Balkonové květiny, které zvládnou letní vedro i prudké deště: Vhodná je růže i levandule

Růžově kvetoucí květiny v závěsných květináčích u dřevěného plotu Kev Gregory / Shutterstock.com

Svou oázu klidu si můžete vytvořit klidně i na balkoně. Nemusíte být ani zkušený zahradník, stačí si vybrat takové květiny, které jsou pro pěstování na balkoně přizpůsobeny. Pokud zvolíte ty správné rostliny, pěstování bude snadné.

Přečtěte si také

Jaké vychytávky sbalit na fesťák? Tipy podle vlastních zkušeností aneb Co se nám osvědčilo?

Máte na balkoně už několikátý truhlík s květinami, jenže vám nikdy nepřežijí? Možná jen volíte nesprávné rostliny. Existuje spousta takových, které vydrží různé povětrnostní podmínky a přesto budou jen vzkvétat. Prozradíme vám, které to jsou.

Růže

Kvůli jejich vzhledu by se mohlo zdát, že je péče o růže velmi náročná, skutečnost je ale trochu jiná. Na sluncem rozpáleném balkoně se růžím bude líbit, musíte jim ale zajistit dostatečný prostor pro kořeny, výživu a pravidelnou zálivku. A pokud se strhne liják, vadit jí to nebude. Při prudkých deštích je vhodné mít růži schovanou tak, aby se nepolámaly její květy.

Levandule

Levandule se může pyšnit krásným fialovým odstínem a uklidňující vůní, která se bude linout po celém balkoně. Její největší výhoda spočívá v tom, že se jedná o nenáročnou rostlinu, která dokáže svou vůní odhánět otravný hmyz. Je zvyklá na středomořské podnebí, takže jí celodenní sluníčko vadit nebude. Levanduli pravidelně stříhejte, aby dobře rostla. Nastříhanou levanduli si můžete usušit a využít ji k provonění prádelníku nebo si ji dát pod polštář.

Balkon s pnoucí se rudou růží Best smile studio / Shutterstock.com

Pelargonie

Pelargonie možná znáte pod názvem muškáty. Je to snad nejčastěji pěstovaná rostlina na balkonech, z toho důvodu po ní už moc lidí netouží, to je ale škoda. Pelargonie je oblíbená nejen pro své barevné květy, ale i pro svou výdrž a nenáročné pěstování. A protože si udržuje vlhkost ve svých listech, nebude vadit, když na zálivku občas zapomenete. Čím víc na váš balkon svítí slunce, tím krásnějšími květy vás pelargonie brzy potěší.

Pětkovec kopinatý

Pětkovec kopinatý patří mezi tropické rostliny, které milují slunce, ale ocení i vydatný déšť, protože bez dostatečné závlahy nepřežije. Má krásné květy, které se budou v květináči vyjímat nejlépe, když je zasadíte v různých barvách vedle sebe.

Balkon osázený truhlíky s květinami a posezením, na kterém je podnos s limonádou a dvěma skleničkami Isa Long / Shutterstock.com

Petunie

Petunie jsou podobné pelargoniím, jsou však levnější. Rostlina pochází z jižní Ameriky a má v oblibě horké letní dny, proto ji můžete s klidem zasadit i na balkon, kde slunce svítí většinu dne. Petunie jsou oblíbené i v převislé formě. Nezapomeňte pečlivě obírat uschlé květy, které rostlině jinak ubírají na síle.

Ostruhatka

Ostruhatka je odolná rostlina, která vás při pravidelném hnojení odmění jemnými barevnými květy, které rozzáří celý balkon. Nevadí jí vítr, déšť ani teplo, extrémní horko pro ni však vhodné není. Můžete je zasadit do truhlíků, ale i do závěsných květináčů. Ostruhatka vydrží na balkoně až do prvních mrazíků.

Zdroje: Gardening theme, Naše krásná zahrada, Prima Living