Další nebezpečné bonbóny s obsahem muscimolu otrávily školačku

Mochomůrka červená v lese Cooldyx / Shutterstock.com

V poslední době se na trhu objevují různé produkty obsahující muscimol, psychoaktivní látku nalezenou v některých houbách, jako je muchomůrka červená (Amanita muscaria). Tyto produkty, často ve formě bonbónů, slibují různé účinky na psychiku a zdraví, avšak jejich konzumace není bez rizika. V tomto článku se podíváme na to, co je muscimol, k čemu se používá, v jaké formě je dostupný a jaké jsou jeho účinky a rizika. Zároveň se zaměříme na jeho legálnost v České republice.

Přečtěte si také

Extra rychlý salát Caprese: Po lahodné kombinaci rajčat, mozzarelly a bazalky se jen zapráší

Co je muscimol?

Muscimol je silný psychoaktivní alkaloid, který se nachází především v houbách rodu Amanita, zejména v muchomůrce červené (Amanita muscaria). Tato látka je známá svými účinky na centrální nervový systém, kde působí jako agonista receptorů GABA, což může vést k různým změnám vnímání a pocitů.

K čemu se muscimol používá?

Muscimol se tradičně využíval v některých kulturách pro své psychoaktivní účinky v rituálních a šamanských praktikách. V moderní době se zkoumá jeho potenciál v lékařství, zejména pro možné účinky na úzkost, nespavost a jiné psychické poruchy. Nicméně jeho použití v medicíně je stále předmětem výzkumu a není schválen pro běžné lékařské použití.

V jaké formě se muscimol prodává a jak je dostupný?

Muscimol je dostupný v různých formách, včetně sušených hub, extraktů a bonbónů. Bonbóny s obsahem muscimolu jsou obzvláště populární díky své snadné konzumaci a atraktivnímu vzhledu. Tyto produkty lze nalézt online i v některých specializovaných obchodech, ale je důležité být opatrný při jejich nákupu a konzumaci.

Je muscimol legální v Česku?

Legálnost muscimolu v České republice je složitá otázka. Samotná látka není explicitně zakázána, její prodej a distribuce ve formě produktů, jako jsou bonbóny, můžou být ale nebezpečné. Na základní škole v Hradci Králové došlo k vážnému incidentu, kdy dívka z druhého stupně zkolabovala po konzumaci legálně prodávaných bonbonů obsahujících toxickou látku. Příčinou jejího kolapsu byl muscimol, látka přítomná v muchomůrkách. Tyto želatinové bonbony lze snadno zakoupit na internetu, přičemž jedinou podmínkou je potvrzení věku nad 18 let.

Žena drží v pravé ruce gumového medvídka v levé hrst bonbónů Farknot Architect / Shutterstock.com

Účinky muscimolu

Muscimol může mít na tělo a mysl různé účinky, které zahrnují:

  • Euforie a změny vědomí: Muscimol může vyvolat pocity euforie, změněné vnímání času a prostoru, a dokonce i halucinace.
  • Relaxace a sedace: Díky svému působení na GABA receptory může muscimol způsobit silnou relaxaci a sedaci.
  • Změny ve spánkových vzorcích: Někteří uživatelé hlásí, že muscimol ovlivňuje jejich spánkové vzorce, což může vést k hlubšímu a intenzivnějšímu spánku.

Rizika spojená s konzumací muscimolu

Navzdory jeho potenciálním přínosům nese konzumace muscimolu i značná rizika:

  • Nevolnost a zvracení: Tyto příznaky jsou časté, zejména při konzumaci vyšších dávek.
  • Závratě a dezorientace: Muscimol může způsobit závratě a dezorientaci, což může být nebezpečné hlavně při řízení nebo obsluze strojů.
  • Halucinace a zmatenost: Vysoké dávky mohou vést k silným halucinacím a zmatenosti, což může být pro některé jedince velmi nepříjemné a potenciálně nebezpečné.

Zdroj: iRozhlas, NCBI, Postudium, Kupi