Samosběr třešní 2024: Vyrazte na sladké ovoce, které si můžete natrhat i zadarmo

Zralé červené trsy třešní na stromě Nitr / Shutterstock.com

Konečně je tu čas třešní! Červené sladké plody lákají k ochutnání a mnozí z nás se již nemohou dočkat, až se do nich s chutí zakousnou. Pokud patříte mezi milovníky čerstvého ovoce přímo ze stromu, máme pro vás skvělou zprávu. V roce 2024 již odstartovaly první samosběry třešní po celé České republice. Zjistěte, kam se vydat na samosběr a kolik vás bude stát kilogram voňavých třešní.

Přečtěte si také

Jak udělat nejlepší zeleninový salát, který si zamilujete? Stačí drobné úpravy a bude mít „šťávu“

Třešně jsou oblíbeným letním ovocem, které je nejen lahodné, ale také zdravé. Jsou bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Konzumace třešní podporuje zdraví srdce, trávení a pomáhá v boji proti zánětům. Pokud chcete ochutnat ty nejčerstvější a nejchutnější třešně, vyrazte na samosběr. Nejenže si užijete příjemný letní den v sadu, ale také ušetříte v porovnání s nákupem třešní v obchodě.

Ceny třešní ze samosběru

Letos se ceny pohybují od 40 do 90 Kč za kilogram. Záleží na lokalitě a odrůdě třešní. V některých sadech dokonce můžete třešně obdržet zdarma, pokud jste zde ubytovaní. Průměrná cena za kilogram třešní ze samosběru vychází na 62,50 Kč. V porovnání s cenami třešní v supermarketech, které se pohybují okolo 120–150 Kč za kg, jde o značnou úsporu.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji najdete hned několik farem a sadů, které nabízejí samosběr třešní. Mezi ty nejoblíbenější patří:

  • Bohouňovice (okres Kolín) – Ing. Jan Matoušek nabízí samosběr za pouhých 50 Kč/kg. Termíny a podrobnosti najdete na jeho sociálních sítích.
  • Bromil s.r.o. (okres Praha-západ, Holubice)
  • Odbytové družstvo Český ráj (okres Kolín, Choťovice)

Jihomoravský kraj

Jižní Morava je vyhlášená svými rozsáhlými sady a lahodnými třešněmi. Na samosběr se můžete vypravit například do těchto míst:

  • Šlechtitelská stanice Želešice (okres Brno-venkov) – Ing. Procházka nabízí třešně za skvělou cenu 40 Kč/kg.
  • Sady Machů (okres Znojmo, Trnové Pole) – U Josefa Machů si můžete natrhat třešně za 70 Kč/kg.
  • Domácí dvůr Krumvíř (okres Břeclav) – Ing. Jakub Šebesta zveřejňuje termíny samosběru na svých sociálních sítích.

Královéhradecký kraj

I na severu a východě Čech najdete sady nabízející samosběr třešní. Vydejte se třeba do těchto míst:

  • Ovocné sady Oldřich Vašák (okres Hradec Králové) – Oldřich Vašák vás rád uvidí na samosběru ve svém sadu mezi Stěžery a Těchlovicemi.
  • Odbytové družstvo Český ráj (okres Jičín, Podkost) – Martin Šrytr nabízí třešně ze samosběru i na Jičínsku.

Moravskoslezský kraj

Pokud zavítáte na sever Moravy, nenechte si ujít samosběr třešní na Farmě Lička. Manželé Ličkovi vás přivítají v Rychalticích (okres Frýdek-Místek). Za kilogram si účtují 90 Kč a termíny zveřejňují na svém Facebooku.

Vysočina

Pokud se ubytujete na Turistatku Javořice na Vysočině (okres Jihlava), máte třešně ze samosběru zcela zdarma. Dana Nováková nabízí tuto výhodu všem svým hostům.

Chlapec s úsměvem trhá třešně ze stromu Aleksei Potov / Shutterstock.com

Ovoce u silnice – komu patří a je bezpečné ho jíst?

Procházíte se po silnici a zahlédnete stromy obsypané šťavnatým ovocem. Lákavá představa, že si natrháte čerstvé plody přímo ze stromu, že? Než se ale do trhání pustíte, zjistěte si, komu strom vlastně patří. Majitelem bývá nejčastěji soukromá osoba, kraj nebo obec, které správou stromu mohly někoho pověřit. Pamatujte, že očesání cizí úrody je přestupek, za který vám hrozí pokuta až 10 00 Kč.

Zdravotní rizika spojená s konzumací ovoce rostoucího u silnic

Dobrou zprávou je, že obavy z otravy olovem jsou dnes již zbytečné. „Již řadu let se do benzinu nepřidávají antidetonační přísady, které byly hlavním zdrojem kontaminace ovoce olovem, a tak plody ze stromů rostoucích u silnic jsou dnes bezpečné a nekontaminované,“ ujišťuje pro web Prima Living odborník doc. Ing. Josef Sus, CSc. z České zemědělské univerzity v Praze.

Pozor byste si ale měli dát na červivé třešně. Stromy u silnic nebývají ošetřované, proto se v třešních často vyskytuje vrtule třešňová. Samotný červík není nebezpečný, dokonce jde o bílkovinu vhodnou pro náš organismus. Problém představují jeho výkaly zanechané v plodech, které mohou způsobit alergii nebo zažívací potíže. Odborníci proto doporučují třešně před konzumací pořádně prohlédnout a namočit do vody. Je-li pak ve vodě vysoké množství vrtulí, plody raději nejezte.

Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Třešňová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Třešňová omáčka

Teplá třešňová omáčka je nevšední delikatesa, která se skvěle hodí k červeným masům. Servírovat ji můžete také k sýrovým a masovým lahůdkám, stačí jen počkat, až zchladne.

Třešňová omáčka
Třešňový koláč Clafoutis
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Třešňový koláč Clafoutis

Třešňový koláč Clafoutis pocházející z Francie je lehoučký na jazyku a v kombinaci se sladkými třešněmi ze zahrádky vám naprosto učaruje. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.

Třešňový koláč Clafoutis

Ať už se rozhodnete vyrazit na samosběr třešní kamkoliv, užijete si skvělý den na čerstvém vzduchu a odnesete si domů košík plný vitaminů. Neváhejte a vydejte se na sladké červené ovoce, které právě zraje v českých sadech. Třešně ze samosběru jsou nejen levnější než v obchodě, ale také zaručeně čerstvé a voňavé.

Zdroje: Plody Venkova, Healthline, Prima Living, Kupi