Obchodní řetězce zvyšují mzdy zaměstnancům. Kolik si vydělá pokladní v Lidlu, v Penny nebo v Kauflandu?

Obchodní řetězce zvyšují mzdy zaměstnancům. Kolik si vydělá pokladní v Lidlu, v Penny nebo v Kauflandu? Kaufland

Obchodní řetězce v Česku pokračují v trendu zvyšování mezd svých zaměstnanců. Kaufland, Penny, Tesco a Billa letos investují stovky milionů korun do platového ohodnocení pracovníků v provozních oblastech, logistice i na centrálách společností. Řetězce tak reagují na rostoucí životní náklady a snaží se udržet loajalitu zaměstnanců v době, kdy procházejí obdobím rozvoje svých sítí. Kromě navyšování základních mezd firmy také zlepšují zaměstnanecké benefity, jako jsou příspěvky na penzijní spoření, stravenkový paušál či dny dovolené navíc. Zvyšování mezd probíhá ve shodě s odborovými organizacemi na základě konstruktivního sociálního dialogu.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Recepty na palačinky a lívance, jak je neznáte: Zkuste těsto ze dvou ingrediencí nebo z mrkve

Kaufland

Obchodní řetězec Kaufland letos do zvyšování mezd a jednorázových odměn investoval již 256 milionů korun. Zaměstnanci z oblasti provozu, logistiky a masozávodu v Modleticích se mohou těšit na mimořádnou jednorázovou odměnu 15 000 Kč ke květnové výplatě. Od března Kaufland zvýšil také mzdy zaměstnanců na centrále. Kromě finančního ohodnocení dbá řetězec i na zdraví zaměstnanců a rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Zaměstnanci mají již v prvním roce nárok na 25 dní dovolené, po 5 letech získávají 2 dny dovolené navíc a po 10 letech odpracovaných u firmy mají nárok na 30 dní dovolené ročně. Kaufland také navýšil příspěvek při narození dítěte o 100 %. Snahu o vytváření co nejlepšího pracovního prostředí ocenil i nezávislý mezinárodní institut Top Employer, který Kauflandu udělil již pošesté v řadě ocenění Top Employer.

Penny

Obchodní řetězec Penny od 1. března zvýšil mzdy bezmála sedmi tisícovkám zaměstnanců. Základní mzda pokladních bez započítání příplatků se zvýší o 1 300 až 2 000 korun a bude začínat na 29 300 korunách. Penny tak navyšuje mzdy pojedenácté za posledních devět let a letos do platového balíku přidává přes 160 milionů korun. Zlepšují se i zaměstnanecké benefity – příspěvek na doplňkové penzijní spoření vzroste na 800 korun měsíčně. Penny se zaměřuje také na investice do vzdělávání zaměstnanců, například prostřednictvím akademií pro manažery prodejen. Firma také zjednodušuje přijímací proces pro nové zaměstnance s důrazem na plynulé zaškolení. Dohodu o růstu mezd si pochvalují i odborové organizace.

Tesco

Obchodní řetězec Tesco od 1. července navyšuje základní mzdy zaměstnancům na provozních pozicích s tarifní mzdou v průměru o 8 % a v distribučním centru o 7 %. Mzdy porostou i zaměstnancům se smluvní mzdou. Tesco zároveň významně investuje do zlepšení benefitů – zvyšuje například příspěvek na penzijní připojištění nebo na MultiSport kartu. Od začátku roku firma zavedla po jednání s odbory další den volna navíc pro věrné zaměstnance při trvání pracovního poměru 6 let a více. Unikátním benefitem zůstává 15% sleva na celý nákup v Tesco po celý rok pro všechny zaměstnance od data nástupu.

Billa

Obchodní řetězec Billa od dubna zvýšil základní mzdy svých zaměstnanců v průměru o 4 %. Základní nástupní mzda na pozici pokladní / obchodní asistentky se zvýší na 27 000 korun. Billa zároveň navyšuje stravenkový paušál z 50 na 75 korun. Meziročně tak řetězec zlepší pracovní podmínky zaměstnanců v prodejnách, logistice, e-commerce i na centrále a vyplatí jim v porovnání s loňským rokem o 100 milionů korun navíc. Billa dlouhodobě poskytuje zaměstnancům 5 týdnů dovolené, příspěvek až 12 000 Kč ročně v rámci „Benefitní cafeterie“, přispívá na penzijní připojištění, MultiSport kartu a nabízí zvýhodněné tarify či slevy u partnerů. K navyšování mezd došlo ve shodě s odborovými organizacemi na základě konstruktivního dialogu.

Albert

Albert od 1. dubna 2024 navýšil mzdy všech provozních zaměstnanců v průměru o 10 %. Na zvýšení mezd a další odměny pro všech dvacet tisíc zaměstnanců společnost vyčlenila téměř 700 milionů korun. Tato částka pokryje také navýšení stravenkového paušálu a dalších finančních benefitů pro zaměstnance v průběhu tohoto roku. Mezi další benefity, ať už peněžní, nebo nepeněžní, které Albert svým zaměstnancům poskytuje, patří mimo jiné příspěvek na dopravu, stravování, penzijní pojištění a kartu Multisport. Zaměstnanci obchodníka mohou také několikrát do roka využít 15% slevu na velký rodinný nákup.

Lidl

Společnost Lidl od 1. ledna 2024 navýšila mzdy všem svým zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách i skladech a od 1. března 2024 také v administrativě. Na navýšení mezd Lidl vyčlení 600 milionů korun. Lidl má dlouhodobě pověst odpovědného zaměstnavatele a snaží se tento závazek plnit a podporovat své zaměstnance.

Kromě růstu mezd Lidl nabízí i bohatý balíček benefitů – 25 dní dovolené s možností přidávání dnů za odpracované roky až do 30 dnů, placené volno na první školní den prvňáčků, doplacení otcovské dovolené do výše smluvní mzdy, Multisport kartu, příspěvek na penzijní pojištění, stravenkový paušál 100 Kč, vitaminové a dárkové balíčky či bezplatné důvěrné poradenství v psychologické, právní i finanční oblasti. Atraktivní pracovní prostředí v Lidlu si vysloužilo prestižní ocenění Top Employer 2023 v kategorii Česká republika i Evropa.

Zdroj: TZ Kaufland, TZ Billa, TZ Lidl, TZ Penny, TZ Tesco