Rychlovka z těstovin, bešamelu a sýra: Uvařte si skvělé makarony se sýrem

Makarony se sýrem v červené zapékací míse, vedle kousky sýru Goskova Tatiana / Shutterstock.com

Milujete kombinaci těstovin a sýra? V tom případě doporučuje ochutnat slavné makarony se sýrem! Je to tradiční americké jídlo, ale své kořeny má v Evropě. Základem je bešamelová omáčka v kombinaci s výraznými sýry, které dodají těstovinám výbornou chuť. A navíc je to rychlovka. Pojďte si je uvařit s námi!

Přečtěte si také

Zahrada v červenci: Co musíte udělat a na co nezapomenout? Postarejte se o rajčata, jahody i okrasnou zahradu

Kde se vzaly makarony se sýrem?

Dnes považujeme makarony se sýrem za typické americké jídlo, ovšem ve skutečnosti vzniklo v Evropě. Kombinace těstovin a sýra byla oblíbená už ve středověku. První recept, který popisuje spojení těchto dvou ingrediencí, pochází ze 13. století. Podobá se ale spíše lasagním. Bešamel ještě tenkrát kuchaři ještě neznali a vrstvy těstovin sypali strouhaným sýrem.

První skutečný recept na makarony se sýrem pochází z roku 1769 z Anglie. Nechybí v něm bešamel, který kuchařky přimíchaly k uvařeným těstovinám. Na závěr je posypaly parmazánem a pekly dozlatova.

Jak se makarony se sýrem dostaly do Ameriky? Bylo to díky Thomasu Jeffersonovi, který byl koncem 18. století na diplomatické stáži ve Francii. Přivezl si s sebou svého zotročeného šéfkuchaře Jamese Hemingse. Hemings se zde vyučil francouzskému kuchařskému umění. Napadlo ho zkombinovat tradiční francouzský bešamel se sýry a těstovinami. Po skončení Jeffersonovy stáže si Hemings odvezl svůj recept do Ameriky a díky němu se makarony se sýrem staly jedním z tradičních jídel americké kuchyně.

Šunkofleky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Šunkofleky

Šunkofleky s uzeným masem jsou snadná a rychlá pochoutka, která zaručeně potěší celou rodinu. Pokud navíc z uzeného masa uděláte také vývar, získáte hned dvě chutná jídla, která společně vyjdou cenově velmi výhodně.

Šunkofleky
Lasagne Bolognese
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Náročný

Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.

Lasagne Bolognese

Recept na makarony se sýrem

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g krátkých makarón
  • 375 g vyzrálého sýru cheddar (nebo jiného tvrdého sýra jako gouda, madeland, žádný eidam!)
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 60 g másla
  • 45 g hladké mouky
  • 60 g strouhanky
  • muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Těstoviny uvařte podle návodu. Po uvaření je opláchněte studenou vodou, nechte je okapat a dejte je do velké mísy.
  2. Nastrouhejte cheddar a sýr Gruyère. Předehřejte troubu na 190 °C.
  3. Připravte si bešamel. V kastrolku na mírném plamenu rozehřejte mléko. V druhém kastrolku rozpusťte máslo. Do rozpuštěného másla pomalu přisypávejte mouku a cca 2 minuty šlehejte metličkou, dokud jíška nezačne hnědnout. Poté do jíšky zašlehejte mléko a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Jakmile bešamel zhoustne, sundejte ho z plotny a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. K těstovinám přisypte nastrouhaný sýr a přilejte bešamel. Promíchejte s těstovinami a případně ještě dochuťte solí nebo pepřem. Těstoviny dejte do zapékací mísy. Vrch těstovin posypte strouhankou a dejte na cca 25 minut péct po předehřáté trouby.

Zdroj: Kupi, The food we know