Mzda skladníků v Česku je oproti sousednímu Německu třetinová. Nejméně pobírají v Karlovarském kraji

Pracovnice ve skladu řídí vysokozdvižný vozík. Halfpoint / Shutterstock.com

Obrovské mzdové rozdíly mezi Českem a sousedním Německem nejsou ničím překvapujícím. I proto řada českých obyvatel v příhraničí s oblibou do Německa za prací dojíždí. Propastný rozdíl se týká téměř všech pozic a pozorovatelný je také u skladníků, kteří si v tuzemsku přijdou mnohdy jen na 25 tisíc korun měsíčně.

Přečtěte si také

Lahodný tvarohový koláč s ořechy: Ideální dezert bez mouky

Podle aktuálních statistik si skladník v Německu průměrně vydělá v přepočtu zhruba 78 tisíc korun za měsíc, což je asi 488 korun za hodinu. V České republice je tato mzda o několik desítek tisíc korun nižší a pohybuje se aktuálně jen okolo hranice 28 tisíc korun, což je zhruba 173 korun za hodinu.

Skladník v tuzemsku si tedy měsíčně přijde na třikrát méně než v sousedním Německu, a přitom pracovní úkoly jsou v obou případech téměř totožné. Skladník je totiž v praktické rovině odpovědnou osobou za správu a organizaci zásob. Jeho úkolem je přijímání a ukládání příchozího zboží i jeho příprava k vyložení.

Z toho plyne, že nároky na pracovní pozici skladníka nejsou nikterak značné. Ve většině případů postačí fyzická zdatnost, bezúhonnost, dobrá organizace práce a také pečlivost či dochvilnost. Vzhledem k silnému nedostatku pracovní síly na trhu zaměstnavatelům mnohdy stačí základní vzdělání.

Skladníci se řadí k nejméně odměnovým profesím

Většina firem se sice bez skladníků neobejde, na jejich mzdové pásce to ale příliš vidět není. Největší mzdy poskytují skladníkům v České republice hlavně velké firmy v Praze. Třeba obchodní řetězce jako Lidl nebo Billa podle aktuálních inzerátů mnohdy při nástupu nabízí 31 tisíc korun v hrubém. V případě menších firem v regionech, kde je obecně volných pracovních pozic méně, jsou však mzdové podmínky o mnoho horší.

Pracovnice skladu v supermarketu, v pozadí krabice se zbožím BearFotos / Shutterstock.com

Nejnižší mzdy mají skladníci v Karlovarském kraji. Průměrná měsíční mzda tam v roce 2023 činila necelých 26 tisíc korun. Nejlépe se naopak měli skladníci v Praze (31 681 korun) a Středočeském kraji (31 605). Oproti Karlovarskému kraji však jsou v těchto oblastech mnohem vyšší životní náklady, čímž se mzdové rozdíly ve faktické rovině eliminují.

Němečtí skladníci těží i z minimální mzdy

Jedním z důvodů, proč se mají skladníci v Německu oproti Česku lépe, je i úroveň minimální mzdy. V rámci České republiky minimální mzda činí 18 900 korun měsíčně, v případě sousedního Německa je tato částka aktuálně stanovena na 2 085 eur, což je v přepočtu zhruba 51 354 korun.

Výše zákonné minimální mzdy v obou těchto státech ale rozhodně není jediným faktorem, proč se mají skladníci v České republice v kontextu mezd zhruba třikrát hůře než v Německu. Značnou roli má hlavně takzvaná produktivita práce. Německé firmy totiž oproti těm českým vyrábí zboží a poskytují služby s mnohem vyšší přidanou hodnotou. Česká ekonomika se dlouhodobě specializuje hlavně na takzvané subdodávky, kde je prostor pro vyšší mzdy jen omezený.

Zdroj: Jobs.cz, Platy.cz, Prumerneplaty.cz