu, tedy téměř celou bezpečnou dávku pro dospělého. Který energy drink to je, najdete v červnovém čísle dTestu. V České republice se po zásahu odborníků už nesmí prodávat. Ovšem velmi vysoké množství kofeinu obsahují i další, stále volně prodejné energy drinky.

Mladík hraje na pc a pije nápoj New Africa / Shutterstock.com

Podle Hoffmannové není radno vliv kofeinu na zdraví dětí podceňovat. „Kromě povzbuzujících účinků totiž může vyvolávat nespavost, třes či narušovat srdeční činnost. Výzkumy naznačují, že pravidelné nadměrné pití energetických nápojů může zvyšovat nervozitu, pocity úzkosti a riziko depresí u dětí,“ varuje.

Redaktoři dTestu se zaměřili i na nebezpečné množství cukrů. Plechovka jednoho z nejoblíbenějších energy drinků v Česku obsahuje ohromujících 66 gramů cukru, což u dětí pokryje doporučenou dávku cukru na dva dny. O který drink se jedná, i všechny další výsledky testu, najdete v už zmíněném červnovém čísle tištěného či online dTestu.

Bude se energy drinků týkat spotřební daň?

Už na konci roku 2023 se Poslanecká sněmovna shodla na tom, že prodej energetických nápojů dětem musí být regulován. Vládě předložili novelu, podle níž si energetické nápoje nekoupí děti do 15 let. Zákon zatím nevstoupil v platnost, mělo by se tak stát v průběhu roku 2024 nebo v roce 2025.

Vzniknout má též povinný fond, do nějž mají výrobci povzbuzujících nápojů přispívat z jejich prodejů. Financovat se z něj bude léčba nadváhy, cukrovky nebo informační kampaně. Energy drinků by se měla stejně jako ostatních slazených nápojů a limonád dotknout nová spotřební daň, kterou chce zavést ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Zavedení speciální daně navrhla i Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Dítě se drží za tvář aijiro / Shutterstock.com

„Cukr a slazené nápoje mají řadu negativních dopadů na zdraví obyvatelstva. Slazené nápoje vedou ke zvýšenému riziku kazivosti zubů. To znamená, že za mě má návrh NERV podporu. Pevně věřím, že se nám podaří v nějaké formě takovýto návrh prosadit,“ řekl Válek ČT24.

Speciální spotřební daň nyní doléhá třeba na alkohol. Vláda zatím u slazené koly, limonád, džusů a dalších nápojů s vysokým obsahem cukru vybírá jen DPH.

Zdroje: Kupi, dTest, ČT24, Heureka, iRozhlas, Zdravá generace