Konzumujeme ji hlavně na podzim a v zimě, protože je to typická chuť Vánoc. To je ale velká škoda, protože skořice má tolik účinků na zdraví, že bychom ji měli do jídelníčku zařadit po celý rok. Dokáže třeba pomoci zrychlit váš metabolismus!
Skořice, která pochází ze Srí Lanky, se hojně používá nejen při vaření, ale i v kosmetice, v parfémovém průmyslu nebo i v medicíně. Je to velmi zdravé koření, které není jen chutné, ale také léčivé. Možná ji máte spojenou se sladkými jídly, může však být využita i ve slaných, čímž jim dodá velmi zajímavou a speciální chuť.
Pravá skořice je jen jedna, a tou je skořice cejlonská. Má sladkou jemnou chuť a obsahuje nízké množství kumarinu, což je toxin, kterého se ale v nízkém množství nemusíme obávat. Skořice čínská, Cassia, která se někdy označuje také jako falešná, není oproti cejlonské chuťově tak lahodná. Pěstuje se zejména v Číně (ale také v Indii, Barmě nebo Indonésii), je tmavší a její chuť je ostřejší, vůně zase aromatičtější.
Pro zajímavost a pro ty, kteří si počítají kalorie nebo je zajímají nutriční hodnoty, jedna čajová lžička skořice obsahuje 7 kalorií, z toho 0,1 g bílkovin, 2 g sacharidů a 1,5 g vlákniny.
Ve švédštině Kanelbullar, v angličtině Cinnamon Rolls a v češtině skořicové šneky. Tento původně severský recept je dnes už tak mezinárodní, že ho můžete ochutnat po celém světě. Jeho základem je kynuté těsto se spoustou skořice. My jsme recept navíc obohatili pekanovými ořechy.
Doporučená denní dávka skořice je jedna lžička denně. Možná budete mít tendenci ji nyní jíst více, když jste si přečetli všechny benefity, ale všeho s mírou. Není třeba to se skořicí ani s ničím jiným přehánět. Zejména v případě, že si koupíte skořici čínskou, která obsahuje vyšší obsah výše zmíněného toxinu kumarinu. „Také by v případě vysokého dávkování mohla ovlivňovat účinky některých léků, zvlášť těch na cukrovku a srdeční a jaterní onemocnění,” konstatuje pro web BBC Good food Jo Lewin, odbornice na výživu. Proto zařazujte do svého jídelníčku skořici pravidelně v přiměřeném množství a dbejte na její kvalitu.
Zdroje: BBCgoodfood, Healthline, NCBI