Ochutnali jsme nové ochucené kysané podmáslí. Víme, jak chutná, kolik stojí i jaké má složení

Lahve s kysaným podmáslím v supermarketu Kateřina Čížková

Obchodní řetězec Lidl začal prodávat novinku – kysané podmáslí s příchutí. Ochutnali jsme každou ze tří příchutí a máme pro vás všechny informace, které potřebujete vědět. Chuť, cenu i recenzi najdete v článku.

Přečtěte si také

Recept na dokonalou domácí jahodovou nutellu

Na začátku června Lidl do svého sortimentu zařadil nový nápoj – kysané podmáslí, a to hned ve třech příchutích: Káva, mango-maracuja a jahoda. Zatím ho seženete pouze v menším množství, ale nám se povedlo získat a ochutnat všechny tři varianty. Pokud vás zajímá, jestli stojí za koupi, čtěte dál.

Cena, velikost, složení

Cena ochuceného kysaného podmáslí je 17,90 Kč. Nyní ho ale najdete v některých obchodech ve slevě za 9,90 Kč. Musíte ale být rychlí, jelikož se velmi rychle vyprodává. Doporučujeme do obchodu vyrazit hned z rána, abyste ho ukořistili. Balení je poměrně velké, lahev má 500 gramů.

V nápoji najdete ovocnou nebo kávovou složku s cukrem, samozřejmě podmáslí a mléko a mlékárenské kultury. V případě jahodové varianty obsahuje také paprikový extrakt jako barvivo a zahušťovadlo. V příchuti mango-maracuja najdete ještě přírodní aroma.

Co se týká nutričních hodnot, nejlépe vychází maracuja s mangem (60 kcal na 100 g), následně jahoda (72 kcal na 100 g) a na třetím místě je káva (78 kcal na 100 g). Tuků jednotlivé druhy obsahují stejné množství, a to 1,5 gramu na 100 gramů výrobku, a pokud vám záleží na bílkovinách, počet je přibližně stejný pro všechny příchutě, a to 2,9–3,5 g na 100 gramů. Vlákninu v produktu nenajdete a co se týče cukrů, hodnoty jsou 11 g (jahoda), 8,8 g (mango-maracuja) a 13 g (káva).

Na škále podmáslí dostalo štítek B, kam podle Nutri-score patří produkty, které mají vysokou výživnou hodnotu a doporučuje se je konzumovat často. Zároveň jde o výrobky, které jsou ve stravě důležité.

Rozličné názory lidí

Jakmile Lidl novinku oznámil, lidé byli zmatení. Nerozuměli rozdílu mezi kefírem (vzniká kvašením mléka s přidáním kefírových hub) a podmáslím (vzniká při výrobě másla) a vadil jim přidaný cukr. Bez cukru ale už existuje neochucená varianta, kterou Lidl také nabízí. Ochucené podmáslí je zkrátka pro ty, kteří by si nedali to bez příchuti, jak uvádí sám Lidl. Komu cukr vadí, může si do neochucené varianty přidat trochu kávy, čerstvé jahody nebo mangové pyré.

Názory se liší, ale obecně jsou zatím reakce pozitivní. Někomu připadá podmáslí příliš sladké, tak ho ředí, někomu perfektně vyhovuje a někdo by radši bez cukru.

Každé ze tří podmáslí nalité ve sklenici Kateřina Čížková

Recenze redakce

Jahodové kysané podmáslí

Jahodové podmáslí má jemnou růžovou barvu, decentní chuť jahod a je celkem tekuté. Chuťově je moc dobré, ale spíš než sladké bych ho hodnotila jako sladko-kyselé. Pokud máte rádi ovocné příchutě, určitě vám bude chutnat.

Kávové kysané podmáslí

Nejhustší konzistenci ze všech tří příchutí má právě kávová verze. Má hnědou barvu a je dost kyselé, ale podle hodnocení na sociální síti si zatím vedle nejlépe a je u zákazníků nejoblíbenější. Já mám zkušenost s tím, že kávové podmáslí chutnalo i těm, kteří kávu běžně nepijí. Moc dobré.

Mangovo-maracujové podmáslí

Chuťově nejméně výrazné a lehce trpké, takové je podmáslí s příchutí mango-maracuja. Má v sobě kousky ovoce, což někomu nemusí vyhovovat. Má lehce oranžovou barvu.

Shrnutí

Ochucené kysané podmáslí je moc zajímavá varianta zdravé svačiny. Je ho však velké množství, takže je lepší ho rozdělit třeba na půl nebo na třetiny. Skvěle bude fungovat přidání libovolných surovin, jako je protein pro zvýšení bílkovin nebo čerstvé ovoce pro doplnění vitamínů.

Kávové kysané podmáslí Kateřina Čížková

Benefity podmáslí

Podmáslí je velmi zdravé a jeho pitím si zajistíte značné zdravotní benefity. Mezi ty dle studie patří například dobré trávení díky probiotickým bakteriím, má ale také pozitivní dopad na zácpy i průjmy nebo může zvyšovat energii díky obsahu ryboflavinu a bílkovinám, které mají skvělou sytící schopnost. Podmáslí, respektive jeho pravidelné pití, je taktéž skvělé na snížení cholesterolu a vysokého krevního tlaku či ochranu jater.

Zdroj: Instagram, WebMD, Healthline, Nutri-score