Pozor na slimáky: Které bylinky vám v záhoně sežerou a kterým se naopak vyhnou?

Slimák se plazí v hlíně Tomasz Klejdysz / Shutterstock.com

Nic vám nemůže zkazit radost z vysázených bylinek víc než to, když vám je někdo přes noc sežere. Konkrétně slimáci, kteří v nich mají zálibu. Některé bylinky je ale vyloženě odpuzují. Které tedy zvolit?

Přečtěte si také

Jaké vychytávky sbalit na fesťák? Tipy podle vlastních zkušeností aneb Co se nám osvědčilo?

Bylinky, kterými slimáky potěšíte

Je dobré vědět, které bylinky nevysazovat tam, kam mají přístup slimáci. Jsou to zpravidla ty s plnou chutí a ne tolik tuhými listy (typicky listy zeleniny). Pokud jste si do záhonu vysadili bylinky v exkluzivní formě, které jsou opečovávané a kvalitní, můžete se s nimi rovnou rozloučit. Jde například o bazalku nebo petrželku.

Pokud o tyto bylinky ale přesto stojíte, máme pro vás několik tipů. Jednoduše je vysázejte tam, kam se slimáci nedostanou, třeba do dostatečně vysokého květináče, který umístíte někam do výšky, nebo využijte skleník či ručně vyrobenou ohrádku. Druhou možností je kolem těchto bylinek vysázet ty, jež slimáky odpuzují.

Dva slimáci ožírají listy rostliny Tomas Vynikal / Shutterstock.com

Bylinky, kterým se slimáci vyhnou

Obecně se dá říct, že slimáci nemají rádi chlupaté a tuhé listy. Rozhodně vám nepolezou do levandule, šalvěje, pelyňku, tymiánu, mateřídoušky, rozmarýnu, ostropestřce nebo máty. Odpuzuje je i pažitka, fenykl a kopr. Jedná se o účinné zbraně proti slimákům, kterými můžete ochránit i okrasné rostliny.

Spolehlivě je odláká také měsíček, cibule a česnek. Dokonce se doporučuje takzvaná společná výsadba, při níž si květiny, bylinky a zelenina vzájemně pomáhají. Jde nejen o ochranu před škůdci, ale i o efektivní předávání živin.

Praktické tipy, jak odpudit slimáky

Pokud se vám z nějakého důvodu nepodaří zabránit slimákům v požírání vašich bylinek a květin, můžete zkusit některý z následujících tipů.

  • V domácích potřebách se prodávají granule modré barvy, které rozsypete okolo záhonů nebo míst, kam nechcete, aby slimáci lezli. Při výběru si ale dejte pozor na složení, aby granule neškodily zvířatům a vašim domácím mazlíčkům.
  • Méně oblíbenou metodou je ruční sbírání slimáků a jejich likvidace. Počítejte s tím, že během deštivých a chladnějších dnů výskyt slimáků stoupá. Pečlivě prohledávejte místa, kam by se mohli slimáci dostat, jako jsou hromádky na kompostu, posekaná tráva, složená dřeva, a koukněte i pod listy.
  • Jak už bylo zmíněno výše, slimáky odpuzuje česnek. Vyrobte si domácí česnekový postřik z vody a nastrouhaného česneku. Používejte ho kolem bylinek.
Slimák se plazí na zemi, na které jsou rozsypané modré granule Heiko Barth / Shutterstock.com
  • Mějte na zahradě prostředí pro zvířata, která slimáky (případně plzáky) požírají. Jde například o žáby, slepýše, ježky nebo ještěrky.
  • Slimáci mají velmi měkké tělo, proto se jim ubráníte něčím ostrým. Rozsypejte kolem úrody rozdrcené vaječné skořápky nebo jehličí.
  • Posolením slimáka si zajistíte, že se ho zbavíte. Jen se nedoporučuje solení ve velkém množství a solte raději dál od samotných květin či bylinek.

Rozhodně si doporučujeme ochranu proti slimákům pojistit minimálně dvěma způsoby a nespoléhat se na jejich chutě. Zvlášť v případě, že mají po delším období sucha hlad.

Zdroj: TheEnglishGarden, Kupi