Opravdu je žehlení nutné? Co všechno se žehlit musí a u kterého prádla si můžeme dát pohov?

Muž je opřený lokty o žehlící prkno, drží v ruce žehličku, kolem je nevyžehlené prádlo Pixel-Shot / Shutterstock.com

Někdo si u žehlení odpočine, jiní se naučili efektivně sušit prádlo tak, aby se touto zatracovanou domácí prací nemuseli vůbec zabývat. Věčná otázka „Žehlit, či nežehlit?“ má však překvapivě jasnou odpověď. Existují totiž druhy prádla a tkanin, u kterých má působení horké páry svůj opodstatněný význam. A rozhodně ne pouze estetický. Co všechno by se žehlit mělo, a co naopak není vůbec potřeba?

Přečtěte si také

Po propité noci žádná kocovina? Vědci vynalezli řešení, jak kocovinu přeskočit

Proč žehlit prádlo?

Na perfektně vyžehlené košile je sice krásný pohled, žehlení má ale i spoustu skrytých praktických benefitů. V první řadě pomáhá likvidovat mikroby a bakterie, na něž je i horká voda v pračce krátká (nemluvě o prádle, které se doporučuje prát při nižších teplotách).

Spolu s dezinfekčními má rovněž deodorační účinky. Horká pára odstraňuje z textilií hluboko usazený zápach a díky ní vydrží prádlo ve skříni déle voňavé a čerstvé. Na omak je rovněž měkčí a jemnější. Je to dáno tím, že žehlením se vlákna otevřená pracími prostředky uzavírají a uhlazují. Prádlo pak mimo jiné získává svůj původní tvar a snáze odolává okolním vlivům i tvorbě žmolků.

Mladá žena čichá k vyžehlenému prádlu, které drží v ruce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Které prádlo byste měli žehlit?

I přesto, že se vám nechce žehlit každý ubrus a ponožka, existují určité druhy prádla, u kterých se to doporučuje. Zejména kvůli zmíněným dezinfekčním účinkům.

Kvůli čemu je vždy lepší žehličku vytáhnout?

  • Oblečení novorozenců a kojenců.
  • Ložní prádlo a ručníky (zejména v létě, kdy se více potíme a hrozí množení bakterií i zápachu).
  • Spodní prádlo (žehlení je například považováno za dobrou prevenci pro ženy s opakujícími se gynekologickými obtížemi).
  • Oblečení jedinců s citlivou a ekzematickou pokožkou (uhlazená vlákna méně dráždí kůži).

Vhodné je to také u prádla, u kterého by se neměla používat aviváž (žehlička zajistí uhlazující efekt a dlouhotrvající svěžest), nebo u funkčního prádla či oblečení proti pocení, u něhož žehlička může aktivovat specifické vlastnosti daného materiálu.

V neposlední řadě se k žehlení překonejte u dražších nebo oblíbených kousků šatníku, kterým chcete zajistit delší životnost.

Co žehlit nemusíme?

Pokud nemusíte řešit výše popsané důvody, v životě se samozřejmě obejdete i bez žehlení. Výborné jsou v tomto ohledu nemačkavé materiály. Nejsnadnější na údržbu je polyamid, polyester a viskóza (ať už stoprocentní nebo s příměsí spandexu či polyesteru), pěkně vyvěsit bez skladů se ale dá i čistá bavlna.

Existuje rovněž řada materiálů, které by se žehlit vyloženě neměly. K nim patří mnohá přírodní vlákna, jako je vlna, merino nebo kašmír. Žehlit by se neměly ani látky s vysokým obsahem elastanu. Vždy se řiďte štítky na oblečení, na nichž najdete symboly žehličky (přeškrtnutá znamená žádné žehlení, s tečkami uvádí požadovanou intenzitu teploty).

Zdroj: Kupi, HelloLaundry