Můžete sníst prošlý jogurt? Aneb minimální trvanlivost a datum spotřeby jsou odlišné termíny

Mladá žena čte etiketu na lahvi od mléka v supermarketu ViDI Studio / Shutterstock.com

Věděli jste, že datum spotřeby, které je uvedené na produktu, nemusí nutně znamenat poslední den, kdy můžete potravinu sníst? Pojďme si vysvětlit rozdíl mezi pojmy a konečně se naučit, které jídlo si můžeme dopřát a které nikoli.

Přečtěte si také

Jak zpracovat libeček? Naložte ho do oleje nebo zkuste nepřekonatelné domácí maggi

Jsou lidé, kteří nehledí na datum uvedené na obalu, jiní se jím naopak striktně řídí. Pravdou je, že u některého zboží se nedoporučuje ho konzumovat po uvedeném datu, záleží však vždy na druhu. Ujasněte si jednou provždy, co si ještě můžete dát, a co už patří do koše. A to i přesto, že potravina vypadá i voní tak, jak má. Někdy je totiž zkrátka lepší jídlo vyhodit (i když nechceme) a upřednostnit své zdraví.

Minimální trvanlivost

Datum minimální trvanlivosti se zpravidla uvádí na trvanlivých potravinách, jako jsou například sladkosti, slané snacky, konzervované, mražené a sušené potraviny. Znamená to, že do tohoto data je potravina kvalitní a bez změn.

Tuto potravinu můžete sníst i po uvedeném datu v případě, že byla správně skladována a nebyl porušen její obal. Musíte však počítat s tím, že může změnit svoji barvu, texturu nebo i chuť. Příkladem je čokoláda, na té se po nějakém čase udělá typický bílý film, který je neškodný a zdravotně nezávadný.

Datum spotřeby

Datum spotřeby je uváděno na čerstvých potravinách, které mají tendenci se rychle kazit. Bývají to například mléčné výrobky nebo maso. Po uplynutí data spotřeby byste potravinu neměli jíst, protože by mohla být zdraví škodlivá. Datum spotřeby můžete „ignorovat“ pouze v případě, kdy potravinu zmrazíte, a to ještě před datem, do něhož má být spotřebována.

I přesto, že produkt vypadá stále ve skvělé formě, není u něj změněna struktura a stále dobře voní, byste ho po uplynutí data spotřeby neměli jíst. Vzniká zde totiž riziko nákazy, před kterou nás výrobci chtějí ochránit.

Prst ukazuje na datum spotřeby na konzervě Wachiwit / Shutterstock.com

Po otevření spotřebujte do...

Existuje ještě tento termín, který uvádí, do kolika dní musíte produkt od otevření spotřebovat, po uplynutí se již nedoporučuje. Pokud ho ale neotevřete, může vydržet ještě dlouho, vše je vždy uvedeno na obalu.

Jak předejít vyhazování potravin

Pokud se vám často stává, že nacházíte v lednici prošlé jídlo a poté ho vyhazujete, možná děláte jednu z následujících chyb:

  • Nakupujete ve velkém množství a děláte si příliš velké zásoby.
  • Neplánujete si, co budete vařit, a tím pádem nenakupujete podle toho, co budete potřebovat.
  • Propadáte slevám a nakupujete to, co nestihnete spotřebovat.
  • Když nakoupíte nové potraviny, ty, co už máte v lednici, necháte vzadu a zapomenete na ně.

Jsou lidé, kteří doporučení výrobců ignorují, a například jogurt nebo sýr si dají, přestože je prošlý. Je to však na vlastní nebezpečí. Pamatujte, že i když je produkt na první pohled v pořádku, může způsobit zdravotní komplikace.

Zdroj: Kupi, Bezpečnost potravin, Vím, co jím