Jednoduchý moučník pro každou příležitost: Lahodný třešňový koláč clafoutis si zamiluje celá rodina

Třešňový koláč v kulaté formě Kostina IG / Shutterstock.com

Milujete sladké třešně a dezerty z nich? V tom případě tady máme něco pro vás. Udělejte si vynikající, vláčný koláč clafoutis. Je to tradiční francouzský dezert, který si vás získá jednoduchou přípravou a skvělou chutí. Hodí se na rodinné oslavy nebo i jen tak k odpolední kávě. Pojďte si ho upéct s námi!

Přečtěte si také

Nakupujte chytře: Seznam 10 zbytečně drahých potravin, na kterých můžete ušetřit

Třešňový koláč s jedinečnou chutí a texturou

Koláč Clafoutis vznikl ve Francii v oblasti Limousin v průběhu 19. století. Je to tradiční francouzský moučník, který svou texturou připomíná tlustou palačinku. Pro jeho přípravu jsou ideální zralé nevypeckované třešně. Ty totiž dodávají koláči jemnou hořkost, což v kombinaci se šťavnatostí třešní a nasládlým těstem vytváří neodolatelnou kombinaci chutí.

Clafoutis můžete připravit 2 způsoby. Ovoce můžete naskládat do formy a poté ho přelít těstem. Druhá varianta volí opačný postup – do formy nejdříve nalijete těsto a na něj naskládáte třešně. Je jen na vás, jestli je vypeckujete nebo ne. My jsme pro náš recept zvolili odpeckované třešně.

Třešňová bublanina
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina je lehký, vynikající dezert vonící po létu. Toto dokonalé spojení šťavnatých třešní a nadýchaného těsta hravě zvládnete připravit během chvilky a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.

Třešňová bublanina
Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem

Recept na třešňový koláč clafoutis

Ingredience na 8 porcí:

  • 500 g třešní
  • 126 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 160 ml smetany
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 lžíce třešňovice
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Odpeckované třešně promícháme s 1 lžící cukru a třešňovicí. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažeme máslem a vysypeme asi 3 lžícemi krupicového cukru.
  3. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promícháme dohladka, pak pomalu zašleháme mléko.
  4. Poté pomalu zašleháme smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.
  5. Třešně rozložíme do koláčové formy, zalijeme těstem a pečeme 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout.
  6. Upečený koláč pocukrujte moučkovým cukrem

Zdroj: Kupi, Taste Atlas