Rychlý salát, který zasytí: Bavorský Wurstsalat vás ohromí dresinkem z vinného octa

Salát z nakrájené cibule, nakládané okurky, měkkého salámu a sýra AS Foodstudio / Shutterstock.com

Máme pro vás tip na rychlý a lehký oběd – znáte wurstsalat? Je to bavorský salát z měkkého salámu, nakládaných okurek, cibule a dresinku z vinného octa. Za 20 minut ho máte připravený, stačí jen všechny ingredience nakrájet na tenké pásky a promíchat s dresinkem. Do salátu se můžete pustit hned, ale mnohem lépe bude chutnat, když ho necháte hodinu odležet v lednici. Tak se do něj pojďme pustit.

Přečtěte si také

Magická divizna: Ochrání před kouzly, ale má i prokázané léčivé účinky. Dejte si ale pozor, kdy ji sbíráte

Wurstsalat je bavorskou specialitou

Wurstsalat patří mezi tradiční jídla německé kuchyně, které je populární také ve Švýcarsku nebo Rakousku. Obvykle se připravuje z měkkého salámu typu Lyoner nebo z jemné řezenské klobásky. Nedílnou součástí salátu jsou také nakládané okurky, cibule a slunečnicový olej.

Zlatým hřebem salátu je dresink z bílého vinného octa, který mu dá nezaměnitelnou chuť. Pokud vinný ocet nemáte rádi, můžete jej v receptu nahradit jablečným octem.

A jaký sýr je do salátu nejlepší? Určitě doporučujeme spíše ementál, který je chuťově výraznější než gouda. Ostatně výběr kvalitních ingrediencí je pro dokonalou chuť salátu klíčový. Stejně tak nezapomeňte dát hotový salát minimálně na 1 hodinu vychladit do lednice. Chutě všech složek se hezky propojí.

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem

Tento recept na zeleninový salát s trhaným masem a vejcem je lehký, rychlý a neuvěřitelně dobrý. Křupavé lístky salátů a mix zeleniny v kombinaci s trhaným kuřecím masem, vajíčkem a avokádem vykouzlí dohromady naprosto dokonalý výsledek. A pokud zrovna nemáte chuť na kuřecí maso, vyzkoušejte místo něj tuňáka.

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Recept na wurstsalat

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g měkkého salámu (lyonský)
  • 200 g ementálu nebo goudy
  • 4 nakládané okurky
  • 1 malá cibule
  • nasekaná hladkolistá petrželka

Dresink

  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce nálevu z okurek
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Salám nakrájejte na plátky a ty následně nakrájejte na tenké proužky. Na tenké pásky nakrájejte také sýr a kyselé okurky. Vše dejte do misky.
  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte ji do mísy k ostatním ingrediencím.
  3. Připravte si zálivku. Do menší misky nalijte bílý vinný ocet, nálev z okurek, olej, sůl a pepř. Vše promíchejte. Dresink nalijte k ingrediencím do velké mísy. Důkladně promíchejte, dokud se vše důkladně neobalí dresinkem.
  4. Mísu se salátem zakryjte potravinovou folií a dejte na hodinu do lednice, aby se hezky propojily všechny chutě.
  5. Po hodině vyndejte salát z lednice a podle potřeby jej ještě dochuťte solí, pepřem, případně octem. Podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: Kupi, Taste Atlas