Potřebujete si zatelefonovat nebo zatlouct hřebík? Legendární Nokia 3210 se vrací

Starý mobilní telefon Nokia topperspix / Shutterstock.com

Pamatujete na ikonickou „třicet dva desítku“? Byla první Nokiou, která přišla bez vysunuté antény, a kdo na ní nehrál hada, jako by nebyl. Nezapomenutelnou se stala i díky své velké odolnosti a výdrži, kterou se lidé nebáli otestovat i těmi nejšílenějšími způsoby. A nyní se legendární telefon vrací. V čem se nová verze liší od té původní a co nabízí?

Přečtěte si také

Jak se dobře vyspat i v parném létě, když nás budí horko nebo světlo brzy ráno?

Čtvrtstoletí s „hloupou“ ikonou

Návrat Nokie, která přišla s názvem 3210 4G, oznámila společnost Human Mobile Devices (HMD) k příležitosti 25. výročí původní ikony. Firma se legendu rozhodla vzkřísit také v souladu se sílící poptávkou po „hloupých“ telefonech a digitálním detoxu v době, kdy čím dál více mladých lidí začíná pociťovat, že tráví až příliš mnoho času na svých smartphonech.

„Nokia 3210, kultovní ikona, je zpět na vrcholu celosvětového boomu tlačítkových telefonů, pomocí nichž se lidé snaží vyvážit svůj čas strávený u obrazovek smartphonů. Nokia 3210 si zachovává jednoduchost ve svém jádru a zákazníkům umožňuje žít přítomností,uvedl Lars Silberbauer, CEO společnosti Human Mobile Devices.

Dívka s telefonem Nokia HMD.com

Jednoduchá uvnitř, odolná a moderní navenek

Nová Nokia 3210 4G na trh přišla jako pocta původnímu modelu, přesto s prvky odpovídajícími potřebám moderní doby. Zaujmout by mohla nejen starší zákazníky nebo milovníky retro elektroniky, ale také mladé uživatele, kteří si chtějí dát pohov od uspěchané online doby a dopřát si trochu digitálního detoxu se starou dobrou poctivou výdrží baterie. Ať už v každodenním životě, nebo třeba na dovolené či na cestách.

„Původní Nokia 3210 má v srdcích mnoha lidí své zvláštní místo jako jeden z nejprodávanějších mobilních telefonů všech dob. Vzhledem ke svým silným kořenům a ikonickému designu je nadčasovým kouskem i v moderní době,“ uvedl Ben Wood, zakladatel virtuálního Muzea mobilních telefonů.

Připravte si palce, Had je zpět

Pamatujete si ještě, jak stará Nokia vypadala? Jako první telefon této značky dala zapomenout překážejícím vysunutým anténám a její žlutozeleně podsvícený displej zvládl zobrazit až pět řádků textu včetně úplné novinky, kterou tehdy byly první černobílé obrázkové zprávy. Obrovským hitem se ale stala především díky vyměnitelným krytům a hrám, kterým vévodil Had. A přesně ten nechybí ani ve vylepšené verzi.

Nová Nokia 3210 4G se prodává ve třech barevných provedeních a na rozdíl od své předlohy disponuje rádiem, dvěma sloty na SIM karty a jedním na paměťovou, připojením k internetu a zadním 2Mpx fotoaparátem. Rozměry odpovídá původní verzi, pouze za ty roky trochu zeštíhlila a snížila váhu (ze 154 gramů na 89 gramů).

Tři telefony Nokia HMD.com

Kolik stojí nová Nokia 3210 4G?

Její cena v různých e-shopech začíná na cca 1 500 Kč, obvykle se ale pohybuje kolem 1 800 Kč (např. u prodejců Alza, Datart, O2, CZC, TS Bohemia apod.). Což je pro zajímavost stále zhruba šestkrát méně, než za kolik se prodávala před 25 lety. Tehdy její cena podle webu Mobilenet.cz začínala na 11 tisících korunách.

Retro tlačítkové telefony hlásí comeback

Staronová Nokia přitom není jediným tlačítkovým mobilem, který v poslední době ohlásil návrat na trh. Už v roce 2017 značka na zahraniční trh uvedla nástupce slavné 3310. Loni zase strhla pozornost (nejen) mladých lidí návratem skládacího mobilu Nokia Flip, který se u nás prodává od 1 690 Kč. Za podobnou cenu jsou k dostání i konkurenční véčka značky Panasonic, například model KX-TU550EXC.

Zdroj: HMD, Mobilenet, Gizchina