Česká hospodská klasika: Připravte si špekáčky na pivu, pochoutku s jedinečnou chutí

Pekáč se špekáčky na pivu, za pekáčem 2 talíře a sklenice piva Jan Danek jdm.foto / Shutterstock.com

Opékání špekáčků patří mezi oblíbené letní aktivity. Výborně ale chutnají i na černém pivu, které jim dodává nezaměnitelnou chuť. Je to super způsob, jak si můžete pochutnávat na špekáčcích celý rok. Udělejte si je podle našeho osvědčeného receptu. Výborně chutnají s krajícem čerstvého chleba, který si můžete namáčet do výpeku. Pojďte si je s námi uvařit!

Přečtěte si také

Návod na zavařování v myčce, troubě i mikrovlnce: Je to jednodušší, než myslíte

Od uzenky ke špekáčku

Historie špekáčků sahá až do první republiky. Nejdříve se v českých uzenářstvích prodávaly uzenky, které měly trochu odlišnou skladbu surovin než špekáčky. Poprvé se objevily v roce 1891 na Jubilejní zemské výstavě v Praze.

Češi se ale s uzenkou nespokojili a chtěli mít něco speciálního. Tak vznikl špekáček, chcete-li buřt. Jak vypadaly prvorepublikové špekáčky? Uzenáři je vyráběli z kvalitního hovězího zadního masa, z nejlepšího vepřového masa a nechyběl ani jemně nakrájený špek, který je ve špekáčcích nenahraditelný. Kořenily se česnekem, pepřem a trochou muškátového oříšku.

V české kuchyni jsou špekáčky velmi populární. V létě je nejraději opékáme nad ohněm, ale výborně chutnají i na černém pivu. Špekáčky na pivu můžeme označit za tradiční hospodskou specialitu, která si našla cestu i do českých domácností. Jsou jednoduché na přípravu a navíc chutnají úžasně, protože pivo jim dodá nezaměnitelnou chuť. A nejlepší je, že je můžete dělat celý rok!

Dušené fazole s klobáskou chorizo
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Dušené fazole s klobáskou chorizo

Lahodné dušené fazole s klobáskou chorizo jsou na přípravu jednoduché a poměrně rychlé. Za pár okamžiků tak vznikne pokrm, jehož chuť vás mile překvapí.

Dušené fazole s klobáskou chorizo
Currywurst
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Currywurst

Currywurst je německým národním jídlem. Klobása s kari omáčkou vznikla v poválečném Berlíně i za pomoci britských a amerických vojáků. Vynalézavostí a experimenty spatřila světlo světa kari omáčka s tajnou recepturou, kterou si její autorka Greta Heuwerová nechala dokonce patentovat. Pojďte si s námi tuto německou specialitu připravit.

Currywurst

Recept na špekáčky na pivu

Ingredience na 2 porce:

  • 4 špekáčky
  • 200 ml černého piva
  • 1 cibule
  • 1 plechovka loupaných rajčat v plechovce
  • 1 lžíce medu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Špekáčky oloupeme a po celé délce nařízneme napůl. Troubu si předehřejeme na 200 ⁰C.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, která ještě překrojíme napůl. Loupaná rajčata nakrájíme na kousky.
  3. Špekáčky vložíme do menšího pekáče, zasypeme je cibulí a rajčaty. Poté směs zalijeme pivem.
  4. Vše dochutíme lžící medu, osolíme, opepříme a přidáme snítku tymiánu. Směs důkladně promícháme a dáme péct do trouby na zhruba 45 minut dokud cibule nezměkne. Během pečení špekáčky občas promícháme.
  5. Podávejte s čerstvým chlebem.

Zdroj: Kupi, Náš region