Drogu kratom si v ČR dál koupíte, děti budou mít zákaz a prodejci zaplatí poplatek 200 000 Kč

Zelený prášek kratom v dřevěné misce a lopatičce BeataGFX / Shutterstock.com

Má stimulující účinky a v Česku její popularita nebezpečně stoupá především u žáků a studentů. Řeč je o „lehké“ droze kratom. Poslanecká sněmovna v květnu schválila nová pravidla, která omezí prodej kratomu dětem podobně, jako je to u alkoholu nebo cigaret. Prodejci kratomu zaplatí poplatek 200 000 Kč.

Přečtěte si také

Pecky z meruněk jsou velké téma už mnoho let. 3 jádra stačí k otravě dospělého člověka

Regulace kratomu jako u alkoholu a cigaret

Kratom je prášek s psychoaktivním účinkem, který se vyrábí z listů tropického stromu Mitragyna speciosa z Asie. Kvůli nejasné legislativě jej dosud prodejci v České republice prodávali na e-shopech, prodejnách a v automatech nejčastěji jako „sběratelský předmět“, čímž se zříkali odpovědnosti.

Z výsledků výzkumu Státního zdravotního ústavu vyplývá, že nejvíce uživatelů kratomu, alarmujících 26,7 %, je v nejmladší věkové kategorii 15 až 24 let. Také proto poslanci schválili na začátku května nová pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem poslanecké novely je ochránit před těmito látkami děti.

Část odborné i laické veřejnosti volala po úplném zákazu kratomu, takže rozhodnutí Poslanecké sněmovny budí vášně. K problematice se vyjádřila Marie Nejedlá, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví. „V roce 2023 jsme do dotazníku zařadili také otázky mapující užívání kratomu, což je psychoaktivní látka, jejíž popularita roste zejména mezi žáky a studenty. Jeho užívání je třeba monitorovat vzhledem k riziku vzniku závislosti a vedlejším účinkům,“ upozorňuje v tiskové zprávě.

Šálek nápoje z kratomu s čerstvým zeleným listem kratomu 271 EAK MOTO / Shutterstock.com

Piráti byli pro rozvolnění, ministr Válek se odkázal na WHO

Vláda odmítla kratom zařadit na seznam zakázaných látek už v červenci 2023, ale potvrdila, že regulace je i vzhledem k nárůstu uživatelů mezi dětmi potřebná. Teď došlo ke schválení prvních pravidel.

„Kratom… má své výhody. Ale nepatří prostě do ruky dětem. Stejně, jako tam nepatří ani alkohol. Proto konečně přicházíme s pravidly, která jsou velmi přísná a vymahatelná a zároveň umožní odpovědné užívání látek dospělým. Zákon o psychomodulačních látkách prošel Sněmovnou!“ uvedli Piráti v květnu na sociální síti X.

Novela o návykových látkách je ve sněmovně před závěrečným schvalováním a bude podléhat souhlasu Evropské komise. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) poznamenal, že je nepravděpodobné, že by se kratom dostal na seznam zakázaných látek. „Bohužel WHO (Světová zdravotnická organizace) a odborné evropské společnosti nevyslovily doporučení, aby byl kratom takto hodnocen,“ řekl ministr na 98. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Připomněl, že se tato látka v mnoha zemích stále legálně používá.

Prodejci zaplatí poplatek 200 000 Kč

Kratom a kratomové výrobky s psychomodulačními látkami by si mohli podle novely kupovat výhradně dospělí lidé nad 18 let ve specializovaných prodejnách, do nichž by nesměly děti. Zboží by nesmělo napodobovat hračky nebo cukrovinky. Zákaz by platil pro prodej prostřednictvím automatů. Pro internetový prodej zákon stanoví omezení, hlavně povinnost ověření věku při prodeji i výdeji.

Distributoři psychomodulačních látek i jejich prodejci by museli mít povolení, které bude podle novely vydávat ministerstvo zdravotnictví. Správní poplatek za zahájení řízení o vydání povolení k nakládání s těmito látkami má stát 200 000 korun. Stejný poplatek by byl za každý e-shop a 20 000 korun by hradil prodejce za povolení pro každou provozovnu.

Kratom a jeho účinky

Kratom je „lehká droga“, která při menších dávkách stimuluje, při vyšších se pak dostavuje euforie a útlum. Na trhu jsou k dostání různé varianty drogy, které se liší barvou (červená, zelená, žlutá, bílá), původem, a hlavně kvalitou a účinky. Kratom se většinou užívá pro jeho stimulační účinky, tedy schopnost potlačit únavu, zlepšit soustředění a výkonnost.

Dlouhodobé pravidelné užívání této drogy může vyvolat závislost a při vysazení se pak objevují abstinenční příznaky. Odborníci varují, že kratom může fungovat jako takzvaná vstupní droga, podobně jako například alkohol, cigarety nebo kouření marihuany, což může vést k postupnému přechodu na tvrdší drogy.

Vývoj situace ohledně nákupu/prodeje kratomu pro vás bude Kupi i nadále sledovat.

Zdroje: Kupi, Státní zdravotní ústav, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky