Těšili jste se na jasně červené a sladké plody ze zahrádky, ale místo toho vás překvapila plíseň, takže máte po úrodě? Pokud i vás potkaly plesnivé jahody, poradíme, jak proti tomu účinně bojovat.
Aby se jahodám dařilo, je třeba hodně sluníčka a přiměřeně zálivky. Problém nastává, když je něčeho z toho nedostatek, ale potíže působí i nadbytek. Například příliš deštivé dny způsobují přílišné vlhko, což je ideální prostředí pro vznik a šíření plísní. Pokud se i vy potýkáte s tímto problémem, vyzkoušejte některou z následujících rad a zachraňte své jahody.
Důležité je zmínit, že pokud se plíseň dostala na samotné plody, rozhodně není vhodné je jíst. Ani tak, že část s plísní odříznete. Škodlivé mykotoxiny se mají tendenci velmi rychle šířit a pouhým okem je nemusíte vidět. Ale o tom zase jindy. Zpátky k jahodám.
Pokud na jahodníku spatříte plíseň, pravděpodobně se bude jednat o plíseň šedou, která napadá stonky, listy, květy i samotné plody. Poznáte ji podle šedo-hnědých skvrn, přičemž nezralé plody dostávají hnědý nádech, zralé měknou a tmavnou a zbytek jahodníku odumírá, například listy. Plesnivina se šíří ve chvíli, kdy dojde k dlouhodobému navlhčení listů a jakmile se zvedne vlhkost vzduchu, z toho důvodu může vznikat problém právě při deštivých dnech, které neustávají.
Existuje pár zásad, kterými byste se měli řídit, pokud se chcete vyhnout plesnivění jahod. Důležité je nesázet jednotlivé jahodníky příliš blízko k sobě a věnovat se zejména povýsadbové péči. Vhodné je také větrat a podestlat je folií nebo mulčovací kůrou, to aby nedošlo k hromadění vlhkosti. Plíseň se totiž ráda tvoří právě zespodu listů, kde je v kontaktu s hlínou. Dále je třeba použít chemický postřik – neděste se slova chemie, prodávají se i takové, které mají vhodné složení a nesníží kvalitu jahod. Neméně důležitá je také péče o okolí, tedy pravidelné odstraňování plevelu. Jahody zamokřujte, ale opatrně, ať zbytečně nezvýšíte vlhkost. A pokud je zrovna deštivé období, už jim vodu nepřidávejte.
Jakmile je na prevenci pozdě a vy jste objevili plíseň, je potřeba jednat rychle. Jedině tak se jí stihnete zbavit. Okamžitě odstraňte veškeré části s plísní, tedy plody, květy, listy i stonky. A pokud je plíseň rozšířená na 70 % rostliny, nemá cenu ji zachraňovat a rovnou ji odstraňte, ať se plíseň ještě nerozšíří dál. Po odstranění postižených částí přejděte k pravidenému sušení a k postřiku. Pokud nechcete používat ten chemický, vsaďte na kombinaci vody a mléka, které má fungicidní účinky (hubí plísně). Následně už stačí jen čekat a doufat, že to zabere.
Zdroj: Kupi, Dům a zahrada