Milujete kombinaci těstovin a sýra? V tom případě doporučuje ochutnat slavné makarony se sýrem! Je to tradiční americké jídlo, ale své kořeny má v Evropě. Základem je bešamelová omáčka v kombinaci s výraznými sýry, které dodají těstovinám výbornou chuť. A navíc je to rychlovka. Pojďte si je uvařit s námi!
Dnes považujeme makarony se sýrem za typické americké jídlo, ovšem ve skutečnosti vzniklo v Evropě. Kombinace těstovin a sýra byla oblíbená už ve středověku. První recept, který popisuje spojení těchto dvou ingrediencí, pochází ze 13. století. Podobá se ale spíše lasagním. Bešamel ještě tenkrát kuchaři ještě neznali a vrstvy těstovin sypali strouhaným sýrem.
První skutečný recept na makarony se sýrem pochází z roku 1769 z Anglie. Nechybí v něm bešamel, který kuchařky přimíchaly k uvařeným těstovinám. Na závěr je posypaly parmazánem a pekly dozlatova.
Jak se makarony se sýrem dostaly do Ameriky? Bylo to díky Thomasu Jeffersonovi, který byl koncem 18. století na diplomatické stáži ve Francii. Přivezl si s sebou svého zotročeného šéfkuchaře Jamese Hemingse. Hemings se zde vyučil francouzskému kuchařskému umění. Napadlo ho zkombinovat tradiční francouzský bešamel se sýry a těstovinami. Po skončení Jeffersonovy stáže si Hemings odvezl svůj recept do Ameriky a díky němu se makarony se sýrem staly jedním z tradičních jídel americké kuchyně.
Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.
Zdroj: Kupi, The food we know