Okrasný česnek: Nejen krásná, ale i užitečná rostlina pro vaši zahradu

Několik fialových květů okrasného česneku berni0004 / Shutterstock.com

Okrasný česnek je nejen nádhernou dekorací každé zahrady, ale také velmi užitečnou rostlinou. Svými atraktivními květy v různých barvách dokáže oživit každý záhon a svou nenáročností na pěstování potěší i začínající zahrádkáře. Kromě estetické hodnoty má okrasný česnek i praktické využití v kuchyni a léčitelství. V tomto článku se dozvíte vše podstatné o pěstování, druzích a využití této rostliny, která by neměla chybět v žádné zahradě.

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít vysokotlaký čistič? Hravě vyčistí bazén i kolo

Druhy okrasného česneku

Okrasný česnek se vyskytuje v několika druzích, které se liší především barvou a tvarem květů. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Allium giganteum (česnek obrovský) – vyznačuje se vysokými lodyhami (až 150 cm) a velkými, kulovitými květenstvími v purpurově fialové barvě. Kvete od května do června.
  • Allium christophii (česnek Christophův) – má velká, hvězdicovitá květenství v metalicky fialové barvě. Dorůstá výšky 30–50 cm a kvete v květnu a červnu.
  • Allium moly (česnek zlatožlutý) – tvoří kompaktní trsy s jasně žlutými květy. Dorůstá výšky 20–30 cm a kvete v květnu a červnu.
  • Allium sphaerocephalon (česnek kulatohlavý) – má drobná, kulovitá květenství v purpurově červené barvě. Dorůstá výšky 60–90 cm a kvete od června do července.

Jak okrasný česnek pěstovat?

Okrasný česnek je nenáročná rostlina, která se snadno pěstuje. Prospívá mu slunečné stanoviště s propustnou, humózní půdou. Cibulky se vysazují na podzim do hloubky 10–15 cm, větší druhy až do hloubky 20 cm. Mezi jednotlivými cibulkami by měla být vzdálenost 15–20 cm.

Během vegetace nevyžaduje okrasný česnek žádnou zvláštní péči. Zalévá se pouze při delším období sucha, hnojení není nutné. Po odkvětu je vhodné odstranit odkvetlé květenství, aby rostlina zbytečně neplýtvala energií na tvorbu semen.

Cibulky se sklízejí po zatažení listů, obvykle v červenci až srpnu. Skladují se v suchu a chladu, podobně jako cibule kuchyňského česneku.

Využití v kuchyni i lidovém léčitelství

Okrasný česnek je především dekorativní rostlina, která se skvěle hodí do trvalkových záhonů, skalek a přírodních partií zahrady. Své uplatnění najde i jako řezaná květina do váz.

Kromě okrasného využití mají vybrané druhy i praktické uplatnění v kuchyni. Mladé listy a květy česneku převislého (Allium cernuum) lze podle některých zdrojů použít jako přísadu do salátů, pomazánek a dalších pokrmů nebo jako dekoraci na ozdobu hlavních jídel.

V dřívějších dobách se okrasný česnek používal i v lidovém léčitelství, které mu připisovalo podobné účinky jako má česnek kuchyňský. Používal se například při nachlazení či na bolest v krku.

Bíle a fialově kvetoucí okrasné česneky Flower_Garden / Shutterstock.com

Pár zajímavostí o okrasném česneku

  1. Okrasný česnek pochází z Asie, odkud se rozšířil do celého světa. Dnes je známo více než 700 druhů.
  2. Největší květenství má druh Allium giganteum, které může dosáhnout průměru až 20 cm.
  3. Okrasný česnek je oblíbenou potravou včel a dalšího hmyzu, který láká svou bohatou nabídkou nektaru a pylu.
  4. V některých kulturách se okrasnému česneku připisují magické vlastnosti. Například v Číně věří, že zahání zlé duchy a přináší štěstí.

Pěstování okrasného česneku je snadné a zvládne ho opravdu každý. Odměnou vám budou nejen krásné květy, ale i úroda voňavého česneku pro vaši kuchyni. Tak neváhejte a zkuste letos na podzim vysadit pár cibulek i na vaší zahradě!

Zdroje: Heritage Garden, Česnek.eu, Kupi