Sezónní ovoce přímo vybízí k nejrůznějšímu využití v kuchyni. Pokud nechcete pořád dokola péct ovocné buchty a koláče, zkuste z ovoce připravit likér nebo sirup. My pro vás dnes máme recept na višňový sirup a griotku. Je to ideální způsob, jak spotřebovat velkou úrodu višní. A navíc višně prospívají našemu zdraví, tak proč si je formě sirupu nedopřávat i po sezóně? Tak natrhejte višně a jdeme na to!
Višně se skvěle hodí na přípravu džemů, dezertů nebo koláčů. Můžete si z nich připravit i vynikající sirup nebo likér, který dělávaly už naše babičky.
Višně jsou bohaté na vitamíny a minerály. Najdete v nich velké množství vitamínu A, C a z minerálů pak především železo a draslík. Obsahují také flavonoidy, které mají antioxidační účinky, posilují imunitní systém a podporují zdraví srdce a cév.
Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.
Třešňová bublanina je lehký, vynikající dezert vonící po létu. Toto dokonalé spojení šťavnatých třešní a nadýchaného těsta hravě zvládnete připravit během chvilky a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.
Byl to a je to jeden ze způsobů, jak spotřebovat sezónní ovoce, které se rychle kazí. Například první zmínky o maceraci ovoce v alkoholu najdeme již ze 14. století. Višňovka, jiným označením také griotka, se k nám dostala z Francie, kde pravděpodobně višňový likér vznikl. Můžeme říct, že každá domácnost ji připravuje trochu jinak. Rozdíly jsou v použitém alkoholu nebo v koření. Někdo ji připravuje z ovocné pálenky, jiný třeba z vodky. Zkrátka, recepty na višňovku jsou takovým rodinným dědictvím.
U ovocných sirupů je to jednodušší. Většinou stačí jen smíchat ovoce s cukrem a povařit. Kromě sirupu z višní dělávaly babičky třeba i sirupy z rybízu, malin a nesmíme zapomenout ani na bezinkový sirup z květů nebo nebo z bobulí.
Zdroj: Kupi, NZIP