Jak se zbavit šatních, kožešinových a čalounových molů? Babské rady, které vám ušetří peněženku

Mol šatní na svetru New Africa / Shutterstock.com

Vytáhli jste oblečení a jsou v něm díry? Velmi pravděpodobně je má na svědomí šatní mol. Pokud nechcete vyhodit i zbytek skříně, měli byste se jich co nejdříve zbavit. Ukážeme vám, jak je zlikvidovat jednou provždy.

Přečtěte si také

Zpracujte kuličky černého bezu! Bude z nich výborná marmeláda, slaďoučké víno i likér

Ať už vám doma řádí potravinový, nebo šatní mol, oba způsobují velké nepříjemnosti. Jeden v kuchyni, tedy ten potravinový neboli moučný, a druhý ve skříni – v oblibě má totiž oblečení. Dělá v něm díry, takže jejich přítomnost poznáte velmi snadno.

Mol šatní vs. potravinový – rozdíl

Na začátek si vysvětlíme, jak od sebe rozeznat mola šatního od potravinového. Jasným poznávacím znamením je jejich zbarvení. Zatímco potravinový (moučný) mol má tmavá křídla, šatní má křídla stříbrná.

Existuje ještě jeden druh a tím je kožešinový mol. Toho poznáte tak, že má drobnou tmavou skvrnu, kterou zpozorujete při bližším prozkoumání. Na první pohled jsou ale k nerozeznání. Mol kožešinový může napadat i potraviny, jako je mouka nebo rýže, kdežto mol šatní se zdržuje pouze ve skříních.

Setkat se u nás můžete i s molem čalounovým, jehož aktivní období je léto a který má v oblibě vlhké prostředí textilií, jako jsou nástěnné koberce, nábytkové látky, tkaniny nebo tapety.

Díry v oblečení od mola šatního Little Adventures / Shutterstock.com

Co láká, nebo naopak odpuzuje mola šatního

Šatního mola nikdy nebudete mít v čisté skříni. Mají totiž rádi zatuchlá místa se starými oděvy. Co je naopak odradí, je svěžest, světlo a čistota. Mol šatní požírá veškeré oděvní materiály, jak umělé, tak přírodní. Jejich oblíbenci jsou kožešina, vlna, peří, bavlna, hedvábí, kašmír i kůže. Zároveň mají rádi keratin, který obsahuje naše kůže, chlupy nebo vlasy. Lákají je tedy oděvy nošené. Proto pokud nechcete mít ve skříni moly, nechte oblečení alespoň 24 hodin vyvěšené mimo skříň, a až poté ho tam vraťte.

Stejně tak je to se zpoceným oblečením. Moli mají rádi vlhkost a velice rádi na takové oděvy kladou vajíčka, protože mají jistotu, že po vylíhnutí budou mít zajištěnou potravu.

Mol šatní a jeho larva

Věděli jste, že mol se může vyvíjet od vajíčka po dospělého jedince až dva roky? Larva vypadá jako malá housenka, kterou pouhým okem nemusíte ani zahlédnout. Dospělý mol klade vajíčka do vlny nebo do koberce a larvy se do materiálu následně zavrtávají, stejně tak do záhybů oblečení. Mají půl až jeden centimetr a jejich barva je světlá žlutohnědá. Larva mola kožešinového má jednu zvláštnost. Vytváří si z vláken kokon, se kterým se neustále pohybují.

Nevýhodou pro nás, potenciální likvidátory, je to, že dospělý jedinec šatního mola nepřijímá žádnou potravu ani vodu, protože je zkrátka nepotřebuje. Vydrží tedy hodně.

Jak se zbavit šatních molů?

Jakmile zjistíte, že doma máte šatního mola, je třeba okamžitě zasáhnout a postupovat rychle.

  1. Veškeré oděvy vyperte alespoň na 60 stupňů nebo použijte horkou páru. Samozřejmě víme, že některé, zvláště drahé materiály nelze prát nebo na ně působit vysokou teplotou. Takové kousky odneste do čistírny a nezapomeňte nahlásit, že se potýkáte s moly.
  2. Stejně jako vysoká teplota funguje i nízká, tedy zmrazení. Jednotlivé kousky dejte do mrazáku minimálně na tři dny. Pomůže to zabít jak dospělé jedince, tak larvy. Po vyndání nechte rozmrazit, vyklepejte a vyperte.
  3. Skříně vyprázdněte a celé je vydezinfikujte. Účelem je co největší svěžest a vůně. Zkuste babské rady, jako umístění levandule, skořice, pelyňku nebo máty. Samotné kousky můžete umístit přímo do skříně nebo si vytvořit pytlíčky. Stejně tak vyzkoušejte domácí „repelent“ z vody a esenciálního oleje. Pokud zvolíte levanduli, budete mít radost z příjemné, uklidňující vůně.
  4. Při skládání oblečení do skříně dbejte na to, aby oděvů nebylo ve skříni přílišné množství a aby každý kousek dýchal a měl dostatek místa. Ve stísněném prostředí vzniká vlhkost a „zápach“, který moly láká. Také dostatečně větrejte.
Pytlíček sušené levandule, v pozadí poskládané ložní prádlo igra.design / Shutterstock.com

Dají se také koupit speciální lapače molů nebo to můžete nechat na profesionálních likvidátorech. Kromě levandule a dalších bylin funguje jako odpuzovač také obyčejný ocet, jeho vůně ale může být nepříjemná až otravná, takže záleží, kde budete likvidovat. V ložnici to příliš nedoporučujeme.

Upozornění: Díry v oblečení neudělá mol přes noc, zas takový rychlík není. Pokud již v oděvech díry jsou, pravděpodobně máte tyto nevítané návštěvníky doma déle.

Zdroj: Hubení škůdců, Kupi