Neumíte šetřit? Japonská metoda šetření Kakebo vás to naučí

Mladá žena vhazuje minci do prasátka Krakenimages.com / Shutterstock.com

Ušetřit nějakou tu korunu navíc může být obtížnější, než se na první pohled zdá. Nečekané výdaje se objevují jako na běžícím páse a spoření se každý měsíc zdá být v nedohlednu. Pomoct by vám s tím mohla japonská metoda šetření Kakebo, která ukazuje, jak si udělat ve spoření peněz pořádek a objevit tak výdaje, které vám zbytečně ukrajují z rozpočtu.

Přečtěte si také

6 kombinací potravin, které byste měli jíst vždy společně. Získáte tak více vitamínů a minerálů!

Co je Kakebo a jaký je cíl této metody

Kakebo v překladu znamená „domácí finanční kniha“ a vzniklo už v roce 1904. Metoda spočívá v tom, že si rodina nebo jednotlivec vede deník s příjmy a výdaji, které si poctivě zapisuje — ano, každý jeden nákup nebo účet za kadeřníka se do deníku zaznamená.

To se může zdát poněkud přísné a náročné, ale je to ideální způsob, jak zjistit, kde zbytečně utrácíte peníze. Své výdaje si rozdělíte do kategorií, na konci měsíce si je sečtete a přijdete na to, za co utrácíte nejvíce. A dost možná zjistíte, že jsou to zbytečnosti. Pak už bude jen na vás, abyste toto utrácení trochu utnuli a ušetřené peníze si přesunuli třeba na spořicí účet.

Jak na metodu Kakebo?

Kakebo metoda je velmi jednoduchá a zvládne to naprosto každý. Nejdříve je však třeba promyslet několik věcí:

  • Jaký je váš měsíční příjem?
  • Kolik peněz potřebujete měsíčně ušetřit?
  • Kolik peněz aktuálně utrácíte každý měsíc?
  • Jaké výdaje byste mohli omezit?

Metodu Kakebo se doporučuje vést v papírové podobě. Ptáte se proč? Při ručním zapisování si naplno uvědomíte, za co utrácíte. Nachystejte si tedy papír a tužku a pusťte se do práce!

Nejdříve si pořiďte deník, kam si budete poctivě zapisovat své příjmy i výdaje, pak se vrhněte do rozdělení svých výdajů do kategorií. Ty mohou vypadat následovně:

  1. Nutné – náklady na bydlení, energie, pojištění
  2. Potřebuji – jídlo, základní oblečení, léky, benzín
  3. Chci – večeře v restauraci, káva, oblečení, které nutně nepotřebujete
  4. Nečekané výdaje – peníze na opravu rozbité pračky, na dárky nebo na pokuty
  5. Kultura – knihy, vstupenky do kina, výlety, dovolená
Ruce rovnají mince do sloupců Natee Meepian / Shutterstock.com

Jak často zapisovat své příjmy a výdaje?

Pravidelné zapisování je v případě Kakebo klíčem k úspěchu. Je ale na vás, jak často se budete zapisování věnovat. Můžete si zapisovat výdaje každý den (to doporučujeme, protože na nic nezapomenete), jednou týdně nebo třeba jen jednou měsíčně.

Čím méně často si budete zapisovat, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že si na některé své výdaje už jednoduše nevzpomenete. Každodenní zapisování je tedy nejjednodušší, protože vám nezabere více než 5 minut vašeho času.

Stanovte si jasný cíl

Kakebo je metoda spoření peněz, proto byste si měli předem stanovit, jakou částku chcete ušetřit. Může to být stále stejná částka, nebo ji můžete klidně každý měsíc měnit podle potřeby.

Brzy po tom, co si začnete své výdaje zapisovat, uvidíte výsledky. Je možné, že se zhrozíte, kolik peněz vyhazujete za nepotřebné věci. Nevzdávejte se a zapisujte si i nadále, časem se naučíte tyto zbytečné výdaje omezovat.

Zdroj: Kupi