Ledviny v počátečním stádiu nemoci nebolí. Problém odhalí kovová pachuť v ústech nebo oteklý obličej

Lékař ukazuje propiskou na model ledvin, v pozadí jiná lékařka prohmatává bedra ženě Peakstock / Shutterstock.com

Jednou z nevýhod ledvin je to, že i když je s nimi něco v nepořádku, nemusí nijak bolet. Proto je pro zdraví ledvin nejdůležitější prevence, zdravý životní styl a také sledování případných příznaků, které je vždy vhodné řešit se svým lékařem.

Přečtěte si také

Rýžovar dokáže mnohem víc, než si myslíte! Tady je 16 běžných jídel, která překvapivě skvěle zvládne

Ledviny jsou životně důležité orgány, které filtrují toxické odpadní látky a odvádí je z těla ven pomocí moči. Pokud nefungují správně, toxické látky se hromadí v těle, což se projevuje několika nepříjemnými příznaky.

Příznaky, že vaše ledviny nejsou v pořádku

Abyste včas rozpoznali potíže s ledvinami, je žádoucí pozorovat na sobě možné příznaky. Ledviny totiž v počátečním stádiu nemoci nebolí, takže se často stává, že se případná nemoc odhalí příliš pozdě.

Časté močení

Pokud cítíte zvýšenou potřebu močit, která vás obtěžuje i během noci, může se jednat o příznak onemocnění ledvin. Zároveň to ale může být i něco jiného, například infekce močových cest a nebo zvětšená prostata u mužů. Pokud v moči najdete krev, neprodleně navštivte lékaře. Krev v moči není běžná, může značit infekci, ledvinové kameny, ale také nebezpečný nádor.

Sedící žena se drží za bedra, u kterých je grafika ledviny New Africa / Shutterstock.com

Únava

Nevysvětlitelná únava, která se nezlepšuje ani po vydatném spánku značí, že je něco v nepořádku. Může to být jen psychické přetížení, ale zároveň se může jednat i o onemocnění ledvin, protože hromadění toxinů a nečistot v krvi dělá člověka slabším a unaveným, navíc hrozí i zhoršené soustředění.

Bolest bederní páteře

Jak jistě víte, ledviny se nachází v zadní části břicha po obou stranách páteře. Proto pokud vás bolí záda u bederní páteře bez nějakého významného důvodu (například přetížení při fyzické práci nebo dlouhé sezení u počítače), pak byste možná měli zpozornět. Bolest se může objevovat také v bocích, výjimkou nejsou ani svalové křeče.

Oteklý obličej nebo nohy

Jedním z varovných příznaků onemocnění ledvin, který zaručeně poznáte, jsou otoky obličeje. Ty se vytváří opět kvůli hromadění toxinů, které neodchází z těla ven, a tím pádem způsobují nehezké otoky v obličeji. Při onemocnění ledvin se v těle může udržovat také sodík, kvůli kterému mohou otékat kotníky a nohy.

Kovová pachuť v ústech

Kovová pachuť v ústech je něco, kvůli čemu by vás nejspíš přešla chuť k jídlu. I to se stává lidem, kteří trpí onemocněním ledvin. Kovová chuť je nejen v ústech, ale chutnat tak může i samotné jídlo. Tento problém je připisován odpadním látkám, které se hromadí v krvi.

Sedící žena drží v rukou papírovou krabičku se zeleninovým jídlem. Marina Litvinova / Shutterstock.com

Jak snížit riziko onemocnění ledvin?

Ledviny lze podpořit zdravým stravováním, které má velký vliv na snížení rizika chronického onemocnění ledvin. Je důležité maximálně omezit pití alkoholu a kouření cigaret, v případě nadváhy nebo obezity je důležité se zaměřit na snížení hmotnosti. Velký vliv na zdraví ledvin má také fyzická aktivita, která pomáhá si udržet normální krevní tlak.

Komu hrozí vyšší riziko onemocnění ledvin?

Pokud kouříte, nadměrně holdujete alkoholu a nebo nadužíváte léky, pak se vás týká vyšší riziko onemocnění ledvin. Týká se také lidí s neléčeným vysokým krevním tlakem a cukrovkářů. Tyto skupiny lidí by měly zpozornět a nepodceňovat prevenci.

Kdy navštívit lékaře?

Jakékoliv podezření je vhodné včas zkonzultovat s lékařem, u onemocnění ledvin je totiž velmi důležité začít jednat včas. Pokud příznaky zaznamenáte pozdě, může vám hrozit selhání ledvin, které lze vyřešit pouze dialýzou nebo transplantací ledviny.

Zdroje: Urology Specialists of the Carolina, HCPLive, NCBI, Healthline, National Kidney Foundation