Dnes pro vás máme tip na vynikající domácí dezert, který milují hlavně děti. Uděláme si kávový pudink. Ale pozor, ne z prášku! Připravíme si ho sami od základu. Není to žádná věda a bude se vám rozplývat na jazyku. Můžete samozřejmě vyzkoušet i jiné příchutě, záleží na vás. Tak jdeme na pudink!
Pudink v minulosti vypadal poněkud odlišně. Rozdíl byl v použitých ingrediencích i v chuti. První pudinky měly slanou chuť a tvořila je směs masa, ke kterému se přidávalo koření, tuk a vepřová krev. To se natlačilo do střívka a poté uvařilo. Hotový výrobek vypadal jako nám dobře známé jelito. Ostatně i sám název pudink pochází z francouzského slova boudin, což znamená jelito.
Překvapte své blízké a připravte jim domácí termix s vanilkovou a čokoládovou příchutí. Hotový bude během chvíle a zaručeně bude výborný.
Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.
Během celého středověku se pudinky vyráběly na bázi masa. Kuchaři je připravovali většinou z toho, co jim zbylo v kuchyni. Od 14. století tvořily tyto slané pudinky běžnou součást královských hostin a přicházely na řadu vždy až na závěr, protože i tenkrát byly považované za dezert.
První sladké pudinky se začínají objevovat v 17. století v Anglii a byly z mouky, cukru a ořechů. Slané pudinky ovšem existovaly i nadále. Až v průběhu 18. století začíná postupně docházet k jejich ústupu. Slaný pudink ovšem najdete i dnes – například v Anglii mezi ně patří tradiční yorkshirský pudink.
Zdroj: Kupi, Food timeline