6 největších módních faux pas: Na co si dát pozor, abyste byla za dámu?

Žena v silonkách si sundává lodičky, sedí doma na gauči Pixel-Shot / Shutterstock.com

Móda má svá pravidla, která byste měla znát, pokud chcete působit vkusně a elegantně. Osvojte si pár zásad a naučte se, čemu se vyhnout, abyste si místo šmrncu nevykoledovala slušné faux pas.

Přečtěte si také

Neumíte šetřit? Japonská metoda šetření Kakebo vás to naučí

Na věku nezáleží, pokud chcete být za femme fatale, nemusíte znát poslední trendy ani se oblékat do barev a střihů, ve kterých se necítíte. Stačí znát pár obecných módních zásad.

Tělové silonky jsou out

Ať si říká kdo chce co chce, podle stylistů jsou silonky tělové barvy totálně mimo trendy. Možná vás napadne otázka, proč se tedy prodávají. Odpověď je jednoduchá, jelikož poptávka tvoří nabídku. Stále jsou mezi námi ženy, které tělovým silonkám holdují a nechtějí se jich za každou cenu vzdát.

Módní stylistka Julia Silajdžić na svém instagramu o světlých silonkách často mluví a je zastáncem těch tmavých nebo barevných. Také říká, že snad jediné ženy, které na ně mají opodstatněné právo, jsou členky královských rodin, protože se musí řídit svým protokolem.

U tělových silonek je zrádné, že si je můžete lehce koupit v barvě, která nekoresponduje s vaší kůží. Vsaďte na tmavé, barevné nebo se vzorem a rozhodně budete in.

Žena si v obchodě vybírá podprsenku tělové barvy New Africa / Shutterstock.com

Vykukující spodní prádlo není sexy

Pokud vám z outfitu koukají ramínka od podprsenky, nebo dokonce prosvítají kalhotky, je to velké faux pas, kterému byste se měly stoprocentně vyhnout. Působí to lacině, levně a nevkusně. Ani průhledná ramínka, jež byla pár let zpět trendy, to nezachrání. Dejte si záležet na výběru spodního prádla i kousků oblečení tak, aby vše bylo zakryto.

Výjimkou je někdy rafinovaně vykukující krajka od podprsenky, což může působit smyslně a sexy, ale je to třeba umět stylizovat decentně. Záleží samozřejmě také na situaci, postavě daného člověka a na zvolení barev. Pokud se na toto necítíte, raději si nechte poradit od odborníků stylistů.

Bílá podprsenka se pod bílé vršky nenosí

Člověk by řekl, že aby nebyla vidět podprsenka pod bílým topem, vezme si stejně barevnou podprsenku. Omyl! Ženy, opravdu je to vidět. Pod bílé oblečení volte spodní prádlo tělové barvy, jež se pod ním ztratí. Mimochodem, mít doma set podprsenky a kalhotek v tělové barvě patří k základu, který by měla mít v šatníku každá žena.

Outdoorové oblečení do města NE

Pamatujte si, že ač je outdoorové a sportovní oblečení velmi pohodlné, nehodí se do každé situace. Pohorky patří do hor a barevné legíny do fitka, tak to je a bude. Není nic horšího, než žena ve sportovní bundě a s pohorkami, která si k tomu vezme značkovou kabelku, k níž by se spíše hodily podpatky. Často se to vidí u maminek dávajících přednost pohodlí před vkusem.

Nesedící nebo špinavé boty nejsou správnou vizitkou

Říká se, že jako první se člověku podíváte na ruce a na boty. Proto bychom si právě na obuvi měli dát záležet. Špatně je příliš úzká nebo malá bota, která vám nehezky deformuje nohy a prsty, a druhým nešvarem jsou boty špinavé.

Pokud jste si vymyslela outfit à la sportovní elegance a zvolila k němu bílé boty, které jsou ale od bláta nebo jinak znečištěné, plusové body nebudou na vaší straně. Zejména u bílých bot si na to dávejte velký pozor.

Žena ve třpytivých šatech mluví s mužem, drží v ruce drink Standret / Shutterstock.com

Nerespektující dress code

Dress code neboli pravidla oblékání slouží jako vodítko pro výběr vhodného oblečení pro různé příležitosti. Ať už se chystáte na galavečer, pracovní schůzku nebo jen tak s přáteli do města, pochopení základních typů dress codu vám pomůže vyhnout se faux pas a cítit se sebevědomě v každé situaci. Pojďme se blíže podívat na čtyři nejčastěji rozlišované typy:

1. Společenský dress code (White Tie / Black Tie):

Tento typ dress codu je vyhrazen pro ty nejformálnější události, jako jsou plesy, galavečery, slavnostní premiéry nebo státní večeře. Vyžaduje dodržování přísných pravidel a etikety v oblékání. Pro dámy to obvykle znamená dlouhé večerní šaty, elegantní šperky a psaníčko. Pánové obléknou smoking nebo frak, lakované boty a motýlek.

2. Business dress code:

Jak už název napovídá, business dress code se uplatňuje především v pracovním prostředí, zejména ve firmách s konzervativnějším zaměřením, v bankovnictví nebo právním sektoru. Cílem je působit profesionálně, seriózně a důvěryhodně. Pro ženy jsou vhodné kostýmky, sukně s halenkou, elegantní kalhoty a uzavřené boty na podpatku. Muži volí oblek, košili s dlouhým rukávem a kravatu.

3. Smart casual:

Smart casual je oblíbeným a zároveň trochu ošidným typem dress codu, který v sobě snoubí prvky elegance a ležérnosti. Je vhodný pro neformální pracovní schůzky, firemní večírky nebo do divadla. Základ tvoří kalhoty chinos, elegantní džíny nebo sukně v kombinaci s košilí, topem nebo svetrem. Doplňky hrají důležitou roli a dodávají outfitu na eleganci.

4. Casual:

Casual je nejméně formálním typem dress codu, který umožňuje největší volnost a kreativitu. Je ideální pro volný čas, setkání s přáteli nebo nákupy. V tomto případě je dovoleno prakticky cokoliv, co je pohodlné a odpovídá vašemu stylu. Můžete si obléknout džíny, tričko, mikinu, tenisky nebo šaty.

Zdroj: Instagram, Kupi