Citron jako všestranný pomocník: Podporuje játra, zažene nespavost a je skvělý i v domácnosti

Citrony v míse i vedle ní el lobo / Shutterstock.com

Citron je dostupné exotické ovoce, které má většina z nás vždy doma, přesto ale málokdo ví, na co všechno dokáže spolehlivě působit. Je to všestranný pomocník, který vám ráno pomůže nastartovat zažívání, večer pomůže usnout a klidně si z něj vyrobíte i čisticí prostředky.

Přečtěte si také

Nejrychlejší omáčka na špagety: Dvě ingredience, které vytvoří dokonalý základ na oběd

Jak je citron zdraví prospěšný?

Citron obsahuje spoustu vitamínu C, B6 a také draslíku, jeho přínosy pro zdraví jsou ale velice podceňovány. Při pravidelné konzumaci citronu nebo citronové šťávy můžete předejít ledvinovým kamenům, snížíte riziko srdečních onemocnění a díky obsažené vláknině podpoříte i své trávení.

Ráno pomůže nastartovat organismus

Odborníci často doporučují, abyste si ráno po probuzení dali sklenici vody pokojové teploty s vymačkanou šťávou z citronu. Je to totiž ideální způsob, jak po ránu nastartovat organismus a zároveň si doplnit trochu vitamínu C. Za detoxikaci vděčíme obsažené kyselině citrónové, která je alkalická. Sklenicí vody s citronem po ránu tak podpoříte činnost svého zažívání.

Citron bojuje proti ztučnělým játrům

Mnoho lidí netuší, že citron obsahuje kromě vitamínu C také vápník. Společně tyto dvě prospěšné látky bojují proti ztučnělým játrům tak, že rozptylují tukové buňky. To je také důvod, proč se k tučnějším jídlům podává plátek citronu. Citron na talíři není jen na ozdobu, má především pomoci lepšímu vstřebávání tuků z jídla.

Horký nápoj s citronem proti nespavosti

Čeká vás důležitý den, ale vy místo spánku už několik hodin zíráte do stropu? Připravte si rychlý horký nápoj, který má uklidňující účinky a pomůže vám snáz usnout. Stačí smíchat šťávu z citronu s medem a zalít horkou vodou. Nápoj vypijte co nejteplejší.

Citron, soda a úklidové náčiní Igisheva Maria / Shutterstock.com

Vyčistí povrchy a vybělí prádlo

Váš oblíbený čisticí prostředek jste zrovna vypotřebovali a vám se nechce hned utíkat do obchodu? S citronem si hravě vystačíte. Na čištění nerezových povrchů stačí smíchat citronovou šťávu se solí, na bělení prádla stačí přidat k pracímu prostředku menší skleničku citronové šťávy. Výhoda? Nemusíte používat aviváž, prádlo bude krásně provoněné vůní citronu.

Dezinfekční účinky

Pokud nemáte po ruce dezinfekci, bude vám stačit trocha citronové šťávy, která má dezinfekční a antibakteriální účinky. Bude to sice trochu štípat, ale bakterie budou zaručeně pryč.

Citronové špagety s mascarpone
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Citronové špagety s mascarpone

Špagety s mascarpone a citronem patří mezi ultra rychlé recepty, které vás překvapí svou chutí. Díky jednoduché přípravě je jistě využijete jako večeři nebo oběd, když není času nazbyt.

Citronové špagety s mascarpone
Citronová bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Citronová bábovka

Citronová bábovka má nádherně jemnou, svěží chuť a doslova se vám rozplyne na jazyku. Její příprava je jednodušší, než byste si mysleli. Jsme přesvědčeni o tom, že si tuto božskou chuť zamilujete.

Citronová bábovka

Z citronu připravíte spoustu dobrot

V létě si můžete připravit svěží citronový sorbet, na stole by vám zase neměla chybět citronová limonáda. V lednici mějte vždy připravené domácí ginger shoty s citronovou šťávou, které jsou perfektní na posílení imunity. Pokud chcete trochu zhřešit, upečte si citronové muffiny. Citron je ale vynikající nejen ve sladkém jídle. Už jste zkoušeli třeba pečené kuře s citronem a bylinkami?

Zdroje: National Library of Medicine, Netmeds, Vinmec, Healthline