Ochutnejte vyšší level oblíbeného mléčného dezertu: Připravte si od základu domácí pudink, je to hračka!

3 sklenice s domácím pudinkem, ozdobeným šlehačkou a lístkem máty Brent Hofacker / Shutterstock.com

Dnes pro vás máme tip na vynikající domácí dezert, který milují hlavně děti. Uděláme si kávový pudink. Ale pozor, ne z prášku! Připravíme si ho sami od základu. Není to žádná věda a bude se vám rozplývat na jazyku. Můžete samozřejmě vyzkoušet i jiné příchutě, záleží na vás. Tak jdeme na pudink!

Přečtěte si také

Zapečené noky se smetanou: 20minutový oběd z pekáčku, který stačí šoupnout do trouby. Zkuste je s masem i bez

Pudink byl původně jelito!

Pudink v minulosti vypadal poněkud odlišně. Rozdíl byl v použitých ingrediencích i v chuti. První pudinky měly slanou chuť a tvořila je směs masa, ke kterému se přidávalo koření, tuk a vepřová krev. To se natlačilo do střívka a poté uvařilo. Hotový výrobek vypadal jako nám dobře známé jelito. Ostatně i sám název pudink pochází z francouzského slova boudin, což znamená jelito.

Domácí termix
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí termix

Překvapte své blízké a připravte jim domácí termix s vanilkovou a čokoládovou příchutí. Hotový bude během chvíle a zaručeně bude výborný.

Domácí termix
Domácí pribináček
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí pribináček

Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.

Domácí pribináček

Během celého středověku se pudinky vyráběly na bázi masa. Kuchaři je připravovali většinou z toho, co jim zbylo v kuchyni. Od 14. století tvořily tyto slané pudinky běžnou součást královských hostin a přicházely na řadu vždy až na závěr, protože i tenkrát byly považované za dezert.

První sladké pudinky se začínají objevovat v 17. století v Anglii a byly z mouky, cukru a ořechů. Slané pudinky ovšem existovaly i nadále. Až v průběhu 18. století začíná postupně docházet k jejich ústupu. Slaný pudink ovšem najdete i dnes – například v Anglii mezi ně patří tradiční yorkshirský pudink.

3 čokoládové pudingy s jahodou sri widyowati / Shutterstock.com

Domácí pudink – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 ml 33% smetany
  • 4 žloutky
  • 80 ml silné kávy
  • 1 vrchovatá lžíce instantní kávy
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky

Postup:

  1. Žloutky vyšlehejte do pěny.
  2. V hrnci zahřejte mléko s částí smetany (trochu si odložte bokem), kávou, rozpustnou kávou, cukrem a mletou vanilkou.
  3. Zbytek smetany smíchejte s kukuřičným škrobem. Důkladně promíchejte, ať nejsou ve směsi žádné žmolky.
  4. Žloutky a smetanu se škrobem vlijte do hrnce k ostatním ingrediencím – směs v hrnci ale nesmí být příliš horká, jinak se žloutky srazí. Vařte za stálého míchání na mírném plamenu do zhoustnutí směsi.
  5. Hotovou směs rozlijte do misek, nechte vychladnout a vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.

Zdroj: Kupi, Food timeline