Nakupujete na Shein? Pozor na toxické oblečení a obuv, kontroverzní e-shop čelí další kritice

Náhled na telefon s otevřenou stránkou Sheinu Koshiro K / Shutterstock.com

Nákupem na čínském e-shopu Shein si můžete zadělat na velké zdravotní problémy, alespoň to tvrdí inspektoři. Shein v těchto dnech čelí další kritice – jihokorejská inspekce objevila v levném oblečení, obuvi a dalším zboží nebezpečné látky, jako jsou formaldehydy nebo ftaláty.

Přečtěte si také

V Česku se vypilo nejméně piva za posledních 60 let: Trend poklesu pokračuje

Až 428krát překročený limit ftalátů

Testování jihokorejské vlády odhalilo, že některé dětské boty a doplňky, které čínský dynamicky rostoucí e-shop Shein prodává, obsahovaly ftaláty a formaldehydy výrazně nad povolené množství. Inspekce testovala dva páry dětských bot, kdy u jednoho naměřila právě neuvěřitelné 428násobné překročení limitů ftalátů a u druhého „jen“ 1,8násobné překročení množství formaldehydu. O tomto problému jako jeden z prvních informoval britský deník Daily Mail.

Kromě toho jeden ze čtyř testovaných dětských batohů obsahoval 1,2 krát více formaldehydu nad normy a tři batohy překročily 153 krát povolené množství ftalátů. Inspekce rovněž odhalila, že jeden kožený pásek obsahoval 1,78 krát více olova, než kolik dovolují jihokorejské předpisy. Jihokorejská obdoba české ČOI okamžitě vyzvala Shein o stažení produktů z trhu a požádala e-shop o vysvětlení.

Inspektoři ze Soulu, hlavního města Jižní Koreje, se rozhodli se svými výsledky veřejně vystoupit. „Na rozdíl od oficiálně dovážených produktů se produkty přímého nákupu ze zámoří dostávají do země bez samostatných bezpečnostních kontrol, což de facto vytváří bezpečnostní slepé místo. Nemůžeme nečinně přihlížet ohrožení zdraví občanů,“ uvedli pro 7news.com.

Společnost Shein přislíbila, že celou situaci prověří, a dodala, že od svých dodavatelů vyžaduje, aby dodržovali kontroly a normy.

Lahvička se zeleným ftalátem luchschenF / Shutterstock.com

Pozor na karcinogenní látky

Formaldehyd je jedovatý plyn se štiplavým zápachem. Jedná se o jeden z derivátů uhlovodíků se vzorcem CH2O, v potravinářství má označení E240, ale v České republice je jeho používání v potravinářství zakázáno. V textilním průmyslu se používá nejčastěji jako lepidlo. Vzhledem k jeho toxicitě a těkavosti je reálnou hrozbou pro lidské zdraví a může způsobovat i rakovinu.

Ftaláty jsou ve velkém množství rovněž nebezpečné. Jedná se podobně jako u formaldehydů o látky na bázi uhlíku, vodíku a kyslíku, které se v textilním průmyslu používají jako změkčovadla. U dětí i dospělých ohrožují funkce ledvin nebo jater a zvyšují riziko vzniku alergií či astmatu. U mužů snižují produkci testosteronu a tvorbu spermií.

Shein čelí od EU jedné kritice za druhou

E-shop Shein s levnou módou pochybné kvality je na trhu už od roku 2008. S toxicitou měl větší problémy už v roce 2022, kdy vyšetřovatelé podrobili testu 47 produktů, z nichž 15 % překračovalo povolené limity Evropské unie. Celkem pět produktů překročilo limity dokonce o více než 100 %.

Na konci dubna zařadila Evropská komise Shein na seznam velkých prodejců s více než 45 miliony uživatelů měsíčně, kteří musí být podle zákona o digitálních službách (DSA) pečlivěji sledováni. Shein oznámil, že má jen v EU 108 milionů aktivních uživatelů. Také další prodejci, jako jsou Aliexpress nebo Temu, musí dbát na zvýšenou ochranu spotřebitele, původ produktů, bezproblémové reklamace nebo legální marketingové praktiky. Už dříve vás Kupi informovalo o pochybných praktikách právě Temu.

Ruka drží telefon s náhledem Sheinu Venn-Photo / Shutterstock.com

Jak se vyhnout toxickým látkám v oblečení?

Připravili jsme pro vás několik tipů, jak se vyhnout nákupu životu nebezpečného oblečení a obuvi. Podle Environmental Working Group (EWG) existuje několik strategií:

  • Vyhněte se nákupu oblečení, bot a doplňků od neznámých značek, které nejsou transparentní ohledně výroby.
  • Spíše se vyhněte nákupu křiklavého oblečení s neonovými barvami. Zvýšené riziko mají také tmavě černé nebo výrazně modré kousky.
  • Pozor na oblečení označené jako odolné proti skvrnám, vodě a zápachu – látky můžou být odolné, ale nemusí být bezrizikové. Nic není zadarmo.
  • Před prvním použitím oblečení vždy vyperte a boty omyjte vlhkým hadrem.

Napište nám a ostatním čtenářům do diskuze pod článkem, jestli máte s Shein osobní zkušenost.

Zdroje: Kupi, Dailymail, 7news, Healthnews, National Institutes of Health, American Cancer Society, EWG