První bezmasé řeznictví v Česku otevřelo: Koupíte v něm i oblíbenou českou klasiku

Bezmasé párky ve vaničce, vanička s rostlinným mletým masem a vanička s masem na burger položené na stole Antonina Vlasova / Shutterstock.com

Zatímco veganských restaurací můžete dnes už navštívit spoustu, řeznictví bez masa je aktuální novinkou. První taková alternativní masna otevřela nedávno svoji prodejnu v Praze na Letné. Jmenuje se Bezmasna a svým zákazníkům nabízí párky nebo tlačenku z luštěnin, ale také ze sóji a dalších rostlinných zdrojů. Veganským oddělením v supermarketech chce přitom konkurovat hlavně poctivými surovinami a domácí výrobou.

Přečtěte si také

Díváte se při výběru čokolády na procenta napsaná na obale? Pak jste obětí mýtu

Nový koncept veganského řeznictví láká na uzeniny i hotová jídla

V západní Evropě už veganská řeznictví fungují dlouhé roky. Oblíbená jsou například v Německu nebo Holandsku a právě v těchto zemích se inspirovali i majitelé Bezmasny Diana Kahleová a David Hůlka. Oba se do podnikání pustili s velkým nadšením, ale před otevřením předpokládali, že jejich koncept zaujme hlavně vegany a vegetariány. Nakupují u nich ale i lidé, kteří maso běžně konzumují a podle Kahleové si kromě salámů, paštik nebo burgerů oblíbili i jejich hotová jídla.

„Motivací k otevření Bezmasny pro nás bylo vytvoření místa, kde si člověk může pořídit rostlinné alternativy masných produktů, které jsou čerstvé a domácí. Vše je ručně vyráběné přímo u nás na prodejně a většinu produktů je možné u nás zakoupit bezobalově a v libovolném množství díky pultovému prodeji,“ řekla pro Kupi.cz spolumajitelka Bezmasny s tím, že takové místo v celé republice doteď neexistovalo a některé české klasiky nebylo možné v rostlinné verzi vůbec sehnat. Trh tedy doplnili třeba o tlačenku nebo další uzeniny z pšenice, sóji či luštěnin.

Bezmasý catering nebo účast na farmářských trzích

Velký potenciál vidí podnikatelský pár i v budoucí spolupráci s restauracemi, které je už nyní samy oslovují. Důvody vidí hlavně v kvalitě produktů, jež pocházejí hlavně z českých surovin. Snaží se o maximálně čisté složení založené na rostlinné bílkovině z pšeničného lepku – seitanu. A zároveň neobsahují zbytečné konzervanty, barviva ani ztužovadla.

„Zatím je návštěvnost mnohem vyšší, než jsme očekávali, a ohlasy máme senzační. Dokonce nás už za těch pár dní stihlo oslovit několik restaurací a obchůdků s poptávkou po našich produktech. Také máme za sebou několik cateringů a do budoucna plánujeme mít i stánek na farmářských trzích a pořádat různé pop-upy. Těšíme se na vše, co nám Bezmasna přinese,“ doplnila Kahleová.

Muž odmítá nabízené vepřové a drží v ruce mrkev Friends Stock / Shutterstock.com

Bistrům se daří, prodejny zavírají

Možná že právě dodávky do restaurací nebo hotová jídla jsou klíčem k úspěchu. Jiné bezmasé řeznictví u nás sice zatím není, ale na příkladech veganských bister a prodejen je vidět jasný trend. A zatímco veganské restaurace Palo Verde, Loving Bistro nebo Dhaba Beas prosperují, prodejny s rostlinnými produkty zavírají. Spousta z nich včetně Worl Vegan skončila úplně a například Puro Shop se aktuálně přesouvá víc do online prostředí a nechává si pouze sklad a výdejnu. Klasický nákup bez objednávek ale už neumožňuje.

Zdroj: Kupi