Gastro toulky po Česku: Ochutnejte vynikající hanáckou syrnici z Olomouckých tvarůžků, je to rychlovka

Polévka s brambory a tvarohem, posypaná pažitkou, servírovaná v hnědé misce Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Dnes se při našich gastro toulkách vydáme na Hanou. Snad každý z nás má tento region spojený s Olomouckými tvarůžky. Tahle specialita je na Hané nedílnou součástí regionální kuchyně, dokonce z nich dělají i zmrzlinu! My se do takových experimentů ale pouštět nebude a připravíme si zdejší tradiční polévku – hanáckou syrnicu. Tak pojďme vařit, je to rychlovka!

Přečtěte si také

Na Matchu nedáte dopustit? Potom musíte vyzkoušet našlehanou Dalgona Matcha

Tvarůžky jsou nedílnou součástí hanácké kuchyně

Tradiční přírodní zrající sýr z netučného tvarohu připravovali naši předkové již od roku 1583. Na Hané se brzy stal běžnou součástí jídelníčku a dokonce ho lidé používali i jako platidlo. K rozšíření tvarůžků hodně přispěly zájezdní hostince, protože hostinští tvarůžky často podávali k pivu. Stala se z nich vyhlášená lahůdka a hospodští je začali do svých hostinců objednávat pravidelně.

V průběhu 18. a 19. století lidé na Olomoucku vyráběli tvarůžky podomácku. Centrem výroby byl zpočátku Hněvotín. Ve 2. polovině 19. století ale převzaly vedoucí úlohu Loštice. V Lošticích se stala průkopnicí výroby tvarůžků Anna Sekaninová. Její recept na tvarůžky začali brzy kopírovat další milovníci sýra a domácích dílen na výrobu tvarůžků začalo rychle přibývat.

Jednu z těchto dílen otevřel v roce 1876 Josef Wessels. Tvarůžkářství se stalo velmi výhodnou živností, proto Wessels brzy zapojil do podnikání i svou manželku a syna Aloise, který později ovládl výrobu tvarůžků na Olomoucku. V rukou potomků Aloise Wesselse je firma A.W. dodnes.

Tvarůžková pomazánka s pivem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Tvarůžková pomazánka s pivem

Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.

Tvarůžková pomazánka s pivem
Hanácký salát
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Hanácký salát

Pojďte si s námi připravit jednoduchý a zdravý hanácký salát. Jeho dominantou je červené kysané zelí, které je bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a prospěšných bakterií.

Hanácký salát

Recept na hanáckou syrnicu

Ingredience na 4 porce:

  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody
  • 2 balení tvarůžků
  • 125 g tvarohu nebo žervé
  • 1–2 lžíce másla
  • čerstvá pažitka na ozdobu
  • sůl a kmín na dochucení
  • pečivo k podávání

Postup:

  1. Do hrnce nalijte mléko a vodu, přidejte kmín, sůl a přiveďte k varu.
  2. Jak začne polévka vřít, přidejte do ní máslo a tvarůžky nakrájené na kostičky. Nechte mírně vřít asi 5 minut, až se všechno spojí.
  3. Poté odstavte hrnec z plotny a ještě do horké polévky rozdrobte tvaroh. Podle potřeby dochuťte. Podávejte s chlebem nebo bramborami. Ozdobte pažitkou.

Zdroj: Kupi, 100+1 zahraničních zajímavostí