Letní bouřky vás nezaskočí. Jak ochránit dům, zahradu či auto před kroupami, vichrem a deštěm?

Silný déšť dopadající na střechu stříbrného auta Aleksei Ignatov / Shutterstock.com

V České republice čelíme ročně přibližně 25 až 40 bouřkovým dním, přičemž řada z nich přichází na scénu právě v létě. Červen, červenec, srpen – to jsou nejrizikovější měsíce. Poradíme vám, jak ochránit dům, zahradu, balkon nebo auto před přívalovými dešti, větrem a kroupami.

Přečtěte si také

Pamatujete na ledovou čokoládu? A víte, že je jen 1 způsob, jak ji správně jíst a že vlastně vůbec nepatří do ledničky?

Nejdůležitější je zajistit vlastní bezpečnost

Každý člověk by měl v bouřce nebo v jakékoliv jiné rizikové situaci dbát především na své zdraví a na bezpečí svých blízkých. Proto se zaměřte na vyhledání bezpečného úkrytu a tam bouřku s deštěm, větrem, kroupami a blesky v klidu přečkejte.

„Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem. V přírodě se můžeme schovat v hustém lese a háji, nižším porostu nebo úzkém údolí,“ radí na svém webu Hasičský záchranný sbor ČR a doplňuje: „Naopak se rozhodně neschovávejme pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, či v menších staveních bez hromosvodu. () Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech.“

Jen pokud máte dostatek času, můžete na náhlou bouřku nebo dlouhodobou nepřízeň počasí připravit svůj majetek – dům, byt, balkón, zahradu či automobil. Jednotlivé rady a doporučení najdete níže.

Skupina lidí schovávajících se před deštěm pod střechou autobusové zastávky Sergey Smolentsev / Shutterstock.com

Jak zajistit obydlí před bouřkou

Úplným základem je mít pojištění domácnosti. „Vichřice, krupobití, úder blesku i požár jsou rizika, která bývají standardně kryta už v základní variantě pojištění stavby i domácnosti. Užitečným připojištěním může být ale pojištění elektrospotřebičů proti riziku přepětí v síti,“ řekla pro Peníze.cz Marcela Machová z České asociace pojišťoven.

V praxi to funguje tak, že měsíčně nebo ročně platíte sjednanou částku za pojištění, které kromě poškození domu, garáže nebo pergoly v důsledku přírodních živlů kryje také škody způsobené požárem nebo zloději. Pokud by vám tedy bouřka například zničila střechu, pojišťovna vám zaplatí opravu – buď celou, nebo alespoň její smluvně dohodnutou část.

Ale jak škodám v bouřce předcházet? V první řadě by váš byt, dům nebo balkon měl být v dobré kondici, aby bouřce odolal. Jakmile se dozvíte z internetu, rádia nebo televize o blížící se bouřce, nebo dokonce o výstraze od Českého hydrometeorologického ústavu, zavřete všechna okna a dveře a ukliďte volné předměty. Do závětří nebo aspoň na zem dejte vázy, květináče, truhlíky, různé stoličky apod.

Muž odnáší ze zahrady dvě skládací lehátka Nach-Noth / Shutterstock.com

Jak ochránit zahradu či balkon před bouřkou

Součástí pojištění majetku/domácnosti (viz výše) může být také pojištění zahrady, terasy či balkonu a jejich výbavy. V případě škody vám pojišťovna zaplatí poškozený zahradní nábytek, skleník, lehátka, slunečníky, dětská hřiště, houpačky, gril, ale i samotné okrasné nebo užitkové rostliny, keře a stromy.

Také pro zahradu se obecně uvádí několik doporučení. Všechny volné předměty pečlivě ukliďte, protože největším rizikem jsou větrem unášené věci. Dovnitř nebo do závětří a ideálně na zem dejte stoličky, konve, zahradní kolečko, nářadí, koš/popelnici, květináče nebo truhlíky.

Pokud se obáváte poškození některých předmětů kroupami, můžete přes ně hodit plachtu nebo deku. V případě nouze poslouží i karton z papírových krabic. Ovšem pozor – nezapomeňte je převázat provazem nebo zajistit „gumicukem“, aby neodlétly a nezpůsobily více škody (nepořádku) než užitku.

Z dlouhodobého hlediska je dobré, aby vaše zahrada obsahovala pevné zděné stavby a vzrostlé stromy/keřeobojí rozbije největší poryvy větru a ochrání méně odolné prvky vaší zahrady.

Kroupy dopadající na střechu černého auta Jure Divich / Shutterstoc.com

Ochrana auta před nebezpečným počasím

Dali jsme pro vás dohromady také několik všeobecně doporučovaných tipů od motoristů, jak ochránit v bouřce auto.

Mějte na paměti, že povinné ručení, tedy zákonné pojištění vašeho vozu, nekryje škody způsobené na autě počasím, pouze nehody. Pokud chcete mít klid v duši, musíte si tedy zařídit speciální připojištění proti živelným pohromám včetně krup, anebo si u vybrané pojišťovny zařídit komplexní havarijní pojištění.

Letní bouřky často přijdou jako blesk z čistého nebe (včetně právě blesků a hromů) zrovna když někam cestujete. Při náhlé průtrži mračen, když stěrače nestíhají nebo fouká silný vítr, zastavte na bezpečném místě u krajnice. Ačkoliv se to může zdát jako dobrý nápad, neměli byste stát pod stromy, protože do nich může uhodit blesk nebo z nich můžou padat polámané větve a váš vůz poškodit. Vyhledejte spíše místo v nížinách a poblíž bytelných vysokých staveb, které odstíní déšť, kroupy i vítr.

Největším strašákem jsou pro vášnivé motoristy kroupy. Jejich čtyřkolé miláčky můžou vážně poškodit tak, že na laku zanechají důlky nebo rovnou rozbijí čelní či boční okénka. Na cestách vám pomůže například přístřešek u čerpací stanice, krajnice s možností dočasného parkování pod mostem nebo krytý parking obchodního centra.

A co doma? Ideální je mít garáž nebo přístřešek. Jestli ani jedno nemáte a kroupy ve vás vzbuzují hrůzu, můžete přes střechu a čelní sklo natáhnout už zmíněnou plachtu, deku nebo papírové kartony a skřípnout je do dveří, případně převázat provázkem nebo gumicukem.

Zdroje: Kupi, HZS ČR, Autotrip, Peníze.cz, Náš dům