Češi ročně vyhodí 400 tisíc tun potravin. Plýtváme pečivem, ovocem, zeleninou i uvařeným jídlem

Žena vyhazuje kusy zeleniny a ovoce do odpadkového koše Pormezz / Shutterstock.com

Plýtvání potravinami je celospolečenský problém, který netrápí jenom Českou republiku, ale celý svět. Situace se ale podle průzkumů pomalu lepší. O osvětu ohledně šetrného nakládání s potravinami se snaží mj. Ministerstvo zemědělství v evropské kampani #Safe2EatEU.

Přečtěte si také

Děti je milují: Recept na křupavé kuřecí stripsy lepší než z KFC

V koši mizí často pečivo, ovoce a zelenina

Jen české domácnosti ročně vyhodí 405 536 tun potravin. „Podle našich dat lidé hodně vyhazují zeleninu, ovoce, maso a mléčné výrobky. Naopak málo nápoje a skoro vůbec alkohol,“ říká pro Kupi.cz Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Jak se ministerstvo snaží situaci zlepšit, najdete níže v článku.

Její slova potvrzuje také průzkum, který v prvním kvartálu roku 2024 realizovala agentura Ipsos u příležitosti summitu Global Goals 2024. Z průzkumu u více než tisícovky respondentů vyplynulo, že české domácnosti sice plýtvají s potravinami, ale snaží se to nedělat. Nejčastěji vyhazují pečivo (33 %), ovoce a zeleninu (27 %), uvařené jídlo (23 %), mléčné výrobky (9 %), maso a masné výrobky (6 %) a trvanlivé potraviny (4 %).

Muž shrnuje vidličkou do koše uvařené jídlo z talíře nito / Shutterstock.com

Jídlem podle statistik nejčastěji plýtvají mladí lidé do 29 let, pouze 19 % z nich potraviny nikdy nevyhazuje. Lidé z jiných věkových kategorií se údajně chovají zodpovědněji. Ve skupině 50–65 let potraviny nikdy nevyhazuje 52 % lidí. Přestože čísla jsou alarmující, v průběhu času dochází ke zlepšení.

V roce 2018 uvedlo pouze 27 % Čechů, že potraviny nikdy nevyhazuje. Letos to tvrdí 35 %. Z průzkumu vyplývá, že snaha potraviny spotřebovat beze zbytku roste s přibývajícím věkem.

O zlepšení se v ČR snaží Ministerstvo zemědělství

Na problematiku plýtvání se snaží upozorňovat Ministerstvo zemědělství. V České republice se podílí na osvětové kampani Evropské unie s názvem #Safe2EatEU. Kampaň #Safe2EatEU chce reagovat na otázky, jako kolik stojí plýtvání potravinami a kde ušetřit, co je dobrá investice do zdraví nebo co je výživná versus nutričně vyvážená svačina.

„Propagujeme webové portály www.bezpecnostpotravin.cz a www.viscojis.cz, na nichž lidé najdou všechny informace, jak zacházet s potravinami, rady ohledně výživy, hygieny a podobně. Toto téma budeme rovněž popularizovat na akcích typu Země živitelka, Poznej svého farmáře nebo na pražských dožínkách na Letné na začátku září,“ vysvětluje Götzová pro Kupi.cz.

Dále uvedla, že lidé mohou omezit plýtvání například tak, že budou kupovat jen to, co skutečně spotřebují, plánovat si nákupy v klidu dopředu a zároveň sledovat datum minimální trvanlivosti a datum spotřeby. Naopak by neměli zbytečně podléhat akcím a slevám. Jak už bylo řečeno, české domácnosti se na plýtvání podílí s 405 536 tunami ročně nejvíce v republice. Maloobchod, jako jsou supermarkety apod., ročně vyhodí 52 000 tun potravin a restaurace 47 500 tun potravin.

Titulní strana z webových stránek kampaně #Safe2EatEU s obrázky potravin a pokrmů Ministerstvo zemědělství ČR

Češi nakupují zbytečně do zásoby

Hlavním důvodem vyhazování potravin je jejich nákup nebo příprava ve zbytečně velkém množství. Celkem 28 % respondentů uvedlo, že zbytečně kupuje více potravin, než stihne spotřebovat.

Dalšími nejčastějšími důvody plýtvání je navaření zbytečně velké porce (24 %), nevhodné skladování a zkažení potravin (20 %), nakoupení potravin, které už doma jsou, (15 %) a omylem koupená věc, kterou spotřebitel nejí (7 %).

Co se týče celé Evropské unie, tak podle statistik její obyvatelé ročně vyhodí 59 milionů tun potravin, což je asi 131 kg potravinového odpadu na osobu.

Zdroje: Kupi, Ipsos, Ministerstvo zemědělství, EFSA