Největší chyby při pěstování rajčat, které vám kazí bohatou úrodu

Zralá rajčata na větvičce Tokariev Dmytro / Shutterstock.com

Pěstování rajčat může být zábavné, ale i zkušení zahradníci se mohou setkat s problémy, které negativně ovlivní úrodu. Zjistěte, jaké jsou nejčastější chyby při pěstování rajčat a jak se jim vyhnout, abyste měli bohatou a zdravou sklizeň.

Přečtěte si také

Jak dlouho můžeme nechat máslo mimo lednici?

1. Špatná volba stanoviště

Rajčata potřebují hodně slunce, aby dobře rostla a dozrála. Nedostatek světla může vést k nedostatečnému růstu a nízké úrodě.

  • Rada: Zasaďte rajčata na místo, které dostává alespoň 6–8 hodin slunečního světla denně. Pokud je to možné, vyberte jižní stranu zahrady. Kromě toho, pokud žijete v oblasti s horkými léty, zvažte poskytování lehkého stínu během nejteplejších částí dne, aby se rostliny nepřehřály.
Rajčata na větvičce, kterým se nedaří. Bits And Splits / Shutterstock.com

2. Nedostatečná nebo nepravidelná zálivka

Rajčata jsou citlivá na nepravidelnou zálivku. Příliš málo nebo příliš mnoho vody vede k problémům, jako jsou praskání plodů nebo kořenová hniloba.

  • Rada: Zalévejte rajčata pravidelně a udržujte půdu rovnoměrně vlhkou. Použití mulče, jako je sláma nebo kompost, může pomoci udržet vlhkost v půdě a zároveň zabránit růstu plevele. Ideální je zalévat ráno, aby listy měly čas oschnout a snížilo se riziko plísňových onemocnění.

3. Přehnojení

Přehnojení způsobuje nadměrný růst listů na úkor plodů. Nadbytek dusíku je často hlavním viníkem.

  • Rada: Používejte hnojiva s vyváženým poměrem živin. Hnojiva specifická pro rajčata obvykle obsahují správné množství dusíku, fosforu a draslíku. Přidávání organických hnojiv, jako je kompost nebo hnůj, může také pomoci udržet zdravou rovnováhu živin.

4. Špatné sázení a podpora rostlin

Rajčata potřebují podporu, aby se vyhnula kontaktu s půdou, kde mohou být vystavena škůdcům a chorobám.

  • Rada: Zasaďte rajčata hlouběji, aby vytvořila silnější kořenový systém. Zakopáním větší části stonku do půdy podpoříte růst kořenů podél zakopané části stonku, což zlepší stabilitu a přístup k živinám. Použijte klece, tyče nebo jiné podpěry, aby rostliny zůstaly vzpřímené.

5. Nedostatečné větrání

Špatná cirkulace vzduchu může vést k plísním a dalším chorobám.

  • Rada: Zajistěte, aby mezi rostlinami bylo dostatek prostoru pro proudění vzduchu. Doporučuje se vysazovat rajčata s rozestupy minimálně 60 cm mezi jednotlivými rostlinami. Pravidelně odstraňujte spodní listy a přebytečné (postranní)výhonky, aby se zvýšila cirkulace vzduchu a snížilo se riziko plísňových onemocnění.
Žlutá cherry rajčata rostoucí na keříčku. OMfotovideocontent / Shutterstock.com

6. Ignorování škůdců a chorob

Rajčata jsou náchylná k různým škůdcům a chorobám, které mohou zničit úrodu.

  • Rada: Pravidelně kontrolujte rostliny na přítomnost škůdců a příznaky chorob. Používejte přírodní pesticidy nebo biologické prostředky k jejich kontrole. Například nasazení přirozených predátorů, jako jsou berušky proti mšicím, může být efektivní. Rotační pěstování a používání odrůd rezistentních vůči chorobám také pomůže snížit riziko nákazy.

7. Nedostatečné opylení

Pokud rajčata nejsou správně opylena, plody se nevyvinou.

  • Rada: Pokud pěstujete rajčata ve skleníku, můžete pomoci opylení ručním přenášením pylu štětcem. Venku podporujte přítomnost opylovačů, jako třeba včel a čmeláků, výsadbou květin přitahujících opylovače blízko rajčat. Pravidelné třesení rostlin může také pomoci uvolnit pyl a podpořit opylení.

Pěstování rajčat není těžké a přinese vám bohatou úrodu, pokud se vyhnete těmto běžným chybám a budete postupovat podle osvědčených zahradnických rad. Sledujte své rostliny, poskytujte jim správnou péči a brzy budete sklízet lahodná a šťavnatá rajčata!

Zdroje: GardenersWorld.com, RHS