Proč používat sůl i při pečení a vaření sladkých jídel? Známí cukráři v tom mají jasno!

Žena v zástěře přidává sůl do mísy s moukou Daniel Jedzura / Shutterstock.com

Součástí většiny receptů na sladká jídla je i špetka soli, která se do nich rozhodně nepřidává jen náhodou. Naopak, cukráři i pekaři se shodují, že při pečení a vaření je téměř nepostradatelná a přidávají ji do třeného i kynutého těsta. Ani vy byste tedy neměli na sůl zapomenout, ať už pečete bábovku nebo vaříte sladkou omáčku na knedlíky. Proč je ale tak důležitá? A jaké je správné množství?

Přečtěte si také

Letní svačinky: Zapomeňte na řízek v chlebu a připravte si lehké snacky, které v horku vydrží a zasytí

Sůl nad zlato i ve sladké kuchyni?

Profesionálové se shodují, že sůl patří do většiny cukrářských výrobků, zejména do těch pečených. A jeden z nejznámějších českých cukrářů Josef Maršálek dokonce doporučuje dát až 10 gramů soli na 1 kilogram těsta. U dezertů bez mouky byste měli ubrat, ale úplně se vzdávat soli určitě nemusíte. Optimální množství je asi poloviční, tedy 5 gramů soli na 1 kilogram hmoty.

A pokud vás zajímá, kolik je špetka soli gramů, je to velmi jednoduché, protože jde o přibližně 1 gram.

Slaný karamel AtlasStudio / Shutterstock.com

Jaký typ soli použít a proč?

Sázkou na jistotu je klasická jemně mletá sůl, ale některé dezerty si přímo říkají o himalájskou sůl, jenž je díky většímu počtu minerálů považována za zdraví prospěšnější. A pokud jde o chuť i celkový dojem, skvěle půjde dohromady třeba se slaným karamelem, který může být součástí cheesecaku, jablečného koláče, ale třeba i různých košíčků, muffinů a dalších dobrot.

Jakmile opravdu použijete jen špetku soli, dezert určitě nebude slaný. Pouze dojde ke zvýraznění chuti ostatních přísad, tedy například ovoce, ořechů nebo kakaa. Stejné pravidlo platí pro různé čokoládové krémy nebo pěny. A pokud připravujete tiramisu či jiný dezert s kávou, špetka soli zase zmírní jeho hořkost.

Dosáhnete tak dokonalé harmonie, která potěší chuťové buňky ještě víc než kdy dřív. A ve všech případech se potvrdilo, že čím později sůl přidáte, tím bude výraznější, raději na ni tedy myslete včas.

A jak je to se sladkým do slaného?

A pozor, vyzkoušet můžete i opačnou kombinaci, tedy přidání malého množství cukru do slaných jídel. Velmi dobře si rozumí například s některými omáčkami a salátovými dresinky, ale zároveň dokáže vylepšit i tradiční českou kulajdu nebo jiné polévky. Stejně jako sůl ve sladkých pokrmech totiž cukr zvýrazní chuť i aroma jednotlivých ingrediencí a celek dovede téměř k dokonalosti.

Zdroj: Kupi, Český rozhlas, Proženy