Vlašský salát je oblíbenou retro lahůdkou, která se hodí jako rychlá večeře nebo i jako pomazánka na obložené chlebíčky. Běžně ho koupíte v supermarketech. Ale zkuste si ho připravit i doma! Vlašský salát uděláte z běžně dostupných ingrediencí a spoustu z nich určitě máte ve spíži. Tak dejte vařit brambory a jdeme na to, ať si vlašský salát můžete dát ještě dnes k večeři!
Původ vlašského salátu musíme hledat v Itálii. Itálii se v minulosti říkalo Vlašsko, na což odkazuje i název lahůdkového salátu. První verze vlašského salátu se ale od toho dnešního velmi lišily. Původně šlo o salát z mořských ryb a brambory v něm tenkrát chyběly.
K nám se povědomí o tomto salátu dostalo ve druhé polovině 17. století, kdy habsburští císařové začali toužit po exotických pokrmech. Historicky první písemná zmínka o vlašském salátu pochází z roku 1805. Najdeme ji v kuchařce chebské hospodyně Marie Anny Neudeckerové. Stále šlo o rybí verzi vlašského salátu – recept jako ingredience uvádí sardele, ančovičky, olivy, salám a víno.
Protože výše uvedené suroviny byly pro většinu obyvatelstva nedostupné, lidová tvořivost salát značně upravila. Nám známý vlašský salát proslavil na začátku 20. století lahůdkář Alois Linka. Jeho recept sice ještě obsahoval ryby a také jablka, ale ostatní ingredience už se tolik nelišily. Během 50. let poté došlo k finální úpravě Linkova salátu – sledě nahradily brambory a začal se také používat levný šunkový salám. Recept se od té doby téměř nezměnil.
Zdroj: Kupi, Žádný špeky