Co s kedlubnou? Jemnou krémovou polévkou se zavděčíte i dětem

Kedlubnová polévka v bílé misce, položená na talíři Stepanek Photography / Shutterstock.com

Kedlubny patří mezi tradiční jarní zeleninu. Máme ji rádi jen tak na zakusování k chlebu nebo samotnou jako zdravou svačinu. S kedlubnou ale můžete čarovat i v kuchyni. Pokud už nevíte, co s kedlubnami, uvařte si kedlubnovou polévku. Podle našeho jednoduchého receptu ji zvládne naprosto každý. A přidáváme i tipy, jak si kedlubnovou polévku vylepšit. Pojďme vařit!

Přečtěte si také

Top 5 tekutin, které v létě hydratují líp než voda. Minimálně jedna hodně překvapí

Nevíte, co s kedlubnami? Uvařte z nich polévku

Kedlubny mají široké využití v kuchyni. Můžete je zapékat, dusit, přidávat je do zeleninových salátů, udělat z nich zelí nebo je servírovat jako zdravou přílohu k masu. Výborně se hodí i do polévek. Kedlubnová polévka je jednoduchá na přípravu a můžete ji různě vylepšovat.

Pokud máte v polévce rádi velké kusy zeleniny, nakrájejte kedlubnu na měsíčky. Můžete ji nakrájet i na tenké nudličky. Jestli ale patříte mezi kedlubnové gurmány, nastrouhejte ji na hrubém struhadle – tak dostanete do polévky ještě více kedlubnové chuti. Jestli chcete mít co nejzdravější verzi, místo zahuštění jíškou kedlubny v polévce jednoduše rozmixujte. Získáte lahodný krém.

A na závěr ještě pár tipů na servírování. Kedlubnovou polévku můžete vylepšit ještě na kostky nakrájenými vařenými brambory. Pokud chcete být opravu originální, podávejte polévku ve vydlabané kedlubně.

Polévka z pečených kedluben
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Polévka z pečených kedluben

Polévka z pečených kedluben vás krásně zasytí a díky smetaně je její chuť příjemně jemná a krémová. Příprava se může zdát lehce náročnější, s trochou snahy ji však jistě zvládnou i méně zdatní kuchaři.

Polévka z pečených kedluben
Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka

Recept na kedlubnovou polévku

Ingredience na 6 porcí:

  • 2 kedlubny
  • 2 šalotky
  • 20 g česneku
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 50 ml olivového oleje
  • 200 ml mléko
  • 100 ml smetany
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na nudličky.
  2. Na rozpáleném oleji krátce orestujte nakrájenou šalotku, přidejte nakrájený česnek a kedlubnu. Společně ještě chvíli restujte a poté zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a vlažným mlékem. Osolte, opepřete a vařte doměkka.
  3. Když je kedlubna měkká, zahustěte polévku jíškou a ještě asi 10 minut provařte.
  4. Nakonec zjemněte polévku smetanou a kouskem studeného másla. Už ji ale nevařte.

Zdroj: Kupi