Ráj pro milovníky outdooru otevřen! 27. ročník Výstavy stanů najdete v pražských Letňanech

Spousta kempingového vybavení na veletrhu 4camping.cz

Tradiční akce odstartovala na výstavišti v Praze v Letňanech 31. května a potrvá nepřetržitě až do 25. srpna. Na místě si můžete prohlédnout a vyzkoušet přes 180 stanů, 300 spacáků, 300 karimatek, 500 batohů a spoustu další outdoorové výbavy. Pokud jste milovníky turistiky, rozhodně neváhejte a vyjde se do Letňan!

Přečtěte si také

Dělají se vám vrásky a pigmentové skvrny? Možná používáte špatný opalovací krém

Vstup do outdoorového ráje je zdarma

Výstavu stanů pořádá každoročně 4camping.cz, jeden z největších prodejců outdoorové výbavy v České republice. Zákazníci si můžou zdarma prohlédnout stany, spacáky, karimatky a další výbavu do přírody a všechno si vyzkoušet.

„Naše výstava je unikátní v tom, že v Česku ani v Evropě zákazníci nikde nenajdou podobnou akci, která trvá tak dlouhou dobu,“ řekl pro Kupi Vít Hruška z 4camping.cz. „Výstava stanů je vlastně velmi obecný název, na výstavišti zájemci najdou mnohem víc. Třeba testovací prostor pro karimatky a nespočet možností, jak si výbavu a oblečení na vlastní kůži vyzkoušet a osobně se jím probírat,“ dodává.

Na místě jsou odborníci, kteří pomůžou s výběrem zboží, případně s jeho objednáním na e-shopu. Zákazníci se můžou zapojit i do soutěže o hodnotné ceny. „Co se týče doprovodného programu, tak největším lákadlem je soutěž o ceny v hodnotě 650 tisíc korun. Stačí nakoupit a zaregistrovat svou účtenku, losujeme každý týden,“ doplňuje Hruška pro Kupi. Letošní novinkou je výstava outdoorového oblečení a obuvi. Mezi vystavovanými značkami nechybí Husky, Hannah, Pinguin, Trimm, Coleman, Loap, Fjällräven, Big Agnes nebo Kilpi.

Rodina se dvěma dětmi stanuje a občerstvuje se wavebreakmedia / Shutterstock.com

Kolik stojí stan pro čtyřčlennou rodinu?

„Spodní cenová hranice stanu pro čtyřčlennou rodinu, který bychom byli ochotni doporučit, je přibližně 2 500 korun,“ uvedl pro Kupi Hruška za organizátory výstavy. „Najdete i levnější, méně kvalitní stany, ale rodina se ráno může probudit mokrá, stan může potrhat vítr, můžou se brzy zlámat pruty a podobně.“

Podle srovnávače Heureka.cz stojí stan pro 4člennou rodinu přibližně od 1 500 do 8 000 Kč. Mezi aktuálně nejprodávanější patří Husky Bane/Bizon 4 za cca 2 000–3 000 Kč, Quechua Arpenaz 4.1 za 3 299 Kč z Decathlonu nebo Coleman Kobuk Valley 4 plus za cca 5 000 Kč.

Oblíbené jsou také lehké malé stany pro jednotlivce, které se dají pořídit už od 1 000 Kč. V případě malých i velkých stanů platí, že se dají pořídit od pár stovek až po desítky tisíc korun. Záleží především na kvalitě zpracování, konkrétně na odolnosti proti dešti, přesnosti švů, kvalitě zipů a podobně. Důležitým kritériem je také hmotnost – čím lehčí, tím dražší.

Velmi podobné je to u karimatek a spacáků. Tenká skládací karimatka z pěny vás vyjde na pár stovek korun, kvalitní nafukovací na cca 1 000 Kč a profi karimatka s výbornou izolací a výjimečným komfortem až na několik tisíc korun. U spacáku doporučujeme si připlatit, protože dražší spacáky mají lepší teplotní komfort a zároveň jsou lehčí a menší. „Zmenšování a zlehčování outdoorové výbavy je rozhodně trend, který sledujeme několik posledních let,“ uzavírá Hruška.

Dvojice kempuje, žena hraje na kytaru Zamrznuti tonovi / Shutterstock.com

Češi mají rádi kempy i spaní pod širákem

První nápor návštěvníků zaznamenaly české kempy už během květnových svátků a postupně se plní termíny na letní prázdniny. Mezi nejžádanější termíny v kempech patří přelom července a srpna.

Podle průzkumu Novinek.cz se letos zvedly ceny za pobyt o cca 10 %. Na vině je zdražování energií, ale například také výstavba nabíječek pro elektrokola, WiFi a celkové zkvalitňování služeb.

Hodně turistů ale do kempu nezamíří a raději si ustele v přírodě takzvaně pod širákem. Přespání v přírodě mimo kempy nabízí jinou formu dobrodružství, ale v mnoha ohledech může být problematické. Například tím, že se v lese nesmí rozdělávat oheň.

Zajímavým trendem je tzv. glamping, což je luxusní pobyt v přírodě. Jedná se zpravidla o osamocené ubytování sudového nebo maringotkového typu s proskleným výhledem do přírody na odlehlém místě. Nábytek bývá také luxusní a může se zde nacházet i vířivka nebo koupací sud.

Zdroje: Kupi, 4camping, Výstava stanů