Osvěžující moučník z nektarinek: Po vláčném a osvěžujícím nektarinkovém koláči se doma jen zapráší

Nektarinkový koláč na bílém talíři, vedle talíře 3 nektarinky AS Foodstudio / Shutterstock.com

Receptů na rychlé ovocné moučníky není nikdy dost. Pokud tak hledáte tip třeba na víkendové pečení, doporučujeme vyzkoušet nektarinkový koláč. Oslní vás šťavnatostí ovoce v kombinaci s nadýchaným a vláčným těstem. Navíc je hotový do hodiny a budete se po něm olizovat až za ušima. Tak pojďme péct!

Přečtěte si také

Barevná typologie je trendem na sítích. Zjistěte, které barvy vás rozzáří a které z vás dělají šedou myš

Nektarinky pomáhají s hubnutím!

Původ nektarinek sahá až do starověkého Řecka, kde vznikl i název tohoto ovoce. Výraz nektarinka pochází z řeckého slova „nektar“, což v řecké mytologii znamenalo „nápoj bohů“.

Je nektarinka opravdu božským ovocem? Každopádně má spoustu zdravotních benefitů. Obsahuje hodně vitamínu C a A, vápník nebo draslík. Nektarinky vynikají také antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Posilují imunitu, pomáhají předcházet rakovině a snižují krevní tlak. Navíc mají nízký obsah kalorií a poměrně vysoký obsah vlákniny, což dělá z nektarinek skvělé pomocníky při hubnutí.

Jak využít nektarinky v kuchyni?

Udělejte z nich třeba osvěžující koláč! Moučníky jsou ideálním způsobem, jak rychle spotřebovat přebytky ovoce. Můžete z nich připravit i džus, sirup nebo čaj. Nektarinky vyniknou také v ovocných salátech, například v kombinaci s masem a sýry. Jsou také skvělou ozdobou zmrzlinových pohárů a vynikající je i nektarinková zmrzlina, kterou se zavděčíte hlavně dětem.

Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem
Nepečený piškotový dort s jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Nepečený piškotový dort s jahodami

Nepečený piškotový dort s jahodami je skvělou volbou pro letní dezert. Kombinace nadýchaných piškotů, zakysané smetany, šlehačky a čerstvých jahod vytváří dokonalou chuťovou kombinaci. Příprava je jednoduchá a nevyžaduje pečení, což oceníte především v horkých dnech. Tento dezert si zamiluje celá rodina a stane se hvězdou každé letní oslavy. Vyzkoušejte ho a nechte se unést jeho lehkou chutí!

Nepečený piškotový dort s jahodami

Recept na nektarinkový koláč

Ingredience na 12 porcí:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 4 lžíce másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g bílého jogurtu
  • 4 nektarinky
  • mandlové plátky

Postup:

  1. Nektarinky umyjte a nakrájejte je na plátky.
  2. Mouku smíchejte s kypřicím práškem. V míse smíchejte jogurt s moukou, vejcem, špetkou soli, rozpuštěným máslem a cukrem. Vypracujte těsto.
  3. Připravte si dortovou formu o průměru 25 cm. Vymažte ji máslem a nalijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Na těsto naskládejte plátky nakrájených nektarinek a posypte je plátky mandlí.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–30 minut.
  5. Upečený koláč můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo podávat se zakysanou smetanou.

Zdroj: Kupi, Medical News Today