Levné babské rady, které zajistí, že vaše květiny nezvadnou tak rychle: Mince a česnek jsou sázka na jistotu

Váza s květinami na stole Galina Zhigalova / Shutterstock.com

Určitě to znáte. Koupili jste si květiny a následně jste je našli druhý den zvadlé. Stačí však znát pár tipů, které je pomohou udržet fresh, a vy z nich budete mít radost o to déle.

Přečtěte si také

Na Matchu nedáte dopustit? Potom musíte vyzkoušet našlehanou Dalgona Matcha

Nejdůležitější je voda a řez

Při napouštění vody do vázy otočte kohoutkem a použijte co nejvíce studenou vodu. Pokud doma s oblibou používáte filtrovanou vodu, do vázy ji nedávejte. Květiny potřebují minerály a látky, které voda přirozeně obsahuje. Vodu měňte ideálně každé dva dny a nedopusťte, aby se v ní stihly šířit bakterie, to květinám vadí nejvíce. Před ponořením očistěte stonky od listů, které by se po ponoření mohly začít rozkládat.

TIP! Růže potřebují teplou vodu, ideální je 35 stupňů. A pokud vám vadnou, zkuste je na noc zabalit do novin.

Po tom, co si květiny přinesete domů a zasadíte je do vázy, je zastřihněte. Na pomoc si vezměte ostré nůžky a odstřihněte 2–3 centimetry stonku, a to šikmým řezem pod úhlem 45 stupňů. Možná se ptáte, proč zrovna šikmo. Je to z toho důvodu, že tímto způsobem květina bude moci čerpat z vody co nejvíce živin. Opět nestačí zastřihnout pouze jednou, zastřihávejte klidně co tři dny.

Umístění hraje roli

Až budete přemýšlet nad ideálním místem, kde to bude květině slušet, vyhněte se průvanu a přímému slunci, ani jedno nedělá květinám dobře. Umístěte je také mimo topení kvůli suchému vzduchu a držte je dál od koše, zejména toho, kam dáváte slupky od ovoce či zeleniny. Dochází tam totiž k uvolňování etylenu a ten způsobuje vadnutí květů.

Žena stříhá stonky tulipánů Drazen Zigic / Shutterstock.com

Vyzkoušejte mince či česnek

Stále bojujete se zvadlými květinami, nic nepomáhá a vy už jste zoufalí? Je čas vsadit na babské rady, které možná zní bizarně, ale opravdu mohou pomoci. Dokonce dokážou vzchopit i zvadlé květiny, ale samozřejmě je nejlepší, když je zkusíte hned na začátku.

První tip vám ušetří peněženku, i když jak se to vezme. Budete totiž potřebovat kovové mince obsahující měď, takže je na chvíli budete muset obětovat. Vezměte pár mincí a hoďte je do vody s květinami. Výsledkem bude okysličená voda, která zabraňuje šíření bakterií a plesnivění.

Pokud se vám nechce házet peníze do vody, můžete zkusit účinky čerstvého česneku. Vezměte dva stroužky, oloupejte je a vcelku hoďte do vody. Budou působit jako dezinfekce.

K dezinfekci a výživě mohou sloužit použité sáčky od čaje, tedy zeleného a černého. Je to skvělá alternativa k pytlíkům s výživou, které byste ke květině měli dostat v každém květinářství a někdy i v supermarketech.

Jsou květiny, které ocení vyloženě ledovou vodu, typicky jsou to tulipány, nebojte se tedy do vody přidat pár kostek ledu a pravidelně doplňovat.

Na závěr jedna rada od květinářky Lucie: „Zákazníkům radím měnit prostředí, ve kterém mají květiny. Samozřejmě záleží na druhu, ale pokud vám doma květiny vadnou, zkuste je na část dne přemístit ven, ideálně tam, kde není přímé slunce a velký vítr, a následně je zase vrátit do interiéru.

Zdroj: Kupi, Hilverdaflorist, NCBI, Healthline, MedicalNewsToday