Poctivá květáková polévka: Je tak jemná, že bude chutnat i dětem

Květáková krémová polévka, servírovaná v bílém talíři Kupi.cz

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Přečtěte si také

Snídaně jako z francouzské pekárny jen ze 2 surovin: Nadýchané pletence vás dostanou svou jednoduchostí

Květáková polévka – tip na lehký oběd i večeři

Květákovou polévku zvládne připravit každý začínající kuchař. Stačí rozebrat květák na růžičky, hodit ho do hrnce s ostatními ingrediencemi a na závěr jen vše rozmixovat tyčovým mixerem. Krémovou polévku můžete ještě vylepšit opečenými krutony. Získáte tak vydatné jídlo a nebude potřeba ani druhý chod.

Jaké koření je na dochucení květákové polévky nejlepší? Doporučujeme muškátový oříšek, bobkový list i drcený kmín. Jestli rádi experimentujete s chutěmi, přidejte špetku kurkumy, koriandru nebo skořice. Jako třešničku na dortu můžete do polévky přidat ještě nastrouhaný parmazán nebo čedar.

Pokud máte doma drahou polovičku, která potřebuje mít ve všem kousek masa, opražte mu ke květákové polévce špek nebo slaninu. Bude se olizovat až za ušima.

Květákový řízek
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Květákový řízek

Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Květákový řízek
Květákové placky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Květákové placky

Květákové placky jsou křupavé a skvěle chutnají, navíc jsou zdravé a bez lepku, ideální tedy pro vegetariány i celiaky. Příprava je velmi snadná a vcelku rychlá, během chvilky tedy vykouzlíte výborný oběd nebo večeři.

Květákové placky

Recept na květákovou krémovou polévku

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g květáku
  • 1 moučná brambora
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, bramboru na kostičky a květák rozebereme na menší růžičky.
  2. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli, dokud nezměkne. Přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, květák, bobkový list, sůl a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi 5 minut.
  3. Poté přilijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut, dokud květák nezměkne.
  4. Jakmile je květák měkký, vyndáme z polévky bobkový list. Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké směsi, případně ještě dochutíme a můžeme podávat. Polévku můžete dozdobit uvařenými růžičkami květáku a pažitkou.

Zdroj: Kupi