Jako od babičky: Vyzkoušejte báječný recept na domácí višňovku a lahodný višňový sirup

Položená sklenice s višňovým likérem, vedle láhve 3 panáky s griotkou Pixel-Shot / Shutterstock.com

Sezónní ovoce přímo vybízí k nejrůznějšímu využití v kuchyni. Pokud nechcete pořád dokola péct ovocné buchty a koláče, zkuste z ovoce připravit likér nebo sirup. My pro vás dnes máme recept na višňový sirup a griotku. Je to ideální způsob, jak spotřebovat velkou úrodu višní. A navíc višně prospívají našemu zdraví, tak proč si je formě sirupu nedopřávat i po sezóně? Tak natrhejte višně a jdeme na to!

Přečtěte si také

Připravte si domácí tavený sýr jen ze 4 surovin. Rychlý, levný a lepší než z obchodu

S višněmi můžete v kuchyni čarovat

Višně se skvěle hodí na přípravu džemů, dezertů nebo koláčů. Můžete si z nich připravit i vynikající sirup nebo likér, který dělávaly už naše babičky.

Višně jsou bohaté na vitamíny a minerály. Najdete v nich velké množství vitamínu A, C a z minerálů pak především železo a draslík. Obsahují také flavonoidy, které mají antioxidační účinky, posilují imunitní systém a podporují zdraví srdce a cév.

Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Třešňová bublanina
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina je lehký, vynikající dezert vonící po létu. Toto dokonalé spojení šťavnatých třešní a nadýchaného těsta hravě zvládnete připravit během chvilky a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.

Třešňová bublanina

Ovocné sirupy a likéry vyráběly běžně naše babičky

Byl to a je to jeden ze způsobů, jak spotřebovat sezónní ovoce, které se rychle kazí. Například první zmínky o maceraci ovoce v alkoholu najdeme již ze 14. století. Višňovka, jiným označením také griotka, se k nám dostala z Francie, kde pravděpodobně višňový likér vznikl. Můžeme říct, že každá domácnost ji připravuje trochu jinak. Rozdíly jsou v použitém alkoholu nebo v koření. Někdo ji připravuje z ovocné pálenky, jiný třeba z vodky. Zkrátka, recepty na višňovku jsou takovým rodinným dědictvím.

U ovocných sirupů je to jednodušší. Většinou stačí jen smíchat ovoce s cukrem a povařit. Kromě sirupu z višní dělávaly babičky třeba i sirupy z rybízu, malin a nesmíme zapomenout ani na bezinkový sirup z květů nebo nebo z bobulí.

Sklenice višňové limonády s ledem Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Recept na domácí višňovku

Ingredience:

  • 3 kg višní
  • 750 g třtinového cukru (množství lze upravit podle kyselosti višní)
  • 6 hřebíčků
  • 3 skořice
  • alkohol (slivovice, vodka, bílý rum)

Postup:

  1. Višně omyjte, zbavte stopek a odpeckujte. Připravte si velkou skleněnou nádobu na višňovku. Pořádně ji vymyjte horkou vodou,
  2. Do sklenice vrstvěte višně a cukr. Přidejte hřebíček a skořici.
  3. Takto připravené višně ve sklenici zalijte alkoholem – višně musí být celé ponořené, alkohol by měl sahat asi 1 cm nad ovoce.
  4. Skleněnou nádobu uzavřete a dejte na slunné místo. Nechte ji tam 14 dní, ideálně měsíc. Během této doby občas promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil.
  5. Likér poté slijte do láhví a višně můžete zavařit a používat do domácích dezertů.

Recept na višňový sirup

Ingredience:

  • 2,5 kg višní
  • 2 kg cukru krupice
  • 4 velké citrony

Postup:

  1. Višně omyjte, zbavte je stopky a odpeckujte. Nahrubo je rozmixujte a dejte do hrnce.
  2. Přidejte šťávu z citronů, cukr a vše důkladně promíchejte. Směs zakryjte a dejte do chladu cca na 90 minut odležet.
  3. Poté dejte hrnec na sporák a přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, ztlumte plamen a nechte ještě 30 minut probublávat.
  4. Směs přeceďte přes husté síto a nechte vykapat sirup.
  5. Sirup přelijte do vyvařených a čistých skleněných láhví, uzavřete a sterilizujte asi 10 minut.
  6. Láhve se sirupem poté otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a skladujte na chladném místě.

Zdroj: Kupi, NZIP