V oběhu jsou miliony starých bankovek. Zbývá pár dní, pak už je jen tak nevrátíte

Ruka drží české bankovky Lukas.krajco / Shutterstock.com

Ať už si peníze spoříte do obálky, nebo jich zkrátka máte v peněžence dost, dejte si pozor zejména na ty starší. Aktuálně jsou v oběhu miliony bankovek, které nejsou platné už téměř dva roky a brzy je nebude možné vrátit nikde jinde než na pokladnách ČNB.

Přečtěte si také

3 zapomenuté omáčky našich babiček: Chutnají skvěle s hovězím a hotové jsou do 30 minut

Platnost starých bankovek z let 1995–1999 už skončila před dlouhou dobou. Od 30. června 2022 obchodníci nemají povinnost takové bankovky přijímat. Jedná se o bankovky nominálních hodnot 100, 200, 500, 1 000 a 2 000 Kč. Jenže jak poznáte, jestli i vy nějakou takovou v peněžence nemáte?

Neplatnou bankovku prozradí úzký stříbřitý proužek

Neplatné bankovky poznáte docela jednoduše, prozradí je totiž stříbřitý proužek, který je velmi tenký. Potvrdíte si to i zkontrolováním roku uvedeného na bankovce. Pokud takovou bankovku máte, nechte si ji v bance vyměnit. Máte na to ale už jen posledních pár dní.

Novější a platné bankovky mají proužek silnější, zlatavý a při otáčení bankovkou uvidíte fialové odlesky, které u starých bankovek nenajdete.

Vzor platné a neplatné stokoruny a dvousetkoruny Autorneznamy / CNB.cz

Do konce června staré bankovky vyměníte v bance

Už jen do 30. června 2024 mají lidé možnost neplatné bankovky vyměnit na pobočce banky, od 1. července 2024 to bude možné pouze na pokladnách ČNB. Pokud tedy nestihnete výměnu do konce června a zároveň nejste z Prahy, museli byste si pro výměnu bankovek udělat výlet do České národní banky.

S neplatnou bankovkou v některých obchodech stále zaplatíte

Obchodníci nejsou povinni neplatné bankovky přijímat, zároveň jim to ale zákon nezakazuje, takže v některých obchodech se starou bankovkou stále zaplatíte. Obchodník už tyto bankovky ale nesmí posílat dál do oběhu, proto se nemusíte bát, že by vám v obchodě při vracení hotovosti dali neplatnou bankovku. Stát se to ale přece jen může, v takovém případě máte právo obchodníka požádat o výměnu.

Pokud se tak přesto stane, zákazník má právo na místě požádat obchodníka o výměnu neplatné bankovky za platnou. Obchodník je totiž povinen vracet zákazníkům výlučně platné tuzemské bankovky a mince,“ uvádí ČNB na svých stránkách.

Změna se netýká všech bankovek

Důležité je vědět, že bankovka nominální hodnoty 5 000 Kč z roku 1999 má také tenký stříbřitý proužek, mohlo by se tedy zdát, že se jedná o další neplatnou bankovku. Tato bankovka je ale platná, tudíž ji měnit nemusíte a obchodníci ji při placení musí přijmout.

Zdroj: Česká národní banka, Kupi