Probiotika a jejich vliv na zdraví: Podporují trávení a imunitu, navíc pomáhají i během hubnutí

Žena se usmívá a dávkuje si vitamíny KucherAV / Shutterstock.com

Probiotika blahodárně působí ve střevech a mají pozitivní vliv na trávení a celkové zdraví člověka. Můžete je užívat dlouhodobě a kromě doplňků stravy lze zdravé bakterie čerpat i z fermentovaných a kysaných výrobků. Co všechno jste o nich nevěděli?

Přečtěte si také

Padělky značkových produktů: Atraktivní alternativa, nebo past na spotřebitele?

Proč brát probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které se nachází ve střevech. Mají vliv na trávení potravy i celkové zdraví a pomáhají podporovat důležité funkce. Mohou se užívat formou doplňků stravy, ale najdeme je i v různých potravinách. Například v kysaném zelí, jogurtu, kimči a nápoji jménem kombucha.

Probiotika ve formě doplňku stravy oceníte celoročně. Ať už cestujete do zemí, kde hrozí zažívací potíže, anebo se zkrátka chcete vyhnout nepříjemné střevní chřipce, která umí pořádně znepříjemnit letní dny, pak bude probiotikum vaším cenným společníkem, který by neměl chybět v tašce nebo kufru.

Pro maximální účinek je důležité se zaměřit na probiotikum obsahující bakterii bacillus coagulans, která se řadí mezi tzv. půdní probiotika. Najdeme ji u patentovaného typu probiotik nesoucí název Probiotikum LactoSpore®. Pokud probiotika obsahují tento typ bakterie, jsou účinnější, protože vytváří spory, které chrání živé mikroorganismy před zničením nežádoucími vlivy (například žaludečními šťávami). To činí probiotika prospěšnějšími a zároveň odolnějšími.

„Probiotika Lactospore jsou velmi oblíbená v letních měsících, jelikož není nutné jejich uchovávání v chladu. Bakterie bacillus coagulans dokáže přežít velmi nehostinné podmínky a vysoké teploty, aniž by došlo k jejímu poškození či znehodnocení. Další výhodou probiotik LactoSpore je působení v tlustém střevě, čímž pomáhají s průjmy, zácpou, plynatostí či onemocněním zvaném SIBO,“ shrnuje pro Kupi největší výhody půdních probiotik Daniel Matějka, jednatel společnosti Doplň Vitamín.

Ruce drží růžovou maketu střev SewCreamStudio / Shutterstock.com

Je důležité si probiotika neplést s prebiotiky, protože to jsou sacharidy, které vyživují prospěšné bakterie, které se ve střevech již nachází. Probiotika mají pozitivní vliv na střeva, což vede k podpoře trávení, hubnutí, zlepšení imunity a kromě toho se může snížit riziko některých onemocnění. Mezi nejběžnější probiotické bakterie patří Lactobacillus a Bifidobacteria.

Probiotika jsou ideálním pomocníkem pro jedince, které trápí zažívací potíže. Střevní flóra je citlivá a nevhodná strava a životní styl mohou narušit střevní flóru, což může vést k různým onemocněním.

Kimchi
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kimchi

Kimchi (kimči) si u nás začíná získávat popularitu. Přestože je tato korejská specialita velmi jednoduchý zelný salát, díky své chuti i vynikajícím nutričním vlastnostem objevuje jeho kouzlo stále více lidí.

Kimchi
Dušené kysané zelí
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Dušené kysané zelí

Zdravé dušené kysané zelí patří neodmyslitelně k podzimnímu a zimního jídelníčku. Naše tělo umí prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a posílit naši imunitu.

Dušené kysané zelí

Jak dlouho můžu užívat probiotika?

Probiotika lze užívat dlouhodobě a pokud se budete držet doporučené denní dávky, pak by vám měly prospívat bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Jsou ideálním pomocníkem i v době, kdy užíváte antibiotika. Ty se totiž zaměřují na ničení škodlivých bakterií, ale bohužel zároveň ničí i ty prospěšné. Z toho důvodu vám i například v lékarně doporučí užívat probiotika k antibiotikům. Probiotika tedy nemusíte vůbec vysazovat, lze je užívat nepřetržitě.

Jak vybrat nejlepší probiotika?

Kvalitní probiotika poznáte vždy podle toho, co se píše na obalu. Důležitá je vysoká dávka samotných probiotik, které se udávají v jednotkách tvořících kolonie (CFU). Obecně platí, že čím vyšší je obsah CFU, tím účinnější probiotika jsou. Za účinný obsah probiotik se považuje 100 milionů až 50 miliard CFU na dávku. Probiotika by ve svém složení neměla mít zbytečné složky, mezi které patří plnidla, alergeny, konzervanty, a měla by být GMO free.

Dvě tablety v dlani Doucefleur / Shutterstock.com

Vhodné je také zkombinovat probiotika s prebiotiky, které se vzájemně pozitivně ovlivňují. Prebiotika obsahují nestravitelnou vlákninu, která pomáhá probiotické bakterie vyživovat a udržovat při životě. Společně přispívají k podpoře zdraví střev, metabolismu a imunitního systému. Najdete je v doplňcích stravy pod názvem synbiotika.

Kdy začnou probiotika působit ?

Probiotika začnou působit poměrně rychle, pro celkovou obnovu a podporu prostředí ve střevech je vhodné je užívat pravidelně po dobu alespoň dvou měsíců, první pozitivní změny ale můžete začít pozorovat už za několik dnů až týdnů. Podpořit zdraví svých střev můžete také tím, že snížíte konzumaci cukru a zařadíte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu. Jedna či dvě kapsle denně mohou výrazně podpořit vaše zdraví, proto na probiotika nezanevřete a pořiďte si svou dávku zdraví.

Zdroj: Kupi, Doplň vitamín, Gut power drinks