Udělejte dětem radost: Inspirace pro nezapomenutelný Den dětí

Děti se přetahují na laně Evgeniy Kalinovskiy / Shutterstock.com

Mezinárodní den dětí je svátek, který si žádná rodina s dětmi nenechá ujít. Je to příležitost ukázat našim ratolestem, jak moc je milujeme a jak důležité je pro nás jejich štěstí a spokojenost. Ať už se rozhodnete pro velkolepou oslavu, výlet za dobrodružstvím nebo komorní rodinné posezení, udělejte z 1. června 2024 nezapomenutelný den plný radosti, smíchu a zábavy. Přinášíme vám inspiraci na originální dárky, zábavné aktivity a dobroty, které vykouzlí úsměv na tvářích vašich dětí a vytvoří vzpomínky na celý život. Pojďme společně oslavit kouzlo dětství a prožít tento výjimečný den naplno!

Přečtěte si také

Jak se dobře vyspat i v parném létě, když nás budí horko nebo světlo brzy ráno?

Historie a význam Mezinárodního dne dětí

Mezinárodní den dětí má své kořeny v roce 1925, kdy se v Ženevě konala Světová konference pro blaho dětí. Cílem bylo upozornit na práva a potřeby dětí a zdůraznit důležitost jejich zdravého vývoje a štěstí. V Československu se tento svátek začal slavit v roce 1950 a dodnes patří k nejoblíbenějším v roce. Je symbolem oslavy dětství, radosti a bezstarostnosti, které by měly být nedílnou součástí života každého dítěte.

Nápady na oslavu Dne dětí

Možností, jak oslavit Den dětí, je nespočet. Záleží především na věku a zájmech vašich dětí, ale také na vašich časových a finančních možnostech. Pro menší děti je skvělou volbou uspořádat zahradní party s atrakcemi jako skákací hrad, malování na obličej, dětské tetování nebo soutěže o ceny. Starší děti ocení sportovní turnaj v oblíbených disciplínách, výlet do přírody s hrami a objevováním okolí nebo návštěvu zábavního parku či jiné atrakce.

Pokud chcete strávit Den dětí v kruhu rodiny, připravte si doma zábavné stanoviště s úkoly inspirovanými oblíbenými pohádkami nebo filmovými hrdiny, uspořádejte piknik v parku nebo si naplánujte „den naruby“, kdy děti určují program a rodiče je poslouchají.

Tipy na akce

  • 1. 6. Den dětí v Aquapalace Praha – Kdo by nemiloval vodu! Užijte si s vašimi ratolestmi vodní radovánky do sytosti
  • 1. 6. – 31. 8. Svět dinosaurů ve Skalka family parku v Ostravě – Objevte novou dětskou zónu Brána do minulosti – Svět dinosaurů
  • 1. 6. Den dětí na Letišti Praha – Kdy máte příležitost prozkoumat letiště a dostat se do nepřístupných zón? Vyrazte s dětmi na exkurzi po letišti
  • 1. 6. – 2. 6. Vesmírná zmrzlina – Den dětí v iQlandii – Zchlaďte hlavu a ochutnejte vesmírnou zmrzlinu vyrobenou pomocí kapalného dusíku
  • 1. 6. Den dětí v Zoo Děčín – Vyrazte za zvířátky do zoo a využijte výhodný vstup pro děti za 10 Kč
  • 1. 6. Pražský železniční den 2024 – Akce jako stvořená pro milovníky vlaků. Užijte si s dětmi jízdu historickými i moderními vlaky a prohlídku zázemí provozu železniční dopravy
  • Velký svět techniky Ostrava – Objevte zajímavosti vědy a techniky ve čtyřech expozicích: Dětský svět, Svět vědy a objevů
  • 25. 5. – 2. 6. Putování za pohádkami v zámecké zahradě zámku Mnichovo Hradiště
Chlapec maluje na sklo Da Antipina / Shutterstock.com

Tipy na originální dárky ke Dni dětí

Dárky ke Dni dětí nemusí být nutně drahé, důležité je, aby byly originální a vycházely vstříc zájmům a přáním vašich dětí. Skvělou volbou jsou zážitkové vouchery, které dětem umožní vyzkoušet něco nového a neobvyklého – jízdu na koni, jízdu na motokáře nebo tematickou únikovku třeba ve stylu Harryho Pottera.

Kreativní duše potěší sada výtvarných potřeb, modelovací hmoty nebo stavebnice, sportovně založené děti zase ocení nové kolo, kolečkové brusle nebo míč. Knihomolům uděláte radost knížkou od oblíbeného autora nebo předplatným dětského časopisu. A pokud vaše děti milují moderní technologie, pořiďte jim chytré hodinky, sluchátka nebo zábavně-vzdělávací aplikace.

Dobroty pro mlsné jazýčky

Oslava Dne dětí se neobejde bez sladkého a slaného občerstvení, které bude nejen chutné, ale i zdravé. Připravte si pestrobarevné ovocné špízy s čokoládovou polevou, veselé obložené chlebíčky ve tvaru zvířátek nebo domácí ovocné nanuky a zmrzlinu. Nezapomeňte ani na slané dobroty jako zeleninové chipsy s dipy nebo jednohubky z ovoce a zeleniny napíchané na párátku. A pokud chcete děti opravdu překvapit, upečte barevné muffiny nebo dortíky ozdobené jejich oblíbenými pohádkovými postavičkami.

Pizza medvídci
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Pizza medvídci

Děti milují jídlo, které je barevné a hravé. Připravte jim podle našeho videoreceptu rychlé pizza medvídky, kteří báječně chutnají – a děti vám s jejich přípravou mohou pomáhat.

Pizza medvídci
Míša nanuky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Míša nanuky

Míša nanuk patří mezi nejoblíbenější zmrzliny u dětí i dospělých. Zkuste si je připravit doma bez zbytečných aditiv. Chutnají ještě lépe než kupované a můžete si je vyzdobit podle svých představ.

Míša nanuky
Palačinkové špízy
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Palačinkové špízy

Palačinkové špízy s ovocem budou chtít vaše děti jíst pořád dokola. Díky použité celozrnné mouce palačinky navíc spolehlivě zasytí i ta nejhladovější bříška.

Palačinkové špízy

Den dětí jako příležitost k rodinné soudržnosti

Mezinárodní den dětí není jen o dárcích, sladkostech a zábavě, ale především o čase stráveném s rodinou a projevení lásky našim dětem. Je to příležitost, jak se na chvíli zastavit v každodenním shonu, věnovat dětem svou plnou pozornost a společně si užít spoustu zábavy a smíchu. Využijte tento den k upevnění rodinných vazeb, sdílení zážitků a vytváření krásných vzpomínek.

Zdroj: Kupi