Jak na vrásky? Stokrát omílané SPFko je opravdu důležité, ale podstatnější je bojovat i jinak

Žena ve středním věku si hladí tvář Ground Picture / Shutterstock.com

Ať už s tím souhlasíme, nebo ne, vrásky se s přibývajícím věkem objevují čím dál častěji. Dobrou zprávou je, že se jemných vrásek můžete zbavit i přirozeně a díky prevenci můžete stárnutí pleti zpomalit. Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno vrásky vlastně způsobuje?

Přečtěte si také

Pizza medvídci: Hravá dobrota, která se skvělé hodí na oslavu i jako rychlá svačinka pro děti

Co způsobuje vrásky a co ovlivňuje jejich vznik?

S přibývajícím věkem se v těle zpomaluje tvorba kolagenu, a to už kolem 30. roku života. Pleť pak ztrácí svou pružnost a hydrataci, a začínají tak vznikat první vrásky.

Stárnutí pleti a vznik vrásek ovlivňuje spousta faktorů, mezi které patří míra vystavování se slunci, znečištění ovzduší a také špatné návyky, kam můžeme zařadit kouření či pití alkoholu. V neposlední řadě záleží i na genetice.

Jak účinně předcházet vráskám?

Předcházet vráskám lze účinně pomocí několika snadných kroků, které je nutné opakovat denně. Právě trpělivost a cílevědomost v tomto případě hrají velkou roli a často jsou klíčem k úspěchu.

Chraňte se před sluncem

Pleť, na kterou častěji dopadá sluneční záření, může stárnout rychleji. Ve vaší kosmetické taštičce by tedy nemělo chybět kvalitní SPF, které vám s ochranou pomůže, ideální je ale nosit i klobouky a netrávit mnoho času na přímém slunci. Ochranný faktor už dnes najdeme i v pleťových krémech, sérech a dokonce i v make-upu – ty jsou ideálním doplňkem ke klasickému SPF, samy o sobě však jako ochrana proti slunci nestačí.

Žena si kape sérum pod oči BLACKDAY / Shutterstock.com

Nezapomínejte si pleť každý den řádně vyčistit, protože přípravky s ochranou proti slunci je nutné z pleti každý večer zase dostat pryč. Doporučujeme dvoufázové čištění pleti ráno i večer.

Používejte retinoidy

Retinoidy jsou látky obsahující nejsilnější formu vitamínu A a obecně jsou považovány za jedny z nejlepších přípravků, které pomáhají v boji proti vráskám. Retinoidy pomáhají zvyšovat produkci kolagenu, což vede k vypnutější pokožce a snížení výskytu menších vrásek. Nejoblíbenějším produktem, který si můžete pořídit, je retinol.

Hydratujte se

Hydratace je pro krásu pleti nesmírně důležitá, a to zevnitř i zvenku. To nejmenší, co pro svou pleť můžete udělat, je denně používat hydratační pleťový krém a také pít dostatek čisté vody. Pokud chcete svou pleť podpořit na maximum, můžete si pořídit kolagen ve formě doplňku stravy, který se rozpouští ve vodě.

Vyživujte pleť zevnitř

Můžete se sebevíc snažit zkrášlit si svou pleť různými produkty, ale pokud ji nebudete vyživovat zevnitř, výsledky se vůbec nemusí dostavit. Proto myslete kromě kvalitních kosmetických přípravků také na zdravé a výživné jídlo, které má na krásu pleti velký vliv.

Žena se drží za pleť PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Jak se zbavit vrásek, když už nic nefunguje?

Tušíte, že je pro vás na „domácí žehlení“ vrásek už zkrátka pozdě, ale nechcete se vzdát mladistvě vypadající pleti? Pak máte dvě možnosti: Dočasnou výplň kyselinou hyaluronovou, nebo botox.

Kyselina hyaluronová je látka přirozeně se vyskytující v těle, proto jsou výplně považovány za bezpečné, a to i v nižším věku. Jedinou nevýhodou je to, že se postupně vstřebává do těla a na výplně je tak nutné chodit opakovaně (přibližně jednou ročně). Botox by vám měl vydržet déle, ale i v tomto případě je nutné chodit na výplně opakovaně.

Zdroj: Healthline, Medicalnewstoday, Kupi, National Library of Medicine