Lepší než ze supermarketu: Oblíbený retro vlašský salát snadno připravíte i doma

Vlašský salát na zeleném talíři Larysa Shcherbyna / Shutterstock.com

Vlašský salát je oblíbenou retro lahůdkou, která se hodí jako rychlá večeře nebo i jako pomazánka na obložené chlebíčky. Běžně ho koupíte v supermarketech. Ale zkuste si ho připravit i doma! Vlašský salát uděláte z běžně dostupných ingrediencí a spoustu z nich určitě máte ve spíži. Tak dejte vařit brambory a jdeme na to, ať si vlašský salát můžete dát ještě dnes k večeři!

Přečtěte si také

Top 5 tekutin, které v létě hydratují líp než voda. Minimálně jedna hodně překvapí

Vlašský salát je z Itálie!

Původ vlašského salátu musíme hledat v Itálii. Itálii se v minulosti říkalo Vlašsko, na což odkazuje i název lahůdkového salátu. První verze vlašského salátu se ale od toho dnešního velmi lišily. Původně šlo o salát z mořských ryb a brambory v něm tenkrát chyběly.

K nám se povědomí o tomto salátu dostalo ve druhé polovině 17. století, kdy habsburští císařové začali toužit po exotických pokrmech. Historicky první písemná zmínka o vlašském salátu pochází z roku 1805. Najdeme ji v kuchařce chebské hospodyně Marie Anny Neudeckerové. Stále šlo o rybí verzi vlašského salátu – recept jako ingredience uvádí sardele, ančovičky, olivy, salám a víno.

Protože výše uvedené suroviny byly pro většinu obyvatelstva nedostupné, lidová tvořivost salát značně upravila. Nám známý vlašský salát proslavil na začátku 20. století lahůdkář Alois Linka. Jeho recept sice ještě obsahoval ryby a také jablka, ale ostatní ingredience už se tolik nelišily. Během 50. let poté došlo k finální úpravě Linkova salátu – sledě nahradily brambory a začal se také používat levný šunkový salám. Recept se od té doby téměř nezměnil.

Lehký bramborový salát bez majonézy
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Lehký bramborový salát bez majonézy

Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.

Lehký bramborový salát bez majonézy
Bramborový salát s jogurtem a jablkem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Bramborový salát s jogurtem a jablkem

Bramborový salát s jogurtem a jablkem je ideální přílohou k jakékoliv pečené nebo smažené rybě. Vyzkoušejte tuhle svěží a hlavně zdravější verzi salátu, která vám bude zaručeně chutnat.

Bramborový salát s jogurtem a jablkem

Recept na vlašský salát

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g brambor salátového typu
  • 240 g salámu junior
  • 100 g nakládané okurky
  • 20 g sterilovaného hrášku
  • 40 g celeru
  • 60 g mrkve
  • 200 g majonézy
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 5 g worcesterové omáčky
  • 15 g octu
  • 10 g soli
  • mletý pepř

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladit. Dále si uvaříme mrkev a celer. Uvařené a oloupané brambory, mrkev a celer nakrájíme na kostičky.
  2. Salám junior si nakrájíme na tenké nudličky a okurky nakrájíme nadrobno.
  3. V míse smícháme majonézu, hořčici, worcesterovou omáčku, ocet, cukr, pepř a trochu soli. Vše pečlivě promícháme.
  4. Do mísy přidáme pokrájenou zeleninu, salám a sterilovaný hrášek. Pořádně vše zamícháme dohromady. Hotový vlašský salát ochutnáme, případně dochutíme a necháme uležet v lednici.

Zdroj: Kupi, Žádný špeky