Dnes se při našich gastro toulkách vydáme na Hanou. Snad každý z nás má tento region spojený s Olomouckými tvarůžky. Tahle specialita je na Hané nedílnou součástí regionální kuchyně, dokonce z nich dělají i zmrzlinu! My se do takových experimentů ale pouštět nebude a připravíme si zdejší tradiční polévku – hanáckou syrnicu. Tak pojďme vařit, je to rychlovka!
Tradiční přírodní zrající sýr z netučného tvarohu připravovali naši předkové již od roku 1583. Na Hané se brzy stal běžnou součástí jídelníčku a dokonce ho lidé používali i jako platidlo. K rozšíření tvarůžků hodně přispěly zájezdní hostince, protože hostinští tvarůžky často podávali k pivu. Stala se z nich vyhlášená lahůdka a hospodští je začali do svých hostinců objednávat pravidelně.
V průběhu 18. a 19. století lidé na Olomoucku vyráběli tvarůžky podomácku. Centrem výroby byl zpočátku Hněvotín. Ve 2. polovině 19. století ale převzaly vedoucí úlohu Loštice. V Lošticích se stala průkopnicí výroby tvarůžků Anna Sekaninová. Její recept na tvarůžky začali brzy kopírovat další milovníci sýra a domácích dílen na výrobu tvarůžků začalo rychle přibývat.
Jednu z těchto dílen otevřel v roce 1876 Josef Wessels. Tvarůžkářství se stalo velmi výhodnou živností, proto Wessels brzy zapojil do podnikání i svou manželku a syna Aloise, který později ovládl výrobu tvarůžků na Olomoucku. V rukou potomků Aloise Wesselse je firma A.W. dodnes.
Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.
Pojďte si s námi připravit jednoduchý a zdravý hanácký salát. Jeho dominantou je červené kysané zelí, které je bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a prospěšných bakterií.
Zdroj: Kupi, 100+1 zahraničních zajímavostí